Sv: A2 influensa
Från travronden nr: 37 2007
"
Kommer var femte år
I mitten av 1980-talet var A2-influensan ett gissel i Trav-Serige då den drog fram över landet. Vid ett flertal tillfällen tvingades V65-arangörer flytta sina tävlingar till närliggande banor då det ansågs för riskfyllt att köra i den drabbade regionen.
- Man kan säga att vi hade stora utbrott av influensan var femte år och det pågick fram till 1993. Efter det har vi haft små utbrott varje år som legat och pyrt, men det har inte varit något liknande det vi ser idag, säger Peter Forsberg.
Som redan vid den först drabbade banans utbrott anade att något värre än vanligt var på gång.
-Inledningen av influensan på Axvalla visade att det skulle kunna röra sig om något mer allvarligt än de senaste årens utbrott. Tre hästar dog vid det tillfället och det är alvarligt. Samtidigt ser vi en utbredning av smittan som vi inte sett förut. I nuläget är områden från Halmstadtill Boden drabbade.
Anledningen till att influensan verkar starkare än någonsin känner man inte till, men en orsak kan vara att influensastammen ser annorlunda ut än vid de tidigare tillfällerna. Samtidigt anser Perter Forsberg att det är för dåligt skydd mot dessa stammar i Sverige.
-Bilden talar för att influensastammen är förändrad. Den vi ser nu kommer ursprungligen från Sydafrika och våra hästar är inte rustade mot den typen av influensa. Det natuliga skyddet räcker helt enkelt inte och det kan vara orsaken till att sjukdomen drabbar så hårt just i år.
-Sedan ser man en glasklar skillnad i hälstillstånden i de stall som vaccinerat sina hästar i jämförelse med de som inte gjort det. För att stoppa utvecklingen av smittan är alltså isolering och vaccination de bästa medlen, säger Forsberg.
Kort inkubationstid
Lång vila är att vänta för de hästar som blivit drabbade av smittan. Men hur gör man egentligen med de hästar som inte visar någon sjukdomsbild? Törs man starta sina friska hästar även om det finns sjuka hästar i närheten?
- Själva influensan har kort inkubationstid, cirka två dygn innan symtomen märks, men dygnet innan den bryter ut är riskfylld. Hästen kan verka frisk, men är på väg att bli sjuk och om man då startar den kan det leda till komplikationer; i bästa fall lindriga infektioner eller hjärmuskelinflammtion, men i sämsta fall kan det leda till att hästen dör. Och har en häst i ett stall drabbats av influensan är även de andra hästarna i stallet smittbärare. Därför bör man inte ge sig iväg och tävla med dem, säger Peter Forsberg.
Som också vill påpeka att de stall som blivit friskförklarade inte behöver känna oro för att bli drabbade av A2-nfluensan inom en snar framtid.
-Det tar minst ett år innan hästens försvar mot smittan är borta. Därför kan de tränare som haft sjuka hästar puta ut ett tag."
Tur att man har vaccinerat
Bra sida att kolla är
http://www.travsport.se klicka sedan på smittinfo