07-ornas 17'e tråd!

Status
Stängd för vidare inlägg.
@Jfrelin Det är så sant som det är sagt. Självklart är hon inte lika lösgjord nu som när vi var på topp. Dels för att hon inte är ordentligt riden sedan februari, dels för att jag som ryttare är lika ringrostig som henne då jag inte ridit nåt annat än henne sedan maj och sedan givetvis allt detta i kombination med våra begränsade pass vad gäller vad vi fått göra i form av böjda spår, gångarter och ridtid.
Jag har nu senaste veckan faktiskt tänkt bort rehaben lite på så vis att jag rider henne som en "vanlig" häst, dock kortare pass och mer basic. Jag rider böjda spår i form av serpentiner och 20 m-volter, sidvärts osv. Mest galopp och skritt. Och jag tycker att det blir bättre av att rida såhär. Även om hon känns knackig emellanåt så känns hon alltid bättre i slutet av passen så jag rider på enligt detta fram till återbesöket, vilket jag även diskuterat med rehabtjejen. Vi tänker som så att det är bättre att rida fram nåt som finns så veterinären ser det än att vila bort nåt som ändå kommer tillbaka senare. Eller så rids inget fram, utan bort istället ;) Det får vi se. Jag kör ett upplägg med att rida henne 2-3 dagar och sedan vila 1, och så går hon ute dygnet runt.

Jag har nu fått tag på ET också vilket känns skönt, hon kommer att ta en titt på min häst efter veterinären nästa fredag :)
 
@stjarnfrugt Tycker du gör helt rätt. Man ska alltid jobba hästen i ändamålsenlig form. Man får helt enkelt variera formen efter vart hästen är för dagen och efter skada. Att bara fisa är att göra sig själv och hästen en otjänst. Ska den trava 15 min per dag så ska den trava i form och jobba i 15 min. Inte springa med huvudet rakt fram och bakbenen i Kazakstan.
Kommer ihåg när jag i Tyskland fick rida på en GP häst. Jag kan säga att min åsikt om rakriktning och ställning skiljde sig rejält från innan och efter hahaha

@sommarminne Det går sakta men säkert framåt. Spolar och smörjer... det är typ det jag gör :p Hoppas på att rida i slutet på veckan kanske. Var och kollade på tävlingarna jag skulle startat på i helgen. Det var bittert.... Fast det gick bra för min tränare och min kompis så det var kul.
Min tränare var dock riktigt sur efter St Georg med ena hästen. Missar i båda serierna och bara 68%..... tänk den dagen man är missnöjd med de poängen hahaha Han vann iofs Int I idag så då var han gladare.
 
@Jfrelin Jag har ridit mer på banan också, för att jag kommer åt henne bättre och hon jobbar bättre. Men hon har även funkat bättre ute senaste gångerna så man kan iaf vara glad över att hon får komma ut och se nåt annat utan att springa runt som en giraff och sprätta. Men huvuddelen av arbetet gör jag nu på banan eftersom jag får igenom henne bättre där.

Vilket privilegium att få rida så välutbildade hästar emellanåt. Hade varit kul att få prova det :)

Nu flyttar vi ju och tyvärr inte till det bättre vad gäller att hitta vardagstränare, men jag hoppas att jag kommer att kunna rida för uppfödaren (hippolog) lite. Jag får åka 10 mil enkel väg och bara helger, men jag hoppas att jag åtminstone kan göra det var tredje/fjärde helg i höst. Så att man får lite hjälp med uppbyggnaden för att sedan förhoppningsvis kunna gå vidare och träna för mina gamla gymnasietränare när vi är mer igång. Är tyvärr brist på vettiga tränare dit vi kommer, och det är inte prioriterat att bereda plats för de som inte tävlar aktivt för klubben.
 
Idag har Barbie både fått fina fötter och blivit klippt:). Hon har fått vila hela helgen efter fredagen rejäla galopp på travet. Imorgon ska jag försöka dressyra lite själv, rida ut på tisdag, träna på onsdag och fre.lör och sön är det tävlingar. Känner mig (som vanligt?) lite kluven. Ridningen har inte varit särskilt fantastisk på slutet och ffa är jag besviken på mig själv att jag bivit sur på ponnyn när det är jag som ridit som skit:(. Hoppas jag hittar en mer positiv känsla här i veckan så fantastiska lilla ponnyn får all den stöttning hon förtjänar med ett rättvis ryttare.

@Jfrelin Såg att din tränare ska starta här så tänkte spana lite extra på honom:).

10527298_10203616376401882_1709642171459321238_n.jpg
 
KL
ang. att behöva klippa regelbundet så det är ju helt naturligt att man behöver det, om man klipper hästarna under de perioder de fortfarande sätter päls? Självklart växer pälsen ut då hela tiden, och likaså när pälssättningen för våren sen kommer igång, vilket ju liksom pälssättningen på sensommar/höst är väldigt individuell hur tidigt de börjar sätta osv.

Personligen så väntar jag gärna av rena bekvämlighetsskäl då jag tycker det är skittrist att klippa, tills hela sättningen är klar, min häst får inte så jättepäls jmf med många men behöver helt klart klippas ändå för vinterhalvåret. Klipper jag i början av november och inte tidigare, så är han klar med hela pälssättningen så då slipper man sen klippa igen hela tiden osv. Han håller sig helt utan utväxt fram tills han börjar sätta sommarpälsen i mars/april. Supersmidigt. Klipper man i aug/sept däremot så får man ju klippa hela tiden fram tills pälsen är färdigsatt som sagt.
 
  • Gilla
Reactions: oxo
Det är nog väldigt individuellt med hur ofta man får klippa. Förra året klippte jag min svarta 2 ggr på hela säsongen men fick däremot klippa henne i maj när vi skulle på meeting för hon var superlånghårig! Då var hon inte klippt sen januari...:crazy:. En ponny som stod i mitt stall förut var man tvungen att klippa i början på september annars blev den så långhårig hela hösten att man fick klippa hur många ggr som helst!
Men det jag anser är normalt är ju att man klipper i okt-nov beroende på hur mycket päls o sen kanske 1 eller 2 ggr till innan vårens pälsfällning.
 
Jag väljer hellre att klippa flera gånger och slipper ha Barb för långhårig och genomsvettig. Provade halvklippa första klippningarna förra året, men det var inget vinnande koncept för oss. Så det blir många klippningar istället, hur tråkigt/stickigt/kliigt det än må vara:).
 
@stjarnfrugt
Ja jag vet. Stod faktiskt och pratade om en sån boots i stallet för några dagar sedan. Mitt problem är att han har gått på bete och jag vet inte om jag hade vågat ha på en sån ett helt dygn. Men kortare stunder i hage fungerar ju.

Nu när jag var där ikväll var han iaf bättre. Fick gå ut en liten sväng i mindre hage. Kallare i hoven och utan puls. Så förhoppningsvis blir det inget av det. Men i morgon blir det till att köpa nåt hovmedel att trycka i honom och nu har jag blött ner hovarna morgon och kväll samt oljat. Får försöka fortsätta med det. Mitt största problem nu är att om han sen ska ut på bete igen så går han bara med en unghingst och den vågar jag inte lämna själv i hagen och jag kan inte gärna be ägaren släpa upp och ner med sin häst två gånger per dag. Det är så sårbart när dom bara är två i hagen. Men det löser väl sig på något vis!
 
Jag väljer hellre att klippa flera gånger och slipper ha Barb för långhårig och genomsvettig. Provade halvklippa första klippningarna förra året, men det var inget vinnande koncept för oss. Så det blir många klippningar istället, hur tråkigt/stickigt/kliigt det än må vara:).

Ja ponny är ju en grej i sig där behöver man oftast klippa flera gånger, men ffa om man börjar klippa tidigt så måste man ju räkna med att man självklart behöver klippa regelbundet om man klipper när de fortfarande sätter päls som sagt, oavsett ponny eller storhäst eller individer osv. Min poäng var lite i sammanhanget att man ska ju inte vara förvånad öht att man behöver klippa hela tiden om man klipper innan pälssättningen är klar osv - det är helt naturligt.
 
Ang klippning så behöver jag bara klippa min 1-2 gånger per vinter säsong. Han sätter inte så mycket päls och det är skönt. Men värre är det vid vårfällningen då han får skav av allt och värst är schabraket, men jag funderar på att införskaffa ett renskinn eller en fårskinnsvojlock.
 
@oxo sk vinterskav brukar det kallas för och handlar om lite känsliga hästar där pälskvaliteten vinterpäls tider,helt enkelt är lite känsligare plus att de är känsliga allmänt. Jag har renskinn sen årtjugonden (vintertid enbart några månader, samma utrustning i övrig, som ligger bra och aldrig har problem när väl vinterpäls inte är med i bilden osv) då jag alltid tyvärr haft såna känsliga hästar, och det funkar utan problem.
Jag hade aldrig vågat helklippa en sån känslig häst rakt av utan rygg platta osv..... i bästa fall går det bra, i värsta fall, utifrån just känsligheten allmänt, går det åt helvete om ngn skulle ha en minsta lilla illa liggande sadel tex, och då blir hästen oridbar i några månader. Känns otroligt onödigt frågar man mig. Har man dock en häst som inte är så känslig och vet att den funkar osv är det ju inga problem, många gör så.
 
Precis. Han får ju som tur är bara skav just när han börjar fälla och helklipps han blir det en ruta på ryggen. Men för det mesta brukar jag klara mig undan med att halvklippa honom.
Jag hade renskinn för en del år sedan men den fick tyvärr begravas. ;) Men till denna herrn är det nog dags att skaffa ett nytt. Det är bak vid den lite hårdare kanten av schabraket han får skav. Sen är han väldigt skavkänslig överlag och jag får för mig att skimmlar är känsligare än andra.
 
Precis. Han får ju som tur är bara skav just när han börjar fälla och helklipps han blir det en ruta på ryggen. Men för det mesta brukar jag klara mig undan med att halvklippa honom.
Jag hade renskinn för en del år sedan men den fick tyvärr begravas. ;) Men till denna herrn är det nog dags att skaffa ett nytt. Det är bak vid den lite hårdare kanten av schabraket han får skav. Sen är han väldigt skavkänslig överlag och jag får för mig att skimmlar är känsligare än andra.

skav i bakkanten av schabraket när det inte skaver i övrigt öht annat än med vinterpäls är ju precis som jag skrivit - klassiskt på lite känsligare hästar. Inga konstigheter utan vanligt. Tror inte skimlar är känsligare det är jättevanligt på hästar av lite högre blod allmänt oavsett färg osv. renskinn så löser det sig utan problem om man börjar innan det gått för långt utan förebyggande.
Om du fick kassera renskinnet låter det som du köpt ngt konstigt? Jag har haft mina i + 10 år och de är som nya utan att man ens behöver sköta dem särskilt? fäller inte ngt, behöver inte tvättas annat än typ 2 gånger på ngn vinter och då endast har man sköjt dem i rent vatten för att få bort extrem svett. däremellan luftar man och borstar lite lätt så är de superfina.....
 
Min får exakt lika @oxo , i bakkant av schabrak. Hon får iofs även ner längs hela schabrakkanten men mest upptill. Hon är riktigt känslig, precis som sin mamma. I vintras när hon var lite rundare om magen så fick hon tom skav av fleecefodringen strax framför flanken där magen kom ut lite. :crazy:

På hennes mamma hade jag bogskydd några vintrar men då fick hon skav på benen av kanterna på det och nederkanten på täckena gav också skav på benen och denna får skav av bensnörena. Ja, you name it och hon får skav.

Sommaren är inga bekymmer förutom grimma om hon hade haft det på sig mer. Köpte en extraluddöveralltflughuva och den *pepparpeppar* har inte gett skav.
 
@mackan Spolar du av renskinnet med kallvatten då? Jag fick tips att ta kallt eller ljummet vatten och galltvål, gjorde så med mitt förra skinn och det blev hemskt stelt och jävligt. Det nya har jag bara borstat av för det är köpt i höstas/vintras men börjar nu bli äckligt av svett. Jag har borstat det med vatten men det vete fasen om det hjälpt riktigt. Det har blivit korthårigare i bakkant och jag tycker inte sadeln ligger i bakvikt, så kanske är det att det är smutsigt som gjort att det skavts av...
 
Jag har också renskinn till Nova, mest av den anledningen att hon är ju opererad på ryggen precis där sadeln ligger och inte vill riskera skav på hennes ärr.
När jag köpte det fick jag rådet att inte tvätta det alls utan lägga det i snön på vintern och gnugga runt det, för att det inte skulle bli hårt.
Har faktiskt inte blivit så äckligt över sommaren så jag behövt tvätta det, men om det blivit riktigt svettigt hänger jag upp det så det verkligen lufttorkar.
 
Intressant det här med renskinn, hur ser de ut som ni har? Kan ni inte lägga in nån bild? Jag har bara sett de renskinn som vi hade när vi pimplade när jag var liten, men det är ju stort. :p


Kl
Igår blev det galopp på travbanan! :) Lite tempoväxlingar vilket är ponnyna svåra del när det gäller att sätta tillbaka. Går hur bra som helst att öka, men när jag vill ta tillbaka hänger hon sig i handen och springer på bogarna istället. Lite framstupa sådär. :meh: När man ökar första gångerna blir hon dessutom så glad så hon bara springer och blir lång och flack. Men när hon fått springa av sig går det bättre, men jag får ta mig tusan rida för att få till det! :p Sista varvet kunde jag länga och korta sprången med bibehållen bärighet och uppförsbacke, underbar känsla när hon bara satte sig på rumpan utan att tappa takten! :love:

Jättesvettig efteråt, ledde henne hem sista biten med bara tyglarna runt halsen, hon hann ändå torka utom just under schabraket så jag väntar lite med klippningen. Min finaste bästaste ponny. :love:

IMG_20140810_142225_zpsgrbvk8en.jpg


Nu tror jag det blir en lugn barbackatur. :)
 
  • Gilla
Reactions: oxo
skav i bakkanten av schabraket när det inte skaver i övrigt öht annat än med vinterpäls är ju precis som jag skrivit - klassiskt på lite känsligare hästar. Inga konstigheter utan vanligt. Tror inte skimlar är känsligare det är jättevanligt på hästar av lite högre blod allmänt oavsett färg osv. renskinn så löser det sig utan problem om man börjar innan det gått för långt utan förebyggande.
Om du fick kassera renskinnet låter det som du köpt ngt konstigt? Jag har haft mina i + 10 år och de är som nya utan att man ens behöver sköta dem särskilt? fäller inte ngt, behöver inte tvättas annat än typ 2 gånger på ngn vinter och då endast har man sköjt dem i rent vatten för att få bort extrem svett. däremellan luftar man och borstar lite lätt så är de superfina.....

Det renskinnet var nog + 40 år och välanvänd och inte speciellt välskött så det var pga det som det fick gå till soporna. Det ser jag inget konstigt med faktiskt.

@Kirre Låter nästan som din är värre. Jag har fått vara noga med vilka täcken jag använder och då har han sluppit ha bogskydd. Men grimmor och flughuvor har det varit svårare med.


Är iaf glad just nu över att vi har flyttat så nära stallet. Väldigt skönt att bara kunna gå ner på några minuter. Bra nu när det har blivit lite mer passande med mat, vatten och mockning. :)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Ridning Jag har hamnat i en otroligt jobbigt sits och vet inte vad jag ska göra. Jag är en ganska erfaren ryttare (dock hobbynivå) som ridit...
2
Svar
34
· Visningar
7 614
Senast: akleja
·
Ridning Behöver era tips och råd. Jag vet inte hur jag ska tackla problemet som uppkommit. Det är som så att min häst (ridtravate 11 år) har...
Svar
5
· Visningar
1 242
Senast: LuckyMe
·
Småbarn Det är många trådar om matproblem av olika slag uppe nu, så jag tänkte att jag skulle följa trenden =) Lilla Maja 16 månader är helt...
Svar
7
· Visningar
1 498
Senast: Ajda
·
A
Hästmänniskan Hejsan! Skulle vilja bolla lite tankar och funderingar med likasinnade här på forumet! Bakgrund! Jag själv 28 årig elit ryttare...
10 11 12
Svar
229
· Visningar
38 068
Senast: Lobelia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack nummer 18
  • Världscupen 2024/2025
  • Födda -21

Omröstningar

Tillbaka
Upp