Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag tror absolut inte du är ensam om att tänka så. Det är ju som sagt bara att åka till en hoppträning och räkna medryttarna, så ser man hur vanliga de är. Oftast noll.Hade jag letat medryttare hade den gärna fått hoppa eftersom jag är lite skraj men hästen älskar det. Dock hade jag nog velat att min medryttare var lite mer erfaren och absolut inte någon som vill rida min häst för att få hoppa högre än de får på ridskolan, det låter inte så förtroendeingivande...
Mitt intryck är att det är ovanligt, i alla fall att medryttaren själv inte kan men lär sig på medryttarhästen. Det dräller ju av fd juniorryttare/YR som ridit upp till 1,30 etc och sen slutat för att de börjat plugga/flyttat/fått barn/velat göra annat, men som vill ta upp ridningen igen och letar medryttarhäst. Hästägare som vill ha sin häst hopptränad väljer ju vanligen en sån ryttare hellre än en som hoppat 70 cm på ridskola.Nog är det vanligt att det är som du skriver men det är inte något udda eller extremt sällsynt med medryttare som får hoppa. Det finns ganska många som själv är rädda för hoppning, har medryttare medan de under perioder inte har tid, som satsar på dressyr mm som låter medryttare hoppa. Det är en minoritet men inte direkt ovanligt.
Jag tror absolut inte du är ensam om att tänka så. Det är ju som sagt bara att åka till en hoppträning och räkna medryttarna, så ser man hur vanliga de är. Oftast noll.
Nu var inte förutsättningen att man ville ha hästen hopptränad utan att få träna hoppning med hästen och min erfarehet är att det inte är ovanligt men ja det är långt vanligare att man inte får hoppa. Min egen medryttare fick mer än gärna hoppa, nu var hästen inte direkt rutinerad (islandshäst) men gillade att hoppa och hoppade bra och deltog dessutom i en del hoppträningar ( liksom minst 2 andra medryttare i stallet).Mitt intryck är att det är ovanligt, i alla fall att medryttaren själv inte kan men lär sig på medryttarhästen. Det dräller ju av fd juniorryttare/YR som ridit upp till 1,30 etc och sen slutat för att de börjat plugga/flyttat/fått barn/velat göra annat, men som vill ta upp ridningen igen och letar medryttarhäst. Hästägare som vill ha sin häst hopptränad väljer ju vanligen en sån ryttare hellre än en som hoppat 70 cm på ridskola.
Jag har fått tävla både dressyr och hoppning på mina medryttarhästsr samt rida för hopptränare från jag var 15 år och är allt annat än ett underbarn.
Vet inte om det är skillnad här i norr? Sett flera som inte äger hästen som tävlar oftast för att ägaren inte vill/kan.
Man behöver ju inte åka runt, är man ute och tävlar och tränar så blir det ju att man ser en hel del ekipage.Men varför envisas du med att din bild av det hela är någon allsanning ?
Som sagt, jag känner många hästägare som har medryttare pga att de vill ha hästen hoppad både på träning och tävling. Regelbundet på träning på de olika anläggningarna är det dessa som hoppar hästarna. Det är verkligen inget unikt att medryttare är de som är med på hoppträning , även om inte just du har erfarit det.
Åker någon på riktigt runt och noterar vem som är hästägare eller medryttare på träningar?
Man behöver ju inte åka runt, är man ute och tävlar och tränar så blir det ju att man ser en hel del ekipage.
Lite utanför stan så finns inte möjligheten att välja och vraka bland medryttare.Mitt intryck är att det är ovanligt, i alla fall att medryttaren själv inte kan men lär sig på medryttarhästen. Det dräller ju av fd juniorryttare/YR som ridit upp till 1,30 etc och sen slutat för att de börjat plugga/flyttat/fått barn/velat göra annat, men som vill ta upp ridningen igen och letar medryttarhäst. Hästägare som vill ha sin häst hopptränad väljer ju vanligen en sån ryttare hellre än en som hoppat 70 cm på ridskola.
Blir nyfiken på syftet med din tråd?
Vill du hitta en ridskola där du får hoppa högre än vad du får göra där du är nu?
Jag har fått tävla både dressyr och hoppning på mina medryttarhästsr samt rida för hopptränare från jag var 15 år och är allt annat än ett underbarn.
Vet inte om det är skillnad här i norr? Sett flera som inte äger hästen som tävlar oftast för att ägaren inte vill/kan.
Den varmblodiga ridhästaveln har gått baklänges när det kommer till hållbarhet.Jag vill först och främst gärna se förbättringar där jag är: i Lund. Lektionshästarna har emellanåt hoppat hyfsat höga hinder på Lunds Civila RF tills för några år sedan.
Det skojiga med hopplektionerna idag är att hästarna är på toppenhumör: de är pigga och har verkligen kul när de hoppar, och ju högre hinder desto gladare känns de. Många tar hindren konsekvent med ett par dm marginal, och det om något visar att hästarna gillar att röra på sig och ta i i sprången.
Jag vill se hur det fungerar på de ridskolor som fortfarande hoppar "högt" och där det fungerar. Jag vill ta reda på vilka strategier (hästanskaffning, ridunderlag, utrustning, omväxlande arbete, vila, roadwork, vetchecks, massörer etc) de använder för att förebygga överansträngning och skador, få hästarna att må bra och verkligen hålla (fastän de hoppar "högt") i lektionsverksamheten, och se vad man kan lära sig av dessa ridskolor.
Jag tror inte att hästaveln gått baklänges och gjort hästarna sämre/ömtåligare/sjukligare idag än för några år sedan, och jag tror att alla friska hästar i grund och botten har förutsättningar att klara allt i lättklass i alla grenar. Detta ligger i själva definitionen av lättklass.
Att sätta höjdgränsen för storhästar lika med LD för C-ponny hinderhöjd tycks mig väl restriktivt. Jag tror inte att vare sig elever eller lärare är sämre/klumpigare/dummare/mindre uppmärksamma på hästarna än för några år sedan. Jag tror kompetensen finns kvar, och att hästarna givet rätt omsorg i genomsnitt är minst lika bra och hållbara.
David
Lägger till att bla en topryttare tar upp problem där hästar tas bort redan som unga (5år) då dom är byggda och rör sig på ett sätt som sliter hela tiden på hästens kropp men rör sig snyggt gör dom.Den varmblodiga ridhästaveln har gått baklänges när det kommer till hållbarhet.
Finns intressant artikel i tidningen ridsport om det, dock låst för icke prenumerant.
Den varmblodiga ridhästaveln har gått baklänges när det kommer till hållbarhet.
Finns intressant artikel i tidningen ridsport om det, dock låst för icke prenumerant.
Ändringarna i FT har inget att göra med det då alls, FT avel är så mycket mindre än dressyr och hoppaveln.Du har helt klart en poäng där, ändringarna i fälttävlans uthållighetsmoment är en konsekvens av just det.
Men det borde väl fortfarande gå att hitta hästar som håller för att då och då få hoppa på LA-höjd, tror jag.
Alla professionella verksamheter har en plan eller ett mål åtminstone i teorin. Det är sällan en ridskola har som plan att elever ska hoppa högt eftersom risken kostnaden för deras tillgång , hästen, är hög. Inser du vad en hälta kostar? Veterinärkostnad, inkomstförlust, skötsel, hästens välmående,rehabilitering av hästen? Räkna lite på det och undersök och köp sedan en egen häst. Det kanske finns typ helgkurser hos någon firma med fina hästar, kontakta dem, vimlar av dem i Skåne och Danmark. Låt ridskolorna vara de lärosäten de är med fokus på sina hästars välmående enligt vad som idag är vedertagen kunskap inom hästsport vilket är ” Elever lär sig hoppteknik Lika bra på låga hinder”.Du har helt klart en poäng där, ändringarna i fälttävlans uthållighetsmoment är en konsekvens av just det.
Men det borde väl fortfarande gå att hitta hästar som håller för att då och då få hoppa på LA-höjd, tror jag.