Sv: Viktminsknings/peppningstråd
Nu känns det som att jag har lite på fötterna och kan skriva lite om det jag har hittat. Vill med det också putta upp tråden
LCHF, Atkins och i mildare variant Montignac är en sorts matfilosofi som går ut på att äta så lite kolhydrater som möjligt, eller snarare som vore naturligt utan vår livsmedelsindustri. Man äter ohyggligt
mycket fett, gärna mättat sådant och man äter en hel del kött, fisk, ost, och ägg och andra källor för animaliskt protein. Man äter sallader och grönsaker med lite kolhydrat, vilket man kallar "ovanjordsgrönsaker" för att inte blanda ihop det med rotfrukter och den fruktade potatisen. Montignac och andra mildare former verkar gilla frukt och nötter till viss del.
Det är tänkt att fungera så att utan kolhydrater får man inget blodsocker-svaj upp och ner. Utan blodsockersvaj inget insulinpåslag. Insulin har den bieffekten att det lagrar in fett i vävnaderna. Utan insulin lagras det inte in lika lätt. Man menar att blodsockert till största del styr vår "hunger", vilket egentligen är ett "sug", ett sockersug, för att få upp blodsockret igen. Det är nämligen så att när man äter kolhydrater går blodsockret upp snabbt, stenåldersmänniskans hormonsystem feltolkar detta som att hon har ätit 8 kg äpplen och trycker på en massa insulin som laddar in fettet i musklerna och sänker blodsockert för snabbt och för mycket och så blir man hungrig igen, eller sugen rättare sagt.
Man menar från stenåldershåll att kolhydratrika livsmedel är endast något som människan äter under brist på mat och svält. Då är det bra att man lagrar allt man behöver av den mat man äter på ett effektivt sätt. Mycket fett, däremot, är naturligt för människan, får henne att känna sig mätt och ger ett lugnt blodsocker. Kroppen ställer inte in sig på svält och aptiten regleras naturligt. Många, företrädelsevis män måste jag säga, har rapporterat att sen de helt uteslutit kolhydratrika livsmedel och ätit massor med fett gått ner jättemycket i vikt.
Det som jag läst emellan raderna är att LCHF-are gärna blir fanatiska. De mosar smör i äggen på frukosten, smälter ner kokosfett i kaffet (
vad äckligt!) och häller jättemycket grädde på allt. De tror inte på forskningen som säger att mättat fett ger hjärt/kärlproblem och diabetes (det gör iofs inte jag heller) och det låter som att de äter ohämmat. Däremot verkar det som att denna kost är så pass mättande att man inte får i sig särskilt många kaloriers värde och ändå blir mätt. Det mesta jag läser på forum är också om att de mellan de lätt fanatiska tillropen ger varandra tips om vad man ska göra om man inte går ner i vikt. Dvs, jag kan tänka mig att rätt många svullar på denna kost och inte går ner alls. Verkar företrädelsevis vara kvinnor.
De forskningsrön som ligger till grund för hur livsmedelsverket formulerar sina kostråd finns egentligen inga klara belägg för. Alltihopa började med am. Ancel Keyes som i ett diagram visade att hjärtinfarktsincidencen sammanföll med halten av mättat fett i kosten (i 12 länder). Dock visade det sig att han hade valt ut de länder som visade på detta och uteslöt de som visa motsatsen. I ett komiskt test kunde man få kurvan åt andra hållet om man valde 12 andra länder.
Många av dessa LCHF-are menar att livsmedelsverket som sorterar under jordbruksverket ("ät mer bröd och potatis!") bedriver lögnaktig propaganda. Andra menar att de bara är missledda och att med statistik kan man bevisa vad som helst. Men faktum kvarstår att sambanden mellan intag av mättat fett, kolesterol och hjärtproblem är svaga eller obefintliga. LCHF-are argumenterar med Stephan Rössner som illa citeras att ha sagt att det inte spelar någon roll om man äter sitt energibehov i hallonbåtar eller sallad, "en kalori är en kalori". Från LCHF-håll menar man ju verkligen att kolhydrater är pesten (endel skyr helfet yoghurt med sina 2,5% kolhydrat!) medans allt fett bara myser i magen.
Religion och lögner förekommer i båda läger, och man gillar att felcitera varandra och vrida på fakta. Bland annat menar man att fetmaepedemin startade i och med de nya kostråden att man ska äta mindre fett och ner kolhydrat. Förvisso var de samtidiga, men inget visar på att vi faktiskt ätit mindre fett och dragit ner på energiinehållet generellt i och med det. Med den mängd energirik snabbmat som finns nu är det bara inte möjligt. Dock innehåller väldigt mycket mat vi äter modifierad stärkelse och vi äter väldigt mycket mjölbaserat och potatisbaserat. Denna mat gör oss hungrigare eller sugnare än vad en fet mat med få kolhydrater skulle ha gjort.
Hoppas någon finner det värt att läsa. Jag återkommer med mer när jag vet mer. Personligen har jag gått ner konstant 2-3 hekto denna vecka på LCHF förutom den dag då jag tog ett snedsteg och åt pasta till lunch, och då jag åt apelsinsås till ankan. Man kan säga att min första vecka verifierar LCHF-arnas tes. Få se om jag klagar på utebliven viktnedgång snart, då jag sitter i tv-soffan och dricker grädde!
Fny