Veterinärernas hjärtefrågor

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Fore your eys only.
20070723012_redigerad.jpg

Är det en kontaktannons!?!? :D:angel::devil:
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Hästvård bör man således inte besöka eftersom det enbart verkar "behandla" sjuka hästar med inlägg från andra användare med samma sjuka problem.

Trist för jag trodde dom som har sjuka hästar ville få kunskap om hur en sjuk häst ska bli frisk likväl kunskapen om hur man undviker att en f.d. frisk häst inte ska bli sjuk p.g.a. okunskap, inte söka empati.

När jag skapade en tråd inne på Hästvård angående blisterskador av isbalsam var det för att få veta om fler råkat ut för detta. Veterinären uttryckte förvåning över den kraftiga reaktionen. En enkel vrickning som behandlades med isbalsam resulterade i lymfangit och sår. Såret på utsidan av kotan är i storleksordningen 10cm i diameter och ser inte kul ut. En väns dotter uttryckte det som att det ser ut som en ost-och skinkpaj. Resten av benet som smordes in har mindre sår, är skrovligt och nu börjar pälsen att ramla av.
Gör det mig till en sämre hästägare? En fullt friskt häst, i bra kondition som jag använder isbalsam (av känt, beprövat, godkänt märke) på för första gången och får denna otroliga överkänslighetsreaktion. Självklart vill jag veta om jag är ensam eller inte.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Ville bara poängtera att det finns FLER underforum, där förebyggande hästvård faktiskt diskuteras. Sa därmed inte att förebyggande hästvård INTE kan diskuteras under Hästvård. Men se bettysmattes inlägg där hon citerade vad som enligt skaparen av detta forum ska/kan diskuteras under Hästvård.

En del trådar och ämnen hamnar mellan två stolar, en del flyttas andra får ligga kvar. Tror inte någon blivit bannad för att ha lagt en tråd fel.

Men var ska man lägga frågor om sjuka hästar tycker du då? Eller det ska man inte prata om alls?

Jag håller med dig. Det måste finnas mkt inom hästvård som går in i de andra delarna av bukeforumet. Det handlar ju om ridning, hästhantering, avel, hästverksamhet osv. Sedan finns det en hel del trådar på hästvård som inte handlar om sjuka hästar och dessutom foderdelen.
Men ngt som nog inte passar in någon annanstans är nog förebyggande hovvård. Det kanske är det som ts ska inrikta sig på? Dvs att det bildas ett underforum till hästvård som handlar om hovvård? :idea:
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Det är en tidning som inte intresserar mig och jag har därmed inte läst den. Jag brukar inte be om råd som gäller hästvård på ett forum. Nu har jag en Paint och för första gången kommit i kontakt med bärandsröta, vilket jag aldrig haft på vare sig mina egna hästar genom åren eller pappas alla travare och nej jag ber inte om hjälp på ett forum, jag pratar med hovslagare om hovar, veterinärer om det som rör deras kunskap, min sambo om hästen har problem med muskler och för det mesta pratar jag med min bästa vän och ventilerar om mycket och inget :D och använder en hel del logiskt tänkande ;)

Varför jag inte delger min kunskap är eg samma svar fast omvänt , vad kan jag göra och råda till om jag inte sett hästen/ryttaren irl?

Och som sagt det här är första gången jag haft hovproblem om än ett litet sådant så jag anser mig heller inte kunna delge mina erfarenheter om bärrandsröta.

Kan f.ö säga att jag köpte Boaboots till hästen istället för att ta till en massa huskurer som det skrivs om på nätet ;-0 Spekulera om vad som funkar kan man göra på nätpoker och inget jag laborerar med :cool:
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Jag läser gärna Ridsport och är prenumerant, utöver detta håller jag med dig, och jag resonerar likadant.
skulle aldrig få för mig att använda internet primärt för att vägleda mig i min hästhållning.

Tycker ditt resonemang är sunt. :bow:
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Till Alla: Så ni förknippar hästvård med sjuka hästar:confused:

Det gör i alla fall inte jag och om nu Hästvård ska förknippas med diverse krämpor och problem så borde hästvård döpas om till hästskliniken.

För mig betyder hästvård hur man vårdar sin häst för att den ska må bra och vara frisk.;)

Till kenneth: Du har inga svårlastade hästar och har aldrig haft. Du verkar heller inte ha ngt intresse att svara folk med svårlastade hästar hur du gör men det kanske skulle bidra med lite mera kunskap och ideer till den som skriver om sina problem.[/B]

Det här håller jag med dig om, hästvård är för mig inte en massa skador/sjukdomar mm utan just hästvård.

Fast Coari ibland kan det vara svårt att förklara vad man gör, man bara gör, förstår du hur jag menar? Jag kan ex.vis inte förklara hur jag gör för att få hästen att göra si eller så, röra sig så där osv, det sitter i känslan och kan inte förklaras
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Jag läser gärna Ridsport och är prenumerant, utöver detta håller jag med dig, och jag resonerar likadant.
skulle aldrig få för mig att använda internet primärt för att vägleda mig i min hästhållning.

Tycker ditt resonemang är sunt. :bow:

Åh tack, det värmde :o då är vi iaf några sunda som hänger här ;)
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

mackan;12961769. skulle aldrig få för mig att använda internet primärt för att vägleda mig i min hästhållning. [/QUOTE skrev:
Det håller jag helt med dig om.
Man kan ju undra egentligen hur många av oss här som verkligen gör det. Jag är medveten om att jag har skrivt ett antal inlägg om sjuka fånghästar. Där tycker jag att diskussionerna om rehabilitering har varit bra. Man kan inte fråga veterinären om precis allting och dessutom får man olika svar av olika veterinärer och en del saker går det faktiskt att läsa sig till, är medveten om att ts i denna tråd inte håller med mig.

Jag vet vilka jag ska fråga om jag undrar om ngt som gäller sjuka hästar.
 
Senast ändrad:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

skulle aldrig få för mig att använda internet primärt för att vägleda mig i min hästhållning.

Hur många gör det då? Det finns liksom inget motsägande i att fråga de experter man har runt sig IRL och samtidigt fråga på ett forum.

Som mitt ex, skulle jag frågat den vet vi tar ut för enklare saker till stallet, tyckte självklart att alla ska avmaskas om en har mask, de går ju i samma hagar. Hade jag inte samtidigt hängt här och nyfiket kikat i avmaskningstrådar och blivit visad nyare forskningsrapporter, rön och lite kritiskt tänkande, ja, då hade jag avmaskat mina hej vilt. Jo, jag litar faktiskt mer på tex Madick i de här frågorna, trots att hon är en "simpel" användare på Buke, än jag litar på någon vet jag har i min närhet (och de är ganska många).

Så vem säger att de personer man har runt sig irl kan bäst? Och vem har sagt att de flesta som ber om råd här, gör det primärt?
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Mja. Jag tycker nog att det är helt ok att fråga om råd på ett forum. Det får naturligtwis inte ersätta nödwändig weterinärwård/howwård, men att fördjupa sig i en skada eller sjukdom som hästen diagnosticerats med är wäl inte fel? Eller fråga om råd när man inte riktigt wet wad som är fel, som komplement till en utredning?

Eller fråga om konwalescens; kanske utfodring till en fånghäst, nya rön inom awmaskning, waccinationsrutiner mm.

Det läskiga med ett forum är förstås att många "wäljer" att tro på fel swar. Kommer in på ett helt felaktigt spår wilket kan riskera hästens hälsa. Man bör nog wara waksam på de råd man får och kanske förankra dem hos foderrådgiware, weterinär, howis osw irl.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Till CB Jack, jag vet inte hur jag ska hjälpa folk med svårlastade hästar för skadan är ju redan skedd!! En fölunge eller unghäst som aldrig blivit lastad förut har inga som helst förutfattade meningar om varför han/hon inte vill gå på. Den är nyfiken och om man har hästens förtroende och ledarskap så är det aldrig ett problem. En häst som däremot varit med om stress och ångest i samband med lastning eller åkning kommer att vara svår att lasta just pga av detta. Så om man köper en häst med "spöken i garderoben" så kan det vara lite knöligare att få den att tycka att åka transport är OK.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Till Alla: Så ni förknippar hästvård med sjuka hästar:confused:

Det gör i alla fall inte jag och om nu Hästvård ska förknippas med diverse krämpor och problem så borde hästvård döpas om till hästskliniken.

För mig betyder hästvård hur man vårdar sin häst för att den ska må bra och vara frisk.;)

Till kenneth: Du har inga svårlastade hästar och har aldrig haft. Du verkar heller inte ha ngt intresse att svara folk med svårlastade hästar hur du gör men det kanske skulle bidra med lite mera kunskap och ideer till den som skriver om sina problem.

Hur ska kunskap kunna spridas på ett forum om dom med kunskap inte är intresserade av att läsa och svara i trådar där ngn har problem och endast dom med samma problem svarar med sina okunskaper. Påminner om när en blind leder en annan blind.:confused:

P.S. Artikeln som sådan behöver inte läsas i sin helhet utan det räcker med att man tar del av citatet jag hänvisade till för där framgår hela frågeställningen som både jag och tydligen B.R. anser värt att studera.

Vet Bengt Roneus skrev bl.a. Citat: Vissa hästägare tycks ofta ha skadade hästar medan andras för det mesta är friska. Vad gör den vars hästar är friska??

Det kan vara värt att studera.

Jag kan bara tala för mig själv. Jag är inne på hästvård någon gång då och då. Trådarna som är där är oftast skrivna av en person som har frågor ang sin sjuka eller skadade häst. Visst skulle det vara bra om folk kunde berätta hur dom håller hästarna friska.

Jag är en av dom som haft frisk vuxna hästar. Men fölen.. *vojne, vojne* Anledningen till att fölen avlivats är att stoet var "svagfödd" och kunde inte bära fram ett friskt föl. Det jag har haft de sista 3åren är en lunginflammation, troligtvis. Vi fick aldrig nåt svar och ingen visste varför.. Och sen två hovbölder på den svagfödda hästen, det är mitt fel.. geggig hage som fryser och blir knagglig och plattfotad..

Men vad gör jag.. Ärligt talat inte så mycket alls med mina.. Dom får mat, dom verkas (dom är barfota)med 6-8v mellanrum, dom vaccineras och avmaskas. Jag kan ärligt säga att jag ytterst sällan borstar dom eller kratsar hovar, jag visiterar inte varje dag. Dom körs eller rids inte heller ofta. Den ena är inte riden sen sommaren-08 och, körd ett par gånger i våras.. Den andra håller jag på att köra in.

Mina går på lösdrift..

Det jag tror att hästarna går sönder och skadar sig är hur vi håller våra hästar. Rider mycket i ex ridhus, vi kräver en viss form, strikt mathållning, mycket inne, skos med diverse konstiga skor osv osv..

Att jag inte skriver det på hästvård är att man mer eller mindre blir idiotförklarad och ifrågasatt.. Jag kanske har misskötta hästar, vad vet jag, bara för jag inte gullar och pussar på dom jämt, köper matchande grejjer.

Ang lastning så har jag aldrig haft någon svårlastad heller, fram till nu, men det ska bort, hon ska bli som dom andra.. Men det är svårt att ge tips, man måste nästan se hur hästen är och gör för att ge bra tips. Lära sig att läsa hästen, vad den tänker, när man ska göra vad och hur.

Jag har ibland gett upp, när det är såna som bara dissar det enda förslaget efter det andra, sen är det någon som tycker att det är djurplågeri osv..
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Till CB Jack, jag vet inte hur jag ska hjälpa folk med svårlastade hästar för skadan är ju redan skedd!! En fölunge eller unghäst som aldrig blivit lastad förut har inga som helst förutfattade meningar om varför han/hon inte vill gå på. Den är nyfiken och om man har hästens förtroende och ledarskap så är det aldrig ett problem. En häst som däremot varit med om stress och ångest i samband med lastning eller åkning kommer att vara svår att lasta just pga av detta. Så om man köper en häst med "spöken i garderoben" så kan det vara lite knöligare att få den att tycka att åka transport är OK.

Precis!! Och man måste nästan var med och se hur hästen gör och i vilken situation den gör och vad. Innan man öht kan ge tips. Det kan bli så fel annars.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

...
Har ni koll på Hans Dellings projekt med utdömda hästar? ...


Dom hästar HD tar emot är i 99% av fallen felridna och felhanterade hästar som i egentlig mening inte borde dömts ut. Jag har sett väldigt många av dessa hästar och det är helt vanliga hästar som fungerar alldeles utmärkt med lite vettig ridning och hästhållning. Många av dom går efter rehabilitering tex som skolhästar på Plönninge i många skadefria år. Han tar ju dock inte emot hästar med tex allvarliga rtgavvikelser.
Jag blir mörkrädd av hur lätt hästar döms ut bara för att det är nån som antingen saknar tålamod att vänta ut en vanlig skada eller saknar kunskaperna att rida en häst i balans som äger och rider den.
Cred till försäkringsbolagen som fått upp ögonen för problemet och till personer som Hans som tar sig an dom.:bow:

Jag tror att den stora utdömningsstatistiken i många fall grundar sig i Sveriges systen med A1-försäkringar, vilket jag förstått inte tillämpas i andra länder.

Till TS grundfråga;
En häst hade jag i 5 år, utöver vaccinationer och tandraspning var den hos vet två gånger, en gång för en sårskada den fått på betet som behövde sys och en gång för en kolik den fått efter en transportresa på 160 mil (med godkänd transportör). Oförskämt frisk häst.

En häst jag har nu har klippkort hos vet (eller nja, inte riktigt). Den är en femårig superbusig jättevalp på 180 som inte har koll på sina ben riktigt. Har skaffat sig ett antal vrickningar och sträckningar i hagen samt blivit sparkad några gånger av sina hagkompisar. Har även gjort en frivolt i släpet och behövde sys, men inga av dessa skador hade jag kunnat påverka på annat sätt än att hålla honom inomhus. Och det hade ju inte varit så bra det heller.

Dock är jag inte så jättesnabb att ringa veterinären heller, som vissa verkar vara, en liten blessyr eller markering självläker ju faktiskt oftast alldeles utmärkt av sig själv och låter man sunt förnuft och lite tålamod råda är det oftast ingen fara.

Rider man hästen i någotsånär bra balans, ger man den tid att bli stark nog att klara den uppgift man ber den om, ger man den bra foder, en bra miljö att vistas i, en bra hovvård, en utrustning som passar, varierar underlaget man rider på och ser till att den får röra sig fritt i en bra hage dagligen så ska de flesta hästar med normala förutsättningar hålla sig friska och sunda.

Däremot verkar det vara det som är problemet hos många- de glömmer grunden, det enkla. Det enkla är oftast det allra svåraste. Det r lätt att börja i fel ände och det tycker jag man ser mycket av, bl a på forumet Hästvård.
Det pluppas på hit och dit med linimenter och lindor, massörer och hästviskare, täcken och tillskott, tränare och hjälptyglar och trendig utrustning (men intet ont om något av det i sig) och ändå förstår man inte varför i hela världen hästen blir halt eller sjuk- när den inte är redo för den uppgiften man ber den om, när man ger ett hö med mögelsporer och felaktiga värden, när halmen dammar och ventilationen i stallet inte är tillfreddställande, när den rids på samma underlag dag ut och dag in i en form som inte är optimal för den individen, av en ryttare med obalans i kroppen, när den går i en grusruta två timmar om dagen, när den skos av en outbildad hovslagare som är billig, när tränaren inte har öga för vad som är en korrekt arbetsform, när....
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Kan f.ö säga att jag köpte Boaboots till hästen istället för att ta till en massa huskurer som det skrivs om på nätet ;-0 Spekulera om vad som funkar kan man göra på nätpoker och inget jag laborerar med :cool:
[/QUOTE]
Nej, man behöver ju inte spekulera och laborera med egenpåhittade huskurer. Man kan ju tex delge vad veterinärer eller hovslagare sagt i en liknande situation. Då blir det intressant på ett sånt här forum tycker jag.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Som mitt ex, skulle jag frågat den vet vi tar ut för enklare saker till stallet, tyckte självklart att alla ska avmaskas om en har mask, de går ju i samma hagar. Hade jag inte samtidigt hängt här och nyfiket kikat i avmaskningstrådar och blivit visad nyare forskningsrapporter, rön och lite kritiskt tänkande, ja, då hade jag avmaskat mina hej vilt. Jo, jag litar faktiskt mer på tex Madick i de här frågorna, trots att hon är en "simpel" användare på Buke, än jag litar på någon vet jag har i min närhet (och de är ganska många).

Så vem säger att de personer man har runt sig irl kan bäst? Och vem har sagt att de flesta som ber om råd här, gör det primärt?

Madick lär inte ut ett skvatt mer än veterinären talar om för dig när du konsulterar denne ang. avmaskning. allt det du nämner här ovan är allmän veterinärkunskap sen länge.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Glömde dig på kompetens listan :o

I fångtråden lärde jag mig saker jag aldrig skulle kunna lärt av min veterinär då de intenär så uppdaterade

Bakjäst, och att skölja hö och betfor - ovärderligt, även om den nu inte hade fång
 
Senast ändrad:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Nej, man behöver ju inte spekulera och laborera med egenpåhittade huskurer. Man kan ju tex delge vad veterinärer eller hovslagare sagt i en liknande situation. Då blir det intressant på ett sånt här forum tycker jag.

Men det är ju detta som skapar sammelsuriet här.

För det är en mil skillnad på vad en påspikare säger, och vad en fortbildad hovslagare säger

och likaså en ko distrikta och en specialist på klinik


Det blir ett gäng glada amatörer som ger varandra råd i ett enda bludder

Man kan inte generalisera de egna råd man fått till andra hästägare, men det är precis det som de som "leker doktor" här gör
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Till CB Jack, jag vet inte hur jag ska hjälpa folk med svårlastade hästar för skadan är ju redan skedd!! En fölunge eller unghäst som aldrig blivit lastad förut har inga som helst förutfattade meningar om varför han/hon inte vill gå på. Den är nyfiken och om man har hästens förtroende och ledarskap så är det aldrig ett problem. En häst som däremot varit med om stress och ångest i samband med lastning eller åkning kommer att vara svår att lasta just pga av detta. Så om man köper en häst med "spöken i garderoben" så kan det vara lite knöligare att få den att tycka att åka transport är OK.

fast inlärnings psykologin har verktyg för detta - det är inte ens svårt bara man följer hästens mekanismer

men det kräver disciplin av ägaren, och ägaren vill hellre ha en quick fix, och den som anser sig ha koll på hästhantering som du tex, vill sällan vidga sina vyer, och då kanske få revidera och ifrågasätta en del gammalt tänkande

Så det är helt meningslöst att bidra med sådan kunskap, "hur man lär om"

jag har tränat bort hovslagarfobi på ett medvetet sätt massor med gånger - inte en *soul* på buke som är intresserad av hur man gör
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Varför är det så få användare med friska hästar som på hästvård skriver hur dom gör.??

Som många redan skrivit, har man en frisk häst så finns det väl inte så stor anledning att läsa/skriva på hästvård. En del hästar är mera olycksdrabbade än andra, och vissa är känsligare än andra. Sen om det är hästen eller ägaren de beror på varierar nog från fall till fall….

Varför är det så många användare med sjuka hästar som på hästvård söker hjälp??

Så här resonerar jag. Har jag en sjuk häst och varit i kontakt med veterinär och även pratat med folk i min omgivning, så kan det ändå vara skönt att ventilera tankar och funderingar på hästvård. Jag anser att det finns många personer på hästvård som är kunniga men också väldigt många icke kunniga. Det går att få bra tips, komma i kontakt med rätt person osv. Men man kan långt ifrån lita på allt som skrivs på Hästvård.
Jag kan ibland slänga in en fråga av ren nyfikenhet, dvs det är ingen akut som drabbat en häst i min närhet.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Skola & Jobb Kan man skriva en skriva-av-sig-tråd här? Den kanske bör ligga under Dagbok, men samtidigt kanske det funkar lika bra här? För er som...
2
Svar
24
· Visningar
5 296
Senast: Sasse
·
Hästvård Har en häst av större kallblodsras som dom senaste åren haft problem med klåda. Han är under fortsatt utredning av veterinär som är...
Svar
17
· Visningar
1 850
Senast: maddie202
·
Ekonomi & Juridik Hej! Någon som var lite koll på hur jag kan gå tillväga i min situation. Långt inlägg men tyvärr nödvändigt för att förklara hela...
2 3
Svar
57
· Visningar
11 633
Hundavel & Ras Hej! Jag har sen länge haft ett intresse att vilja bli uppfödare, men känner nu att jag vill öka min kunskap och se vad ni som kanske...
2
Svar
24
· Visningar
3 110
Senast: snorp
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp