Jo det är det.Det är väl ingen som efterfrågat en bok med exakt beskrivning av hur poäng fördelas.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jo det är det.Det är väl ingen som efterfrågat en bok med exakt beskrivning av hur poäng fördelas.
Det fanns en sån "ridhandbok" dock. Min tränare tog den med sig till en lektion då vi pratade tävlingsridning och övade lite moment ur den. Men den var skitgammal, så därav att jag efterlyste en uppdaterad. Jag ska be att få författarens namn och titel så återkommer jag.
Det McLean poängterar är att belöning av häst (till skillnad mot belöning av en människa) måste komma i direkt anslutning till det man vill belöna om det ska ha någon effekt. Där skiljer sig hästen från människan och det beror på hjärnans uppbyggnad.
Det är väldigt sällan man av filmer på buke eller från tävling ser att ryttaren direkt belönar tex en bra utförd rörelse. Desto oftare ser man hur ryttaren efter genomförd tävling klappar om hästen efter sluthalten oavsett halten var bra eller dålig. Är halten dålig belönas då en dålig halt men inget av det som var bra under resten av ritten blir belönat (som väl var ryttarens avsikt).
Naturligtvis är det så att betraktaren inte uppfattar alla belöningar som ryttaren ger.
Jag tror att taskig timing av belöning är en stor anledning till de problem många har med lastning och annat handhavande av häst.
Men hur snabb och när? Vad ser hästen som "belöning"? I det här filmklippet ändrar föraren hästens svar genom att "belöna" i "fel" ögonblick. (Med "belöna" menar jag här olika typer av förstärkning.)Fast det där att man måste vara snabb med belöningen när det gäller djur tycker jag man får höra väldigt ofta. Det borde inte komma som en överraskning för någon som har ridit för tränare, varit på en clinic eller öppnat en ridlära. Sen kan det vara svårt med exakt rätt timing ändå, men jag tror de flesta vet vikten av att jobba med snabb positiv förstärkning, om man något lite intresserat sig för beteendepsykologi.
Vem har efterfrågat en bok med exakt beskrivning av hur poäng fördelas?Jo det är det.
Jag skulle vilja jämföra bild(er) på hingstar i trav för hand vid premiering då och nu.En häst som leds eller springer i frihet i hagen har mycket vikt på framdelen, rent naturligt med tanke på hur de är byggda. Utifrån det kan man inte dra några slutsatser som du gör eller jämföra med samling som uppnås i ridning.
Men hur snabb och när? Vad ser hästen som "belöning"? I det här filmklippet ändrar föraren hästens svar genom att "belöna" i "fel" ögonblick. (Med "belöna" menar jag här olika typer av förstärkning.)
Vem har efterfrågat en bok med exakt beskrivning av hur poäng fördelas?
Standard?! I teorin kanske men inte lika ofta i praktiken. Då hade det inte varit så många problem med tex lastning.Ja, det där är väl standard? Positiv och negativ förstärkning, det man använder i all djurdressyr?
Varför skulle hästen tjura ur? För att människan ändrar sig och vill ha något annat? Det tror inte jag, föraren är konsekvent i sina reaktioner på hästens svar.Väldigt godmodig häst, måste jag säga, det finns en hel del hästar som skulle tjura ur av det där, alltså ledsna på att försöka förstå och tycka människan är dum i huvudet och ointressant.
Du menar att han berömde med rösten. Ja det blev ju lättare att förstå.Intressant också att han la till positiv förstärkning när han skulle ändra beteendet den tredje gången, positiv förstärkning är mycket kraftfullare som inlärningsmetod än negativ förstärkning, och att han lägger till det kan ju vara en anledning till varför hästen inte ger upp. Synd att han inte kommenterade det.
Nja, jag tolkar inte att TS @Aureola frågar efter en bok med exakta poäng "... det jag letar efter; någon slags programhandbok. Dvs där det står vad som förväntas i de olika momenten. TR behandlar ju bara reglerna kring tävlingarna som sådana; men där står inget om hur momenten ska utföras för att få en hög siffra; per klass, per moment".TS, i det första inlägget?
Standard?! I teorin kanske men inte lika ofta i praktiken. Då hade det inte varit så många problem med tex lastning.
Även om det är standard för dig mfl tycker jag att det var ett intressant filmklipp.
Varför skulle hästen tjura ur? För att människan ändrar sig och vill ha något annat? Det tror inte jag, föraren är konsekvent i sina reaktioner på hästens svar.
Du menar att han berömde med rösten. Ja det blev ju lättare att förstå.
Klippet verkar omgången serie. Han kanske kommenterar det någon annanstans.
Nja, jag tolkar inte att TS @Aureola frågar efter en bok med exakta poäng "... det jag letar efter; någon slags programhandbok. Dvs där det står vad som förväntas i de olika momenten. TR behandlar ju bara reglerna kring tävlingarna som sådana; men där står inget om hur momenten ska utföras för att få en hög siffra; per klass, per moment".
1. Dvs det jag är ute efter är någon form av programspecifik handbok.
Anledningen till att jag undrar är att det inte alltid framgår så tydligt från domarkommentaren vad som förväntas; man får en siffra och ibland en kort kommentar om vad man gjorde fel och ibland också vad man hade förväntats göra bättre (tex mer fram till handen, eller liknande), men jag hade gärna i förväg velat veta; vad ger 5 poäng, vad ger 6, 7, 8, 9, och 10.
Det är väldigt sällan man av filmer på buke eller från tävling ser att ryttaren direkt belönar tex en bra utförd rörelse.
Desto oftare ser man hur ryttaren efter genomförd tävling klappar om hästen efter sluthalten oavsett halten var bra eller dålig. Är halten dålig belönas då en dålig halt men inget av det som var bra under resten av ritten blir belönat (som väl var ryttarens avsikt).
Jag gillar det också. Mycket tydligt och bra och jag tror dessutom att poängen inte skulle bero lika mycket på hästens grundkvaliteer med denna guide. Gillar också att ryttarens sits innehåller hur väl ryttaren följer hästens rörelser och att sits har en poäng och inverkan en annan.
Nu har jag läst hela tråden och det var ju intressant. Min första tanke när jag läste @Aureola s önskan var de amerikanska dressyrtesten. Där står vad som bedöms i varje moment. Men det är ju inte tillräckligt för att veta om man gör det BRA eller inte, bara en vägledning om vad man ska tänka på kanske.
Jag gillar idén! Vad tycker ni?
- : https://www.usef.org/documents/disciplines/dressage/tests/2015firstLevelTest3.pdf
Nu har jag läst hela tråden och det var ju intressant. Min första tanke när jag läste @Aureola s önskan var de amerikanska dressyrtesten. Där står vad som bedöms i varje moment. Men det är ju inte tillräckligt för att veta om man gör det BRA eller inte, bara en vägledning om vad man ska tänka på kanske.
Jag gillar idén! Vad tycker ni?
- : https://www.usef.org/documents/disciplines/dressage/tests/2015firstLevelTest3.pdf