Minns henna när hon kom ur veterinär skolan och gick in i hästens foderstat, vi hade läs Göste Bengtssons ABC OM HÄSTAR och dess foderstat som studia material, det tog inte månge år innan hon insåg att folk hål på att överjud sina hästar....så det var tillbaka till det gamla, ett bra hö och havre. Läs i ridsport för ett tag sen där många av dom top träning ställ har gått tillbaka från ensilage/krafft till hö/havre.
Rolig att folk börja upskätta lite av det gamla
Fast det här är ju varken "nytt" eller konstigt. Den första undersökningen kom väl ut för 15-20 år sedan om jag inte minns fel?
Många hästar, och tanken runt att ha ett hö som täcker upp är ju skitbra och jag tror inte många i den här tråden säger något annat. Men, de övergödda hästarna är jag övertygad om är övergödda av en annan anledning.
Eller just den anledningen att de lägger på havre, ren energi, på en redan fet häst.
Sedan har du ju problemet med de hästar som ser rätt ut men inte kan prestera (min). Honom går inte att fodra med ögat och det här tror jag är viktigare än blodprov och sådant skit om vitaminer eller mineraler fattas.
Först när en analys av höet gjordes visade det sig att han, trots några kilo havre och fint hull, aldrig kunnat prestera bra p.g.a att fick för lite protein. Han fick endast en femtedel av det protein som han skulle ha.
Ingen, inte ens veterinärer, tränare eller blodprov kunde visa detta. De var inte heller ens inne på rätt spår. Det vet jag för jag var inne till veterinär två gånger för att han nästan inte kunde prestera som vilken häst som helst.
Så fort protein (lucern och soja) kom in i bilden blev hästen en annan.
Någon får rätta mig om jag har fel, men förr, som vi ju verkar prata om här, så hade vårat hö mer inblandning av protein. Förr var vi inte rädda för fång, som man ju trodde berodde på det.
Då var också havren en viktig komponent då hästarna arbetade extremt mycket hårdare än nu. D.v.s, man behövde mycket mer energi än nu.
Att göra på samma sätt nu borde vara förödande.