Var sitter IT-leden?

Sv: Var sitter SI-leden?

Ja nu blev det ju helt fel:o
Menar så klart SI-lederna.
 
Sv: Var sitter SI-leden?

SI-leden (det är en led) är samma som ibland benämns korsbensleden. Ryggen på hästen alltså. Det går att googla upp rätt bra artiklar och information, och några bilder också.
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Ileosacralleden (SI-leden) sitter i hästen ländrygg och består av två leder, korsryggslederna. Om en häst får problem i det här området finns det bara ett sätt att helt säkerställa detta, det är igenom ett rektalt ultraljud. Tyvärr finns det bara ett fåtal veterinärer som klarar av att utläsa ett ultraljud i detta område då det är ytterst komplicerat och kräver en avancerad utrustning. Man kan säga att SI-leden är själva navet i motorn, får hästen problem här kan man likställa det med ryggskott.
 
Senast ändrad:
Sv: Var sitter IT-leden?

Vad kan man själv göra för att rätta till det? Behöver hästen en kiropraktiker?
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Hästen behöver först och främst en vettig utredning av en veterinär med specialistkompetens. Vad har din häst för problem? Ingen kiro med självaktning tar i en häst med problem som först behöver utredas av en veterinär. Du kan tyvärr inte göra någonting själv för att få det bättre om det är problem med SI-leden. Det får en häst bara om den har ramlat på hårt underlag, legat fast eller halkat. Många hävdar att det går att manipulera, men det verkar vara rätt otroligt med tanke på hur djupt den här leden ligger och hur lite rörlighet som det trots allt finns i den. Du kan få ett PM med adress till en veterinär som är specialist om du vill. Normalt sett så behandlas en sån här häst medelst injektioner.
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Tack och bock för ditt insatta svar! :bow: Det här med SI leden och problem som kan härledas till den, har ju eskalerat och nästan blivit en fluga eller hur jag ska uttrycka det, senaste årtiondet. Jag har precis som du hört kritiken runt huruvida det kan manipuleras via vanlig ET behandling (att med ren fysisk metod manipulera SI leden) och nyfiken som jag är har jag ställt många frågor till insatta kiropraktorer inom djur och human medicin som också är tveksamma till just detta. Läser man vissa ET's "reklam" så kan typ vartenda beteende hästen uppvisar, vara symptom på SI leds problem. :cool:

tack som sagt för ett bra svar :bow:
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Det går utmärkt att manipulera SI leden har sett det svart på vitt med ultraljud före och efter manipulation så det är det ingen tvekan om där man tydligt såg skillnaden.
För övrigt så krävs ingen specialutrustning som du säger det är vanligt ultraljud som används dock är det väl inte så många veterinärer som är så duktiga på att utläsa vad de ser på ultraljudet.
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Tack Mackan!

Gylle, skulle du kunna utveckla det där med vad man har sett på ultraljud före/efter att någon har manipulerat SI-leden? Vad är det man har kunnat åtgärda då? Jag pratar artros/ligamentsskador, det kan ju knappast vara det som en kiro eller liknande har kunnat göra något åt. Naturligtvis så är det viktigt att man har en avancerad ultraljudsmaskin för att kunna göra en vettig undersökning i ett sådant här fall. Tyvärr så får jag inte länka till kliniker som just marknadsför sin speciella utrustning för detta eftersom det räknas som reklam. Nej, för att kunna utläsa "vad man ser" så behövs det specialistkompetens, de flesta veterinärer har inte den utbildningen. Helst skall man ju ha typ "Cert.Vet.Radiology som är ett brittiskt certifikat för veterinärer med specialkompetens inom bilddiagnostik, röntgen och ultraljud." Och hur många har det?
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Man såg tydligt (eller ja efter att vet pekade så såg man tydligt ;) ) hur avståndet får man väl säga svårt att förklara i ord utan att se bilden framför sig (var dessutom en del år sedan) i ena delen av leden var större än andra sidan och de höll också på och diskuterade och kollade och jämförde för att exakt se hur det låg "fel". Hästen har inga artroser eller dylikt i SI leden utan den är ren och fin.
Hästen var ultraljudad i SI leden även tidigare och då provades att få det bra med enbart injektioner, vilket gjorde att hästen kändes fräsh och fin ett par månader men sen var det problem igen. Detta gjordes vid två tillfällen utan bestående resultat i mer än några månader och varje gång så sågs samma "fel" på ultraljudet och det hade tom blivit mer avvikande tredjegången därav konstaterades att den blir inte bra bara av att behandlas med injektioner och den manipulerades och det behövde knappt göras ett nytt ultraljud hästens reaktion talade sitt tydliga språk in på nytt ultraljud och voila för första gången såg det helt perfekt ut jämt och fint. Sattes även en ny injektion i mjukdelarna runt om för att maximera chansen att få det att stanna på plats, 14 dagar i lina och jag hade en ny häst som aldrig efter det haft några problem med SI leden.
Denna häst fick troligen sitt problem när den vurpade på ett hinder på hård gräsbana och slog runt helt den rullade över en bom på marken med ländrygg/kors som hamnade mitt i villevallan. Tyvärr en tålig häst som inte visade tydligt att något var galet så det tog sin lilla tid innan det började visa sig tydligare att något faktiskt hänt.
Den första som uppmärksammade SI leden och började ultraljuda den och väl fortfarande anses som den skickligaste i sverige på det är Tornell min klinikvet arbetade ihop med honom då och har varit med från starten så man får nog anse honom som väldigt skicklig på det hela under lång tid var det bara hos Tornell eller på min klinik du kunde få gjort denna undersökning och hästar transporterades dit från hela sverige för detta. Så kompetensen behöver inte ifrågasättas precis på den som gjorde ultraljuden.
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Min ena häst har haft problem med SI-leden, den enda behandling min häst fått av klinikveterinären är just manipulering (veterinären är även kiropraktor). Detta har gett visuella resultat = hästen var vid första besöket sned i bäckenet men efter två behandlingar av veterinären samt rehab med mkt tömkörning nu helt rak över korset och friskförklarad.
Men jag har svårt att tro (som Kryddan påpekat) att man kan bota/åtgärda artos/ligamentskador med endast manipulering, då krävs nog en annan insats..
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Det mest fashinerande är att SI-leden (eller sacrum-illiaca-leden) är en helt orörlig led. Fasinerande på det sättet att problem i den leden skiljer sig enormt mot alla andra leder (menar då tex, kotor, hasor, ryggkotor osv.)
Så när min påller fick en låsning i den leden (flera år sedan, kiropraktorbehandlat) så undrar jag nu i efterhand vad det eg. innebar, då leden ju faktiskt ska vara "låst"...
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Nej leden skall inte vara låst där skall naturligtvis vara rörlighet i den dock är där inte samma rörlighet som i ett knä tex men rörlighet skall där vara.
Om SI leden hade varit helt låst så hade hästen varit helt stel i sin rörelse mellan rygg och bakkärra något de ju självklart inte skall vara.
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Tack Gylle, för svaret. Det är ett väldigt stort problem om hästen får en skada i det här området, det är ett som är säkert. Intressant att läsa vad du skrev. Jag har varit hos H****k N****g med en häst för några år sedan, han räknas också som en av de bästa på det här. Vem som är absolut bäst går nog inte att säga, huvudsaken är att de vet vad de håller på med. Jag skall dit nästa vecka igen, skall prata lite mer med honom om detta då, förra gången hade jag fullt sjå med att överhuvudtaget komma ihåg diagnosen (artros i SI-leden och allvarliga ligamentsskador däromkring), jag visste inte ens vad en SI-led var för något. Men numera känner jag att jag är ganska bra påläst på detta och det är ett ämne som intresserar mig. Framför allt hur man skall undvika att få problem här. Men efter vad jag förstår så hjälper det inte så mycket hur man än gör, är olyckan framme så är den. Det som är så besvärligt är att det kan vara något som har hänt för åratals sedan, som plötsligt blommar upp. Det kan ju också räcka med att hästen halkar till så är det kört.

Visst har det gått mode i att diagnosera problematik i SI-leden, men det kan också vara så, åtminstone i vissa fall, att man numera har blivit mer uppmärksam och duktigare på att lokalisera tidigare oförklarliga problem hos hästarna, till just SI-leden. Har man en häst som plötsligt inte kan lyfta sina bakben uppåt/bakåt (man kan lyfta bakbenen uppåt/framåt utan problem), som man måste göra vid skoning t e x, som slår över till korsgalopp, börjar gå i passgång i övergången skritt/trav, plötsligt börjar slänga sig bakåt när man skall sitta upp och i övrigt uppvisar ett spänt och stressat beteende, främst i galopparbetet, då finns det fog för att åtminstone misstänka att hästen har fått en skada i SI-leden. Men som sagt, de flesta veterinärer kan inte utläsa vad de ser på ultraljudet, de bara tror att de kan det. Något som jag fick erfara med den förra hästen. Den ena sa att hästen var felfri medans nästa vet (en vecka senare), sa att det var bland det värsta han hade sett.

Ponylove, nej det är som Gylle skriver.
Highcat, det var hos Titti då förmodar jag?
Breccia, tack så mycket!
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Det är ju inte länge sedan uppmärksamheten började vändas mot SI leden från veterinärers sida och då fortfarande bara hos en liten del efterhand som dessa har diagnostiserat och behandlat SI-leder med framgång så har det ju spridit sig och idag är det ju fler och fler vetrinärer som upptäckt ledens betydelse även om det fortfarande finns en liten klick som lever kvar i någon gammaldagsinställning och inte tar till sig ny kunskap men så är det tyvärr med allting.
Ser man till hur utsatt SI-leden är speciellt på hopphästar och framförallt på hopphästar med bra bakbensteknik något vi avlar mot att förbättra hela tiden, lägg sen till att antalet hopphästar som används för mer än lite småklasser ökar hela tiden så är det inte konstigt att antalet hästar som uppmärksammas för SI problem stadigt ökar. Eftersom det är relativt ny kunskap vad SI leden kan ställa till med så är det inte heller konstigt att det hittas mkt hästar som man tidigare inte hittat felet på som just visar sig bero på SI leden nu när fler och fler kopplar just dessa problem till SI leden.
Det är ju så himla lätt att de får problem området räcker att de glider och sätter sig på ändan i hagen eller vid en vägring på hinder tex så blir det en enorm belastning på SI-leden. Varje språng på hinder där hästen öppnar upp bakbenen så belastar den sin SI-led maximalt, varje gång den kommer fel och räddar sig så utsätter den SI-leden för onormal belastning. Alla vet nog hur lätt det är att få ett ryggskott när man belastar sin rygg fel. Vi har ändå förhållande vis mkt kraftigare led/muskulatur i förhållande till vår vikt och vad vi utsätts för. Hästen har ju betydligt klenare i förhållande till sin vikt och vad den utsättsför så särskilt konstigt är det inte att det lätt går galet. Jag skulle nästan vilja säga att just SI-leden är hästens svagaste punkt i förhållande till vad den belastas med så särskilt konstigt att det är många som har problem där tycker jag inte det är, det som däremot är konstigt är att det inte uppmärksammats mer från veterinärt håll för många många år sedan. Kanske beror det på att vi avlar på rörligare hästar och som sagt hopphästar med bättre bakbensteknik och vi kräver dessutom mer av hästarna, det blir därför tydligare att det finns problem för det syns mer.
På min märkte man i stort sett ingenting annat först än att han öppnade upp mkt sämre än vanligt det var det första man såg sen kom fler och fler symtom krypande.
 
Sv: Var sitter IT-leden?

Nej det var inte Titti, min klinikvet heter Anna och arbetar på kliniken med 3 bokstäver ;) vet inte hur mkt man får skriva utan att det anses som reklam :)
Visst går det säkert mode i diagnoser, men när det kommer till vår hästexpertis (dvs. legitimerade veterinärer) så tror jag snarare att de har blivit mer uppmärksamma samt fått bättre utrustning för diagnostik.
 

Liknande trådar

Hästvård Hej, Jag är mitt uppe i en utredning hos veterinär av min häst som har ett släpande bakben. Han visar ingen reaktion på böjprov, visade...
Svar
10
· Visningar
514
Hästvård Någon som har erfarenhet av skadad SI-led och skadad disk mellan L6/S1? Disken är tydligen en följdskada av att SI-leden är skadad…...
Svar
2
· Visningar
357
Senast: slant98
·
Hästvård Har ni erfarenhet av lymfangit där ni inte hittar något sår på 5 dagar men benet är som en stolpe, på kvällen på 5e dagen har det...
5 6 7
Svar
138
· Visningar
8 039
Hästvård Någon som vet anledningen till att hästen ska stå på box i 24 h efter att den sprutats i en led? Jag glömde fråga veterinären och jag...
Svar
16
· Visningar
1 291
Senast: Freazer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp