Sv: Valpar, foder, uppväxtfart osv.
Fast musklerna borde ju inte göra att lederna belastas mer, snarare hjälpa leder att stabilisera sig. Däremot om hundarna blir tjocka blir det ju en extra belastning eftersom fettet inte gör mer än "bara finns där"?
Jag tänker om man har en hund med ledproblem, då sägs det ju alltid att man ska hålla dem riktigt välmusklade, men smala. Hur skulle sådant kunna SKAPA ledproblem om det är lösningen för att få hundar med ledproblem att må bra?
Ja ok, det var dåligt formulerat av mig, såklart har du rätt i att musklerna är med till att stabilisera lederna osv. Men musklerna utgör ju också stor del av vikten, och kan därför också vara ett problem. Sen som du skriver så är ju fett det största problemet!
Det som är viktigt att förstå är att just i växtfasen, kan musklerna helt enkelt vara för stora i förhållande till vad skelettet klarar att bära upp. Rekommendationerna om mkt muskler och lite fett hos hundar med ledproblem gäller vuxna hundar, där skelettet är färdigvuxet. Hos vuxna hundar är också lederna stabilare i förhållande till hos valpar, som ju precis som barn, är väldig rörliga i sin kropp, just för att lederna inte är tillräckligt stabila - inte färdigutvecklade. Här är inte muskler tillräckligt till att stabilisera lederna.
Sen handlar det inte bara om leder, utan också skelettdelarna i sig själv. För mkt vikt på dem, när de inte är färdigutvecklade (inte tillräckligt hårda) kan medföra deformering av dessa.
Exempel på skelettsjukdomar som kan uppstå om stora hundar växer för fort: hypertrofisk osteodystrofi (för många benceller som dessutom felutvecklas), osteochondrose och såklart höftledsdysplasi (40% är ärftliga faktorer och resten är miljöpåverkningar).
Och om man tänker att större hundar ska ha "sämre" foder än mindre hundar, var går gränsen för vad som är en stor och en liten hund? Skulle inte en liten hund också kunna få ledproblem av att växa för fort? Vad som är "för fort" borde väl inte baseras på vid vilken ålder något är klart bara sådär, utan mer vad som är normal växtakt och om man då kan påverka det att gå snabbare. Växer en stor hund för snabbt borde väl logiskt sett även en liten kunna göra det?
Med hänsyn till energimängden i fodret, så är det så att små hundar kräver
mer energi per enhet av kroppsvikten, än större hundar. Det är nämligen så att
den basala ämnesomsättningen är relaterat till den totala kroppsytan och utifrån detta bestäms energibehovet.
Skillnaden i den ämnesomsättningen är inte så stor från liten till stor hund, men kroppsytan skiljer ju jättemycket. Alltså har en liten hund större energibehov per enhet av kroppsvikten än en stor hund. Sen om man multiplicerar med hundens vikt så vill den stora hunden ha behov för mer energi än den lilla totalt, men detta kan man alltså inte gå efter.
Detta är också en viktig orsak till varför valpar av stora hundraser ska ha ett lågenergirikt foder.
Att ett foder är mindre energirikt är alltså absolut inte detsamma som att det är sämre!
Ytterligare en orsak till varför valpar inte ska växa för fort pga. överfodring, är att mängden fettceller ökar i kroppen och risken för att hunden blir överviktig när den är vuxen är större (precis som hos människor). Detta gäller både för små och stora hundar.
Så såklart kan små hundar också växa för fort genom överfodring av tex. valpfoder. Men pga. att små hundraser behöver mer energi per enhet av kroppsvikten, så är det svårare att överfodra dem når de är valpar. Därför pratas det inte lika mycket om det. Stora hundvalpar som inte behöver lika mycket energi kan bli överfodrade om de går på ett vanligt valpfoder istället för large breed och därför har det blivit så uppmärksammat!