Sv: Vad ska man göra? Hästen är inte frisk.
Speedway: Ja, vi har också diskuterat kors/SI-led. Dock känns det mkt konstigt att han blir mer halt av att vila än vad han var från början. Ja, det känns verkligen som gissningsleken och det är inget vidare kul. Nu är vi snart uppe i maxbeloppet för hältor hos försäkringsbolaget också så resterande lär vi får ta ur egen ficka… Varför ska man betala för veterinärvård upp till 60 000;- när de endast ersätter upp till 15 k när man väl behöver hjälp? Sjukt!
Axel: Vi har haft på tapeten att börja skritta och låta det bero en period eftersom han faktiskt mådde bättre när han reds. Tyvärr är man ju lite rädd för det också när man inte vet grundproblemet, man är ju rädd att man förvärrar ngt. Att han ska kunna vila bort problemet känns osannolikt eftersom han nu har vilat i tre månader och snarare blivit värre. Kiropraktor, fysioterapeut samt sjukgymnast med hästutbildning (vet inte vad hon kallar sig till yrket men sjukt duktig) ska gå igenom hästen igen.
Jag tycker också att han har typsymptomen på borrelia. Det verkar faktiskt som om veterinären är beredd att behandla detta trots att det strider mot deras principer. NÅGOT är det ju medicinen har hjälpt mot när man behandlat borreliahästar med gott resultat. Om det sedan är borrelia eller ngt annat kan ju kvitta bara hästen blir bra. Kruxet är att han inte går att spruta… Måste sy fast kanyl, plegga varje gång han ska sprutas och då stå i tvångsspilta vilket vi såklart inte har ngn hemma.
Amk: Ja, som tidigare nämnt: Man har ju behandlat hästar för borrelia massor med gånger med positivt resultat. Om det är borrelian som försvinner eller om det är ngt annat som gör det spelar ju ingen roll. Man ger medicinen och hästen blir frisk, från vad är irrelevant för mig.
Lilla Skutt: Borreliabehandlingar har mig veterligen aldrig ersatts av försäkringsbolag eftersom det är medicin så det spelar ingen roll egentligen. Det vi oroade oss för är att om ngt händer under behandlingen (allergisk reaktion eller felstickning då han är dum att spruta) så riskerar vi att inte få ut ngt livvärde på hästen om behandlingen strider mot försäkringsbolagets rekommendationer. För övrigt håller jag med i det du skriver. Dock har den här hästen varken låsningar eller spänningar utan är jämnt musklad, jättefin att rida, mjuk och följsam. Sett spöken har han alltid gjort men min ponny som fick erlichios fick frispel titt som tätt och vågade inte gå in i boxen bl.a. bl.a.
Problemen med att tränsa/sätta på grimman, hältor som vandrar runt samt svårt att släppa päls är i min värld typiska symptom på fästingsjukdomar.
Gylle: Vi har också en vet som var beredd att behandla hästen trots att behandlingen skulle bli mkt svår. För vår del var det försäkringsbolaget som satte käppar i hjulet. Om vi inte skulle ha lyssnat på dem hade hästen troligen redan varit behandlad. Men nu vette tusan, vi får se vad de nya proverna visar men om han fortfarande har antikroppar blir det nog ändå behandling. Hur eller hur får vi ju betala ur egen ficka från och med nu och då kan vi ju lika gärna behandla som vi själva vill. Får vi inte ut ngt livvärde om ngt händer så kan det väl kvitta. Hästar att rida har vi ju ändå och häststackarn kan ju inte gå sjuk hela våren och sommaren för att försäkringsbolaget fattar trögt…
Tack snälla alla för era tips och råd! Har ni fler synpunkter får ni gärna upplysa mig, vi behöver verkligen all hjälp vi kan få!