Sv: Vad gör ni med era 1 åringar (-06)
Jag har en -05, en -06 och en -07 i hagen, islandshästar. De utvecklas långsammare. Jag har erfarenhet av hästar som satts igång alldeles för sent så det har jag hela tiden i bakhuvudet, naturligtvis!!!
Jag tänker mej att man aldrig får belasta kroppen förrän hästen rent fysiskt har vuxit tillräckligt färdigt, men man bör heller inte vara för sen. En ettåring kan man inte belasta fysiskt överhuvudtaget, tvååring kan man eventeullt tömköra, longera eller leda i backar några minuter någon gång ibland. Ungefär så. Min tvååring hade en himla tillväxtfas i somras och den är inte över än, med massor av växtvärk och överbyggd med 5 cm, så han slipper allt fysiskt tills han är klar med detta.
Även psykiskt är det i stort sett noll vad man kan göra med en ettåring. En sak däremot som är jätteviktig och det är att man själv alltid är envisast om man hamnar i en sådan situation då ledarskapet ställs på prov. Men då är det ju per definition hästen som är envis tills den själv tröttnar, och ingen som tvingar den till uthållighet. Det gäller som regel frågan om hästen ska få lov att börja äta innan eller efter att jag släppt i från mej maten, och sådant enkelt. Men annars inga som helst krav på koncentration. De kan inte koppla i så tidig ålder.
Vad är det då man kan och kanske t o m bör göra? En hel del, iallafall! Miljöträning, ledarskap, hantering och enkla ledövningar. Det finns massor att hitta på. Det är jätteskönt att hästarna har fått all miljöträning klara för sej redan i tidig ålder, dels är det lättare då och dels slipper man ta det samtidigt med inridningen, som ju är en känslig period i utbildningen. Det mesta jag gör med mina hästar gör jag i hagen, antingen hantering uppbundna (ofta tillsammans) t ex kratsa hovar, beröring etc, eller i frihet, så att de kan springa ifrån när de vill. De är tryggast tillsammans och i frihet.
I somras lade jag ut en pressenning i hagen och tänkte ställa ut foderhinkarna där för att de skulle vänja sej vid att gå på pressenning. Men jag hann inte veckla ut pressenningen förrän ettåringen hade klivit rakt över alltihop. Bara för att hon och tvååringen är bästisar så gick han efter. Hade han varit själv hade han säkert fegat. Hade jag lett honom i grimma så hade han lärt sej att stå emot trycket. Men strax efter kom fölet också och bet tag i kanten och ruskade om precis som en hund och tyckte att det var jättekul när det prasslade! Så där stod jag med foderhinkarna och fick mest ställa ut dem för att bli av med maten jag lagt upp!!! Ungefär såhär försäker jag alltid att träna unghästarna.
Tvååringen gillade inte att jag svabbade hans ben med svamp och hink i somras, medan ettåringen gillade det. När jag lät henne stå bredvid så smittade hennes trygghet av sej på honom så han slappnade av. Det är jättebra att låta hästarna vara tillsammans, de hämtar trygghet från varandra då!
När jag ville vänja dem vid sprayflaska så ställde jag ner hinkarna med foder på marken och ställde mej strax bredvid och sprayade rätt ut i luften. Hästarna fick själv gå fram till maten. Första gången provade jag hur långt ifrån jag måste vara för att de ska våga gå fram och äta. Andra gången ställde jag mej lite närmare. Då åt bara ettåringen. Tvååringen stod en bit ifrån och tyckte att allt var läbbigt. Sedan högg hon in på hans portion också. (Det var små kvantiteter) och hon åt upp allt hans medan han tittade på och jag sprayade och så tog jag hinkarna och gick. Tredje dagen hade han tänkt på saken över natten och hade bråttom fram för han tålde inte att bli överkörd av en yngre häst på detta viset! Stoltheten segrade över fegheten och det ledde till att träningen uppnådde sitt syfte - han vande sej vid ljudet av sprayflaska! Sedan sprayade jag på detta avståndet ytterligare några tillfällen medan de åt och lade sedan detta åt sidan, tills nästa år. Nästa år tänker jag vänja dem vid att tåla att sprayet landar på kroppen också. I den takt de själva tillåter.
Saker man kan göra utan att skada hästarna:
- All vardagshantering
- Täcke, gjord, träns, sele påhängda, och låta dem gå lösa i hagen en stund ibland med detta på, tillsammans med kompisarna och under uppsikt.
- All miljö, men bara på ett rätt sätt
- Ledarskap, ledövningar, röstkommandon, flytta undan för tryck
- Klara av att vara ensam från flocken en liten stund, t ex i box en stund eller ledd ut på gårdsplanen och tillbaka, bara mycket kort. Bara principen, och inte för tidigt, och när hästen blir äldre så kommer mognaden förmodligen av sej självt, så låt den utveckla sitt mod själv. Går den i stor kuperad hage så tränas den automatiskt i att våga släppa de andra hästarna ur synfältet ibland.
- Har man möjlighet är det ypperligt att lasta sin häst tillsammans med en kompis och åka till ett ridhus och låta dem vistas där en stund då och då, utan några som helst krav, bara vara!
Allt detta kan jag inte se som skadligt. Man måste vara inkännande.