Sv: Vad behöver man veta/kunna innan sommarhäst?
- Kan man ha hästen med några okända hästar i en hage?
Ja det kan man. Det är inte helt ovanligt att folk ibland delar sommarbete med andra och att hästar från olika stall då släpps ihop i samma hage, det går bra i de flesta fall, men man ska hålla ett öga på dem de första dagarna så man ser om de kommer bra överens eller om det är några som bara bråkar. Man ska också vara noga med att kolla så alla hästarna är friska när de kommer dit, så ingen häst är sjuk och smittar ned de andra hästarna. Sjukdom kan vara allt från förkylning till pälslöss, ringorm osv.
- Hur ska hagen vara?
Hagen ska först och främst ha ett bra och säkert staket med ordentlig ström i. Linorna ska vara hela och staketet ska vara anpassat för de hästar som går i hagen. Är det ponnyer i hagen är det bra om man har fler än två linor då vissa små ponnyer brukar vara mästare på att krypa under linorna. Det ska heller inte vara några buskar, grenar eller annan tät vegetation som ligger emot linorna då dessa kan hindra strömmen att nå runt ordentligt. Linorna bör dessutom vara av sådan karaktär att de går sönder om en häst skulle fastna. Det finns speciella skarvbläck man kan sätta på linorna som går sönder vid ett visst tryck och kapar linan om en häst skulle fastna. Sådana är bra att ha om linorna i sig själv är väldigt starka. Stolparna ska självklart vara väl nedkörda i marken så de inte välter samt stå så rakt som möjligt.
Förutom bra staket ska det finnas tillgång till rent vatten dygnet runt och vattnet ska bytas med jämna mellanrum så det inte börjar växa alger i tunnorna.
Hagens storlek ska vara anpassad till antalet hästar i den och hästarna måste ha utrymme att kunna röra sig ordentligt i alla gångarter. Det är viktigt att det inte är för trångt, hästar mår bra av att kunna röra sig samt att vissa hästar tenderar att bli stressade och må dåligt om de inte har möjlighet att gå iväg från de andra hästarna om de vill.
Ang betet beror det på vad det är för hästar som går där, men antalet hästar ska vara anpassat efter tillgången på mat. Finns det bara lite gräs kan man inte släppa in 20 svårfödda fullblod. Tvärt om är det även farligt med för mycket mat till för få hästar, eller för mycket mat till feta hästar. Är det mycket gräs kan man behöva använda en betesreducerare på hästar som lätt blir tjocka för att förhindra fång och andra sjukdomar som kan relateras till för mycket mat.
Om hagen är helt platt utan några träd eller liknande (t.ex. en åker) är det en stor fördel om det finns en ligghall/vindskydd där hästen kan söka skydd mot regn och rusk.
- Vatten, hö och tillskott?
Som skrivet ovan, vatten ska hästarna ha tillgång till dygnet runt och det ska bytas med jämna mellanrum. Hö behövs bara om betet inte räcker till för att hålla hästen i hull. I de flesta fall klarar sig en normal häst på bara bete under sommaren och det är bäst att börja med bara betet och se hur det går.
Tillskott kan du fråga ägaren om. Denne är ofta den som bäst kan säga om hästen behöver extra tillskott eller inte.
- Kostnader (beror ju på vem man lånar från osv)
Förutom kostnader för själva hagen beror det på vad du avtalat med ägaren, om du ska betala allt själv eller om ägaren ska betala vissa saker. Detta är oerhört viktigt att skriva in i kontraktet så det inte blir några missförstånd.
Även om hästen kanske går ute dygnet runt kostar det fortfarande pengar. Alla hästar behöver få sina hovar fixade ca var sjätte till åttonde vecka, dvs ca varannan månad. Vad det kostar beror på var du bor, vilken hovslagare du har och om hästen ska ha skor eller inte. Att bara verka hovarna kostar i de flesta fall runt 500-600 kr, att verka och sko alla 4 hovarna kan gå upp mot 1500 kr per gång. Dock är det viktigt att inte snåla med hovvården. Sköts inte hovarna ordentligt kan det leda till skador och smärta för hästen.
Om hästen behöver skor eller inte kan nog ägaren svara på bäst. Ska hästen ridas mycket på grus och asfalt kan skor ofta vara en bra idé då grus och asfalt sliter mycket på hovarna. Vissa hästar ömmar lätt på grus om de inte har skor, och ska man då rida mycket på grus är skor ett måste så hästen inte får ont. Fråga ägaren.
- Kan hästen vara ute i hagen trots oväder?
Ja det kan den. Vissa hästar vill gärna ha ett regntäcke om det regnar mycket och de inte har en ligghall att gå in i. Detta ska du också fråga ägaren om. Vissa behöver inget täcke utan klarar sig bra ändå.
- Vad gör man om man hittar nån skada?
Så fort man misstänker att något är fel eller om man inte vet hur man ska göra bör man ringa en veterinär och rådfråga vad som är bäst att göra. Småskador som t.ex. skrubbsår brukar dock bara vara att tvätta rent med vatten och sen låta vara, bara man håller ett öga på det så hästen inte visar tecken på att få ont eller bli svullen t.ex.