Det med kost tror jag är väldigt individuellt. Jag tänker på det på samma sätt som det där om att typ 80% av alla kvinnor går runt med fel BH-storlek. Att jättemånga går runt och äter (för dem) "fel" kost.
Jag tror inte på "antiinflammatorisk kost", jag tror inte heller på att gluten (om man inte har celiaki!) skulle vara något dåligt men det utesluter ju verkligen inte att vissa mår bättre på den kosten. Vår "matmaskin" är väldigt komplicerad och kanske är det inte att utesluta gluten som får dig att må bättre utan något annat som finns i det som också innehåller gluten, men så länge du mår bra är det ju inte så noga VARFÖR du inte äter något egentligen.
Jag tror att en bra riktlinje är allt med måtta till att börja med. Jag tror de flesta magar kan bli lite ur balans av alldeles för mycket socker, fett, laktos eller annat. Har man problem med magen är mitt enda konkreta råd (förutom läkarkontakt såklart) som jag helhjärtat tror är ett bra råd till alla, är att börja föra en matdagbok. Skriv upp vad du äter och hur du mår. Vi har sämre minne än vi tror, och det är där man kan börja hitta lite mönster över vad man mår bättre eller sämre av.
På det sättet har jag upptäckt att jag inte riktigt "tål" havregryn. Jag har ingen aning om varför men jag vet att om jag äter havregrynsgröt, müsli, granola, chokladbollar och annat som innehåller mycket havregryn så blir jag gasig, får magknip och diarre. Min unika tarmflora vill väl inte ha havregryn bara, så jag försöker hålla det intaget lågt och känner inte att jag måste veta exakt varför.
En bättre jämförelse än BH:ar kanske är NPF-diagnoser. Vissa säger ju att det är "mode" och att "alla har det nu för tiden". Då kan man ju fundera på om det är så, eller om folk alltid varit väldigt annorlunda och inte passar in i ett specifikt normalfack, och det här är vårat sätt att sätta ord på det. Om några hundra år kanske inte ADHD-diagnos är något man får längre utan det ses som normalt att vi inte alla är samma lika, och samhället är bättre utformat för det. På samma sätt är det kanske med kosten, att "IBS" som ju är lite av en slaskdiagnos, så småningom kommer leda till en bättre förståelse för att alla våra kroppar är olika och mår olika bra av olika saker.
Detta blev långt och flummigt känner jag nu och egentligen lite väl OT kanske, så förlåt
Till TS så instämmer jag i kören som säger prata med en läkare! Min kollega har psoriasis och det kan se ut ungefär sådär då det är "bra", behöver ju inte alls vara samma men känns som att det är värt att kolla.