Utan att svara för
@AraSlei, men det som åsyftades är förmodligen att det i Sverige är dåliga förutsättningar för att utveckla tillväxtbolag och nya storföretag. Alltså företag som genererar skatteinkomster och arbetstillfällen.
Vi har för lite kapital, både i form av bidrag, skattelättnader, lån och riskkapital. Vi har även krångliga och missgynnsamma skatteregler, bostadsbrist och svårt att hitta kompetens. Detta gör att Sverige ligger väldigt dåligt till när det gäller innovation och nya tillväxtbolag jämfört med övriga länder (Kina, USA, Tyskland...).
För den intresserade så rekommenderas startupmanifestet som las fram under Almedalsveckan.
Det intressanta är att två sektorer där riskkapital har kommit in är dels inom vårdsektorn och dels inom veterinärvård. Vilket flera säkert redan upptäckt. Riskkapital finns där man ser tillräckliga vinster. Vilket man ofta inte får tillgång till vid uppstart av mindre företag. Skattelättnader för mindre företag under de två, tre första åren kan vara ett alternativ. Sedan ska de vara tillräckligt bärbara för att konkurrera på lika villkor utan behov av bidrag från samhället.
Jag håller absolut med att just kompetens och även bostadsbrist är två viktiga faktorer, men för att inte ytterligare utarma landsbygden och minska bostadsbristen i storstäderna, vilket är ett stort problem, underlätta att starta företag på glesorter. Eftersom de flesta mindre företag i dag arbetar nästan uteslutande elektroniskt så spelar geografiskt läge allt mindre roll (med caveat att PostNord då måste fungera och att det finns fiber).
Mycket kompetens finns redan i Sverige men tas dåligt omhand. Utbildning måste kvalitetssäkras, ffa i socioekonomiskt utsatta områden. Jämför en skola som Östra Real eller för den delen Enskilda med en skola i Rinkeby och jmf sedan högskoleprovpoäng och hur många går vidare till högre utbildning. Jag vägrar tro att eleverna i Östra är så mycket mer intelligenta än de som går i skola i Rinkeby. Ökad kvalitet i skolorna i utsatta områden fyller två syften. Dels ökad inhemsk kompetens och dels alternativ till hopplösheten, fattigdom och utanförskapet som antagligen låg bakom bilbränningarna. Ärligt, jag tror att om några av bilbrännarna hade gått en annan väg så skulle de varit en tillgång inte en börda för samhället. För intelligens och, hmm! organisationsförmåga, teknisk knowhow till viss del och initiativ saknades inte.
Dagens skattesystem (för företagare) släpar fortfarande efter, pga att de fortfarande är skrivna för större företag. De borde revideras, där håller jag med. Möjligtvis borde en organisation liknande SBAB men inriktad på mikrolån göra nytta. Den absolut största delen av dagens arbetskraftsinvandring är från Kina och Indien, ingenjörer och inom IT sektorn. Frågan jag tycker vi bör ställa oss är, varför saknar Sverige kompetensen inom dessa och andra områden och hur kan vi åtgärda det. Många nysvenskar besitter också kompetens som Sverige varit otroligt dåliga på att omhänderta. Man brukar skoja om att Sverige har världens bäst utbildade taxichaffisar och det ligger något i det.
Om man tittar på Handelshögskolan, KTH eller Chalmers, universitet som fokuserar på just sektorer med bristande kompetens, och bara läser efternamnen på studenterna så förstår man varför Sverige inte får fram tillräckligt med kompetens eftersom de begränsas till en viss del av befolkningen. Sverige har ett av världens absolut bästa universitetssystem på många sätt, men det behövs ett ännu närmre samarbete mellan den privata sektorn och universiteten och gymnasiet, för det är där det börjar. Jag skulle säga så tidigt som högstadiet. Praktik, sommarjobb, fånga upp de elever som har intresse och talang från en mycket lägre ålder finns det poänger med.
Sedan skulle jag definitivt göra det lättare och snabbare att validera utländska examen. Jag har personlig erfarenhet att få min BA validerad av UHR, och då talar vi om ett universitet i England, inte Irak eller Syrien. Det tog mig nio månader och ett antal Kafkaeska samtal innan jag fick min validering. Vi vet från forskning hur viktigt det första året är, innan en person hinner bli apatiska och förlora mycket initiativförmåga. Lotsarna, även om tanken var god, fungerade tyvärr inte som tänkt.