Nu går vi verkligen off topic och vill mods bryta ut det...
Annars kan vi alltid pröva USA:s 'trickle down' en procents samhälle. "According to The New York Times, the richest 1 percent in the United States now own more wealth than the bottom
90 percent." Samtidigt betalar dessa 1% mindre (procentuellt sett) i skatt än låginkomsttagare. George Soros visade att han betalar betydligt mindre i skatt än sin egen sekreterare.
USA är ett fantastiskt land att leva i om du är ung, välutbildad och frisk, eller har planerat extremt bra för när du inte är ung och kan arbeta heltid.
@honung du är en uska? USA:s motsats är Certified Nursing Assistant, vilket kräver en gymnasieexamen och sedan ytterligare utbildning men inte särskilt lång iofs.
Du tjänar 26,500 USD om året, vilket efter lite googling verkar vara medianlön och bor i Kalifornien.
Din statliga skatt blir 3,999 (eller fyratusen då) dollar. Du har då kvar 22,500USD
Du betalar sk delstats skatt (de varierar mycket beroende på i vilken delstat du bor) I exemplet Kalifornien blir din slutliga nettolönen 19, 217USD dvs du får i årslön 176,629.28 kr, och betalar 27% av din bruttolön i skatt. Men eftersom det här inte inkluderar pensionssparande bör du ha en sk 401K där en viss procent av din nettolön dras av din arbetsgivare efter vad ni bestämt tillsammans. Arbetsgivaren kan välja att bidra till ditt pensionskonto, men det är frivilligt.
Du bör också ha en privat sjukförsäkring eftersom all sjukvård (ja, även Obamacare) är privat i USA. Du
kan ansöka om Medicare som ger dig rätt till viss sjukersättning. Om du arbetar inom vården är det rekommenderat att du även har en försäkring om du skulle bli stämd. Din arbetsgivare kan, och väljer ofta att teckna en sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Men om du väljer att säga upp dig eller blir avskedad - vilket du kan bli mycket lättare eftersom det saknas stringenta lagar som reglerar arbetstagares rättigheter (i vissa delstater har de tagits bort) så försvinner även din sjukförsäkring helt. Väljer du att ändå teckna den privat finns det olika nivåer som kostar olika mycket beroende på vad de täcker, tex avancerade behandlingar och operationer, tandvård osv. Men i snitt kostar en privat 'vanlig' sjukförsäkring dig ca 230 dollar i månaden, alltså ca 2000 kr. Du kommer att kunna göra avdrag på skatterna du betalar, men för att göra det effektivt bör du betala en revisor. Att försöka göra det på egen hand är inte att rekommendera.
Du har en viss baspension via social security systemet om du har arbetat tillräckligt länge eller arbetat för staten. Men den inkluderar inte sjukvård. Uppgifter från 2018 är att det inte kommer att finnas pengar nog att täcka pensionerna 2034.
Vissa yrkesgrupper har särskilt bra villkor. Tex, om du arbetat som polis i vissa stater i 20 år, har du rätt att gå i pension. Som du sedan får ut helt, även om du väljer att fortsätta arbeta med ett annat yrke.
Trots Sveriges höga skatter, så är jag glad att vi har ett bra skyddsnät och att det inte ska bero på din inkomst om du kan opereras eller behöver insulin som diabetiker. Och räknar man ut vad vi svenskar får utan att tänka på det, så blir skatteskillnaden inte så stor, om du inte är höginkomsttagare för då är det oändligt mycket bättre att bo i USA. Och då talar vi inte om svenskar i spannet 50,000 - 100,000 utan betydligt rikare än så.