Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
De "stora" arabuppfödare jag vet har haft ärvda pengar och inga "svenssons namn" så, nej jag tror ingen idag kan leva på uppfödning av araber (det kunde man möjligtvis på 80-talet).
Sedan är det väldigt vanligt att en fin unghäst inte utvecklas åt rätt håll pga "pissig utbildning" som en känd ryttare uttrycker det. Så din hästs kvaliteer har kanske försämrats markant pga diverse miljöfaktorer? Fast det är lika känsligt att säga som att någons sto kanske inte är det där extra superduper avelsmaterialet som ägaren tycker.
Ingen speciell, det var rent allmänt skrivet. Jag svarade inte dig på ditt inlägg eftersom jag inte kan avgöra vad folk ska avla på och inte, speciellt inte mha av den lilla info som man får så här
Men i mina ögon låter väl som helt rumsrent att avla på de ston du skriver om, av det du beskriver. Personligen tycker jag att det är viktigare med en genuint bra stostam än vad individen själv har gjort (så länge hon inte har riktiga brister som man inte vill ska föras vidare). Det är mindre störande med en "ful" exteriör på en hopphäst (så länge det inte stör själva prestationsförmågan) eftersom det inte är en bedömningssport.
1. Liten, lågställd. Quite Easy - Robin Z. Bra klipp och väldigt rädd om sig. MYCKET humör. Inga egna tävlingsmeriter men möderne (som jag tycker är fantastiskt) med massor av plac i följande klasser, mormor S hopp, mamma + 2 syskon till mamman M hopp, 2 syskon till mamman S hopp, 2 syskon till mamman S dressyr.
2. Stor, rejäl Conteur - Contender, 7 på typ och skritt, 8 på övrigt förutom galopp o hopp 9. Meriter till 1,40 hopp, samtliga syskon M fast i olika discipliner. Mycket trevlig häst att rida och hantera, vill alltid väl, jättefin teknik fram o rygg.
Men skulle du säga att någon av dessa två har en "gedigen stostam", var går gränsen? Flera generationer av M eller S eller vad? Ser du tester som högre "rankat" än tävlingsmeriter på stona?
Jag upplever det annorlunda än du, men eftersom varken du eller jag har några riktiga siffror så är det ju svårt att komma vidare i diskussionen mer än bara spekulationer. Vore väldigt intressant om någon orkade kolla igenom ett antal av de svenskfödda topphästarna och kolla om uppfödarna till dem är sk hobbyuppfödare eller yrkesuppfödare. Svårigheten är väl iofs att veta om en uppfödare verkligen tjänar pengar på sin avel eller inte. Bara för att man har många ston i avel så betyder ju inte det per automatik att man går med vinst...
Jag känner både stora och små uppfödare (de stora uppfödarna har ofta seminstation och/eller jordbruk som yrke, dvs det är de verksamheterna som drar in pengar).
Något som jag tycker är lite lustigt är att man, som du, ofta säger att de med många ston känner sina stostammar bättre. Tvärtom säger jag, många stora uppfödare (dvs de som har många ston) har "satsat" på att köpa in nya ston (ofta från utlandet) som de inte vet så mycket om (förvånansvärt lite i vissa fall) medan de små uppfödarna har haft samma stolinje i flera generationer. De små uppfödarna är väldigt engagerade i just sitt sto och lägger ner mycket tid på att kolla upp vad syskon, mostrar, kusiner åstadkommer och får därför bättre koll på själva stostammen än vad de stora uppfödarna har på sina stostammar.
De små uppfödarna lägger mer ner möda på att hitta rätt hingst till just sitt sto. Många stora uppfödare tenderar att betäcka alla sina ston med samma hingst (ofta den de råkar ha fått på sin station). Märkligt att just den hingsten passar alla stona som handen i handsken (även om uppfödaren valt stationshingst efter sin ston så känns det mindre troligt att samma hingst passar bra till alla olika varianter av ston som den uppfödaren har).
När jag tänker igenom vilka uppfödare som jag känner till så är det nog små uppfödare som har högst andel uppfödda hästar i championaten (som du tog som exempel). De stora uppfödarna har ofta en eller flera hästar med varje år som du säger. Men, om man räknar på det så är det kanske inte så imponerade. Om man föder upp i snitt 6 hästar per år så har man alltså 5 x 6 = 30 hästar i rätt ålder för att kunna vara med i championaten varje år (3, 4, 5, 6 & 7-årschampionatet). Om de då har 3 hästar med varje år så är det alltså 10% av sina uppfödningar.
Jag som miniuppfödare har en väääldigt mycket högre procentuell andel championatshästar än så bland mina uppfödningar. Ska man prata ekonomi så tror jag inte att jag går så himla mycket mer back på min hästuppfödning än vad många stora uppfödare gör, snarare tvärtom.