Sv: Unghästar
Efter att ha läst en hel del om hur viktig uppträningen av unghästen är, så har jag svårt att "köpa" BB´s idé.
Visst, under
optimala förhållanden möjligtvis. Men då är jag petig som tusan. Då ska hagarna vara enorma, och då handlar det inte om att varje häst ska ha 1 ha, utan jag menar
enorma, flocken vara så stor att djuret helt kan välja sina kamrater - särskilt viktigt när det gäller ston, hingstarna tenderar ju att komma väldigt väl överrens oavsett personligheter, men stona måste vara i bra grupper för att stimuleras till "bus och lek".
Dessutom måste hagen erbjuda en jäkla massa olika underlag, sand, asfalt, grusväg, svårframkomlig skog med sten och rötter, och allt däremellan, bland annat stimulering även till HOPPNING - både av diken och nerfallna träd och dylikt, på ett bra sätt.
Och förutom detta bra foder och foderhantering på något vis, så att hästarna får alla byggstenar men inte "hamnar ståendes vid en höbal" hela dagarna.
Under såna förhållanden skulle jag kunna tänka mej att låta unghästarna gå tills de blivit 4,5.
Men det är ju helt o-realistiskt, bara en dröm och tanke.
Annars har jag svårt att köpa konceptet.
Upp till 2 års ålder kan man påverka ligament & skelett hyfsat bra. Och då menar jag inte med regelrätt träning, men att unghästen får röra sej i skritt eller självvald gångart över OLIKA underlag, ser jag som viktigt.
Man hittar ju sällan grusvägar i hagen, men desto mer såna ute på ridvägarna där hästen antagligen ska kunna gå - resten av sitt liv...(och även om, eller kanske just på grund av att, den ska leva sitt liv i en sandmanege, så måste den stärkas på alla underlag tidigt...för att hålla)
Så, 2 års ålder är den första gränsen.
Sedan kan man påverka apparaturen den "sista biten" fram till 5 års ålder.
Efter 5 års ålder är den färdiga "grunden" byggd.
Då går det bara utför.
Nä, men det är precis som människor, fram tills vi är helt färdigväxta, vid 20-25 års ålder kan vi fortfarande "sätta in på benbanken" och stärka den grundläggande beståndsdelen i vår rörelseapparat - skelett och ligament.
Men efter vi växt helt klart, så kan vi inte så lätt stärka oss utan måste arbeta utifrån det vi stärkt upp som unga.
Så min tanke är alltså att unghästen förutom BRA hage, BRA flocksammansättning, BRA foder och foderhantering, även behöver ett visst mått av träning från 1 års ålder. (det finns studier som visar att unghästen inte kan "tillgodogöra" sej träning förrän vid 1 års ålder, men vid den tidpunkten märker man också en klar skiljepunkt då den börjar
kunna tillgodogöra sej)
Men då på ett skonsamt och lyhört sätt, beroende på individ.
Skritt i mängder över blandat underlag kan man nästan inte få för mycket av...
Min lille plutt, 3 år idag, gick på mycket promenader som 1-åring. Tömkörde även litegrann innan betet som 1-åring. Sedan på hösten började han gå med dels som handhäst och fick då röra sej även i trav, och dels som "lös" häst på turerna, dvs helt fri fick han följa med i valfri gångart (aldrig snabbare än långsam trav på ridhästen dock, men det innebär ju inte att löshästen håller sej till långsam trav
). Handhästande och "löshästande" har vi fortsatt med. Förutom detta tömkördes han & promenerades, mest i skritt i skogen, mycket fåtal gånger på bana, och under våren som 2-åring kördes han in. Har sedan körts hyfsat regelbundet sedan hösten som 2-åring, då enbart ut i skogen i alla gångarter, med fokus framförallt på lyhördheten/lydighet för rösten med mycket övergångar.
Detta blandat med löshästande, handhästande, tömkörning och promenader. Och lite löshoppning då, blandat med allt hoppande som blir dels i hagen (diken och skog) och ute i skogen med diken och andra "terräng"-hinder.
Nu som 3-åring har jag påbörjat lite lätt arbetet vid hand, inspirerat av AR. Detta för att bygga den här biten av rakriktning och liksidighet, som är mycket svår att göra i vagn. MEN jag tar det oerhört försiktigt, för jag märker ju att den här lilla hästen har så otroligt lätt för sej jämfört med många andra hästar jag jobbat med. Det är lätt att förivra sej och börja kräva alltför mycket, när allt "bara funkar". Här jobbar vi med lite skolor på olika linjer, och travupptagningar som är balanserade baktill (hyfsat "samlade").
Det jag tänker är att jag kombinerar arbetet på töm på volt, där han får jobba i en större ram och med mycket driv men inte den här "precisionen", lite mer som många "vanliga dressyrryttare" jobbar sina djur - med arbetet vid hand där ramen blir mindre men finliret större och det handlar mest om små förflyttningar och samlade övergångar.
Tillsammans med körningen där han bygger massor av styrka.
Han ska ridas in, men jag har hittills faktiskt inte sett riktigt "syftet". Allt det ridningen kan ge honom, har vi kunnat bygga på annat håll hittills, det vill säga framåtbjudning, styrka, kroppsmedvetenhet och så vidare. Ridningen väntar jag gärna med tills att den börjar kunna "göra nytta", dvs man kan göra något med ridningen som inte GÅR att göra på annat vis utan den belastningen.
Dessutom är jag för stor, så JAG kan inte rida in/rida honom...det måste jag hitta någon pilot till.
Men tanken är väl att han ska ridas in under vintern, och jag känner mej rätt lugn med den belastningen NU, men hade inte velat lägga den på honom tidigare.