Alltså, vad avser "trimmers", gräsröjare, och röjsåg, och "att trimma" så blir det lätt så att man använder namnen på prylarna på lite olika sätt, och menar lite olika saker som man kan göre runt hus och gård.
Låt mig försöka "sortera" olika aktiviteter och vilken typ av maskin som fungerar:
Vill man finputsa rabattkanter, ta bort ett fåtal (inte alltför grova) grästuvor, hålla nere någon enstaka kvadratmeter kirskål eller liknande småputs i trädgården, så ägnar man sig åt
"trimning
".
Till ovanstående duger stormarknadens batteridrivna handhållna manicker utmärkt, men när det blir mer och grövre som ska bort, då går den tunna tråden av stup i kvarten, och/eller så är batterikapaciteten för låg.
De billigaste, för några hundralappar bör nog ses som ett vågspel att köpa, och det är lätt hänt att man blir besviken fort.
Exempel:
https://www.proffsmagasinet.se/verk...MIwdHSgZOY2wIVw7XtCh0LLQEeEAQYAiABEgK06PD_BwE
http://www.stihl.se/STIHL-produkter/Grästrimmer-och-röjsåg/Batteridriven-grästrimmer/274463-1612/FSA-45-med-integrerat-batteri.aspx
Så fort det handlar om lite grövre material i trädgården som t.ex. brännässlor som ska tas bort, eller kanske en slänt som är för brant gräsklipparen, men som man ändå vill hålla klippt, så behövs kraftigare apparater.
Är det fortfarande inom trädgården så det ska "grovputsas", så fungerar t.ex. handhållna lätta bensintrimmers, eller högkvalitets eltrimmers. Men man bör köpa kvalitetsmärken, som t.ex. Husqvarna/Jonsereds eller Stihls enklare modeller, eftersom det finns service och och en lång rad tillbehör som t.ex. olika sorters "trimmerhuvuden" och enkla selar till dessa maskiner.
Exempel:
Eldriven:
https://www.husqvarna.com/se/produkter/trimmers/336lic-batteri/967608111/
Bensin:
https://www.husqvarna.com/se/produkter/trimmers/129c/967193201/
Plussar man på lite till, t.ex. med större ytor med tjockt gräs, eller ännu grövre växtlighet (t.ex. "gröna" årsskott av asp), så vill man ha en "gräsröjare", "kombitrimmer", "buskröjare" (kärt barn har många namn) med "cykelstyre" och ordentlig sele så att man orkar jobba med precision i mer än korta stunder. Förra säsongen så tog jag hem och provkörde flera olika modeller av Stihls och Husqvarnas batteridrivna "röjsågar". Ingen av dessa dög egentligen till mer än "kantklippning": rotationshastigheten är lite för låg, så de storknar alla av tjockt gräs, och klarar definitivt inte att röja snår av örnbräken eller klippa stora ytor. Så för de här ändamålen så är det bensindrivet som gäller än så länge.
Den här klassen av "röjsågar" kan köras med gräsklinga och en del andra sorters skärutrustning förutom tråd, så de är mer mångsidiga. Värt att notera är att ska man orka jobba med sågen på ett bra sätt, så är kombinationen av hög effekt (kW), låg vikt och en bra sele värt att söka efter.
Återigen: det finns stor risk att man blir missnöjd med annat än märkesmaskiner (Husqvarna, Stihl och Jonsered), de "andra" maskinerna vibrerar mer, bullrar mer, är mer obalanserade, är svåra att få reservdelar till, och saknar bra sele. Sele kan iofs köpas "löst", men en bra sele kostar en slant
Exempel:
https://www.husqvarna.com/se/produkter/rojsagar/129r/967193301/
http://www.stihl.se/STIHL-produkter/Grästrimmer-och-röjsåg/Grästrimmer-runt-hus-och-trädgård/216921-60989/FS-55.aspx
https://www.husqvarna.com/se/produkter/rojsagar/525rx/966776801/
Skogsröjare för klinga är olämpliga till gräsröjning, de är tunga och har en vinkel och längd som gör att det inte fungerar något vidare.
Förutom trädgårdsvård, så röjer vi 6-7 kilometer med gräs under "nedersta tråden" två gånger (minst) per säsong, röjer uppslag av hassel, asp, björk och sälg samt örnbräken på naturbetena, samt en del vass, förutom en del lättare skogsröjning. Vi har i dagsläget fyra olika maskiner:
"Kantklippning": en några år gammal uppladdningsbar handhållen eltrimmer
Till röjning under nedersta tråden och i hagar använder vi en Husqvarna 535 RXT (en något lättare maskin med bra krut i), en Husqvarna 545 RXT (något tyngre men starkare, fungerar också i skogen), samt en Stihl KM 130 (kombimaskin med bl.a. stångsåg).
Under årens lopp, så har vi "förbrukat" många maskiner, billiga maskiner har varit uttjänta på kort tid, eller helt enkelt inte dugt till, ens i trädgården. Att ingen vill eller kan laga "stormarknadsmaskiner" är ett onödigt resursslöseri. Att ha en märkesmaskin, inhandlad av en lokal säljare, som också kan sköta service och reparationer är en klok investering.
Alltså, för att sammanfatta: bestäm vad som ska göras, och välj maskintyp efter det. Och att försöka köpa "billigt" blir ofta dyrt, eftersom billiga maskiner inte har någon vidare kvalitet. Köp av en lokal handlare som också tillhandahåller service. Ska man "bara" ha en enkel trimmer för "kantklippning", så kan man köpa nästan vad som helst, men välj helst ett välkänt märke.
/skogaliten (som ägnar sig åt fölvakande i natt)