Måste bara påpeka att skänkelvikning inte är en samlande övning! En samlande övning innebär att hästen träder in med ett bakben under sin tyngdpunkt. I skänkelvikning träder hästen förbi sin tyngdpunkt, vilket aldrig kan vara samlande. Jag använder mig i princip bara av skänkelvikning för att gymnastisera hästen eller när jag lär hästen sidförflyttande skänklar, aldrig annars.
När du ska "töltsätta" din häst är det viktigt att du byggt upp den från grunden. Hästen måste ha en stark och lång överlinje och ha lärt sig att flytta över vikt till bakdelen. Tölten är en krävande gångart eftersom det kräver mycket samling från hästen, och ofta sätts tölten igång för tidigt i min mening, innan de klarar av den typen av samling.
Jag jobbar mycket med överlinjen innan jag sätter igång med tölten. MYCKET markarbete vid hand, öppna, sluta, förvänd öppna och sluta, rakriktning på böjt spår och böjd rakt fram. När hästen klarar av att bära sig i rätt form i skritt, trav och galopp, börjar jag så smått med töltträningen. (eller något tidigare om hästen känns villig till tölt, men då är jag mYCKET noga med formen). "Skrittölt" är suveränt för att bygga upp töltmusklerna. Du skrittar hästen i ganska högt tempo (vid hand) i töltform. Alltså du samlar hästen bakifrån och går i skrittempo som ligger precis på gränsen till tölt. Detta är väldigt jobbigt för hästen, så korta sträckor åt gången är viktigt. Om din häst går mot trav kan du sedan lättast ta tölten från öppna, och om din häst går mer mot passen, kan du lättast ta hästen in i tölten från en sluta.
Tänk på att aldrig samla hästen till tölt med hjälp av tyglarna, en samling kan endast uppnås bakifrån genom att aktivera inner bak. Låt hästen gå med ganska fria tyglar i början, men se till så att överlinjen fortfarande är lång och inte "avknäckt" någonstans.
Nu blev det mycket...och som vanligt massa tjat om överlinjen från min sida... Lycka till med din häst!