Tittar in i ditt kök del 26

Status
Stängd för vidare inlägg.
Jag hade tänkt ta nån macka till middag IOM trött. Men fick för mig att koka färskpotatis och äta med varmrökt lax och yoghurt/feta/citron etc sås.
Potäterna var visst mögliga och sambon hade ätit upp fetaosten.
Hittade några potatisar som inte var färskpotatis och körde dem, en morot och lite spetskål i airfryern. Gjorde en sås med grekisk yoghurt, vitlök, citron, nån matsked majonäs, libbsticka och andra kryddor. Hade också massa hackad rödlök och en avokado till. Blev dock så trött att jag inte orkade äta upp. 😅
 
Idag har jag bakat piroger. 😀
20230729_190618.webp


I degen hade jag rågsikt och vetemjöl. Hälften fick spenat, fetaost och soltorkade tomater som fyllning. Det räckte dock inte till alla, så resterande fick vegofärssås jag hade kvar i kylen som fyllning.
Mycket gott och blir bra matlådor med en sallad till.
 
Semestertider är mattider. Sista grillningen innan nuvarande regnperiod blev helgrillad älgkalvinnanlår med grillade nyskördade grönsaker, färskpotatis och tonnatosås (ping visst var det @athena_arabians som funderade över lökfria recept för ett tag sedan? Denna sås blev jättegod och funkar till det mesta utan att innehålla vare sig lök eller vitlök. Basen är avrunnen tonfisk, persilja, sardeller, kapris, och citron som mixas med en äggula och sedan droppvis med olja). Chokladkladdkaka med nyplockade hallon och salta jordnötter till efterrätt.

Har även lagat bibimbap: ris, vinterkimchi, marinerad gurka, sesammarinerad mangold, morötter, ägg, bulgogikryddad älgfärs, gochujang..
20230801_201455.webp
 
Jag har knappt 2 liter fin olivolja och över ett kilo parmesan hemma av olika anledningar. Jag försöker leva nyttigt så har i princip tagit bort pasta och liknande som jag använde det till. Är lite rådvill vad jag ska göra med allt. Olivoljan använder jag några matskedar när jag gör tomatsallad med mozzarella och basilika. Samt när jag lagar tsatsiki. Men det blir inte särskilt mycket. Den öppnade olivoljan från Eldorado (som det är en fjärdedels kvar - kan man hälla ut den i slasken?) har räckt förevigt.

Olivoljan är inte direkt ett problem tror jag eftersom den håller sig länge. Men parmesanen verkar jag inte kunna frysa in eftersom den ändrar konsistens och nu ligger de oöppnade bitarna i vacuumförpackning i kylskåpet. Räknar kallt att de håller längre än bäst före datum.

Vad fasiken kan jag laga med parmesan (och olivolja) som är kalorisnålt och nyttigt?
 
Jag har knappt 2 liter fin olivolja och över ett kilo parmesan hemma av olika anledningar. Jag försöker leva nyttigt så har i princip tagit bort pasta och liknande som jag använde det till. Är lite rådvill vad jag ska göra med allt. Olivoljan använder jag några matskedar när jag gör tomatsallad med mozzarella och basilika. Samt när jag lagar tsatsiki. Men det blir inte särskilt mycket. Den öppnade olivoljan från Eldorado (som det är en fjärdedels kvar - kan man hälla ut den i slasken?) har räckt förevigt.

Olivoljan är inte direkt ett problem tror jag eftersom den håller sig länge. Men parmesanen verkar jag inte kunna frysa in eftersom den ändrar konsistens och nu ligger de oöppnade bitarna i vacuumförpackning i kylskåpet. Räknar kallt att de håller längre än bäst före datum.

Vad fasiken kan jag laga med parmesan (och olivolja) som är kalorisnålt och nyttigt?

NEJ! Alltså hälla olja i slasken. Big no-no.

Olivolja går bra att steka i och baka matbröd med. Parmesan är för mig en gåta hur man kan ha för mycket av. Jag köper massor varje månad och ändå står man där med för lite att använda då och då. Parmesan är en såndär must-have hemma för min del, passar till extremt mycket.

Du skriver fin olivolja och sen Eldorado. Does not compute.
 
Senast ändrad:
NEJ! Alltså hälla olja i slasken. Big no-no.

Olivolja går bra att steka i och baka matbröd med. Parmesan är för mig en gåta hur man kan ha för mycket av. Jag köper massor varje månad och ändå står man där med för lite att använda då och då. Parmesan är en såndär must-have hemma för min del, passar till extremt mycket.

Du skriver fin olivolja och sen Eldorado. Does not compute.

Eldorado oljan köpte jag själv vid akut pengabrist och den tar aldrig slut men vill inte slänga något som trots allt fungerar, även om jag nu inser att den inte smakar gott. Får slänga den i hushålls/brännbart soporna.

Olivoljan som jag fick i födelsedagspresent var från ett syskon som varit i Italien och köpte den från en italiensk bonde som gjorde sin egen från sina olivträd.
 
Eldorado oljan köpte jag själv vid akut pengabrist och den tar aldrig slut men vill inte slänga något som trots allt fungerar, även om jag nu inser att den inte smakar gott. Får slänga den i hushålls/brännbart soporna.

Olivoljan som jag fick i födelsedagspresent var från ett syskon som varit i Italien och köpte den från en italiensk bonde som gjorde sin egen från sina olivträd.

Ah, det var 2 olika olivoljor. Eldorado-oljan som jag tror är en mix av virgin och raffinerad bör dock funka utmärkt att steka i.
 
Nja, steker inte heller, eller mycket sällan! Antar att jag kan ha den kvar tills jag steker. Den kommer vara lääääänge.

Om du vill bli av med olja i ett huj så kan du fritera något gott och matigt. Använder man olivolja så tar det dels smak men det är också viktigt att inte övervärma oljan (dvs mer än 180 grader) för då får den bismaker.
 
Om du vill bli av med olja i ett huj så kan du fritera något gott och matigt. Använder man olivolja så tar det dels smak men det är också viktigt att inte övervärma oljan (dvs mer än 180 grader) för då får den bismaker.

Man kan alltså fritera i eldorados olivolja utan att det tar smak?
 
Nej, men du kan fritera sånt som mår finfint av att det tar viss smak av oljan. Grönsaker, risbollar, falafel typ.

Inget som jag någonsin friterar. Öht friterar jag inte alls. Knepigt :idea: Det enda jag använder olja till är stir-fry och denvärms upp till över 180 tror jag eftersom det ska ryka när man wokar. Plus då att jag nästan slutat att äta ris.
 
Lagade mat i måndags, så denna veckan kan jag alternera mellan;
1) Kycklinggryta med champinjoner och morötter i créme fraiche-sås smaksatt med tomater och basilika
2) Pastasallad med rökt lax och dill- och pepparrotssås
3) Ugnsstekt kyckling med sallad och curryröra med äpple, paprika och rödlök

3 olika rätter är lagom för att jag inte ska tröttna helt efter 7 dagar :up:
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp