Tittar in i ditt kök, del 12

Status
Stängd för vidare inlägg.
Jag har aldrig uppskattat kinamat. Kan typ klämma en friterad banan med kolasås, men annars totalt ocharmig mat. Ma Po Tofu kan eventuellt funka, men är oftast för flottigt.
Sådant som M Po tofu har de ju aldrig på sunkkineskrogar. Där har de sunkmat, gott på samma vis som fulpizzor, tycker jag, oemotståndligt vissa dagar - oätligt de allra flesta dagar.
 
Dagar som börjar med att en bjuds på ugnsomelett med ägg från grannens höns, egenodlad zucchini och ekfatslagrad feta blir ofta bra dagar. Det verkar alltså som att mitt pendlande gör att jag får lagad frukost och kan sätta mig vid dukat bord på kvällen, med glad partner och glatt och utsövt BARN. Plus att jag fick lite mer data till min avhandling. Bra början på det här huslivet!

OBS att jag nu kommer förvänta mig detta varje dag och bli orimligt besviken om så inte sker.

Jag bidrog till trivseln genom att ha med mig kanelflätor hem.
 
Jag lagar vardagsbjudmat och kokar den omtalade belugabolognesen.

Crème fraîche kändes helfel i bolognese, men jag försökte följa receptet och hade i halva den angivna mängden. Resultatet känns för sött och jolmigt, men jag hoppas att ett dygn på balkongen ska göra susen. Utöver lök och morötter i början svettades jag med lite stjälkselleritärningar och hottade upp med lite chiliflakes. Förhoppningsvis blir det hela bra med färska örter, en massa parmesan och en sallad med syrlig vinägrett.
 
Åh! Dagens overnight oats, alltså... jag rev ett halvt äpple (ett sånt där svenskt som jag egentligen inte är så såld på), blandade ner grynen och hällde på lemonad, den där nya från Bob. Det är förstås lite socker i den, men inte så våldsamt mycket. Och så i med kanel. Toppade med turkisk yoghurt och hackade hasselnötter direkt i bägaren nu på morgonen och ja, detta skulle kunna serveras som efterrätt. Löjligt gott på riktigt.

Kunskapen jag bär med mig är att man får vara lite mindre liberal med vätskan i och med äpplena som blir blöta. Det kunde jag förstås räkna ut egentligen, men kom liksom på det först när jag började röra om. Nu vet jag :)
 
Jag har aldrig uppskattat kinamat. Kan typ klämma en friterad banan med kolasås, men annars totalt ocharmig mat. Ma Po Tofu kan eventuellt funka, men är oftast för flottigt.

Jag har aldrig heller gillat kinamat något vidare. MEN nu jobbar jag ju med en massa kineser och har ett par gånger fått äran att äta deras mat. Vi har haft hot pot-partyn ett par gånger - det är jag inte så förtjust i, för det smakar liksom ingenting. Det är ju lite som en fondue, men själva vätskan är helt smaklös - man kokar en hel kyckling utan kryddor eller någonting och spadet blir liksom basen (efter att man har tagit ut kycklingen) Hela behållningen har varit en helt fantastisk senapsdressing som man blandar med sesamolja och har som dipp, men den råkar vara japansk ;) och umgänget förstås, det är ju roligt att äta på det viset. Jo, och lotusrot har vi fått och det är rackarns gott. Och när man har tillagat alla vansinniga grejer i, bland annat burkskinka och jätteräkor, smakar spadet ganska intressant och då kan det vara kul att koka potatisbitar i.

Men deras dumplings. Alla är lyriska. Det rinner ur mungiporna på oss allihop så fort någon nämner dem och vi ber på våra bara knän att de ska tillverkas till alla möjliga tillfällen när vi äter tillsammans. Mmmm!
 
Jag har aldrig heller gillat kinamat något vidare. MEN nu jobbar jag ju med en massa kineser och har ett par gånger fått äran att äta deras mat. Vi har haft hot pot-partyn ett par gånger - det är jag inte så förtjust i, för det smakar liksom ingenting. Det är ju lite som en fondue, men själva vätskan är helt smaklös - man kokar en hel kyckling utan kryddor eller någonting och spadet blir liksom basen (efter att man har tagit ut kycklingen) Hela behållningen har varit en helt fantastisk senapsdressing som man blandar med sesamolja och har som dipp, men den råkar vara japansk ;) och umgänget förstås, det är ju roligt att äta på det viset. Jo, och lotusrot har vi fått och det är rackarns gott. Och när man har tillagat alla vansinniga grejer i, bland annat burkskinka och jätteräkor, smakar spadet ganska intressant och då kan det vara kul att koka potatisbitar i.

Men deras dumplings. Alla är lyriska. Det rinner ur mungiporna på oss allihop så fort någon nämner dem och vi ber på våra bara knän att de ska tillverkas till alla möjliga tillfällen när vi äter tillsammans. Mmmm!
Jag tror inte att det finns mycket i Kina som liknar svensk kinamat. När jag var i Hongkong var jag VERKLIGEN INTE imponerad av maten, men det köket har helt andra nackdelar än den svenska kinamaten.

För god kinesisk mat i Göteborg rekommenderar jag Cantoon House - oklar stavning - på Nordeskjöldsgatan eller möjligen någon av parallellgatorna. Det kantonesiska köket anses vara det bästa av de kinesiska och jag tror att jag skulle hålla med även om jag hade ätit av alla de kinesiska köken.

Cantoon house är lite roligt på det viset att det är HELT ohippt. Inte alls sådär "nyasiatiskt" som trendar. Bara att titta på medan personalen arbetar i det MINIMALA köket är en upplevelse. Det vill till att man är kines för att klara det. Svenskars utrymmeskrävande rörelsemönster skulle låsa hela processen.
 
Jag tror inte att det finns mycket i Kina som liknar svensk kinamat. När jag var i Hongkong var jag VERKLIGEN INTE imponerad av maten, men det köket har helt andra nackdelar än den svenska kinamaten.

För god kinesisk mat i Göteborg rekommenderar jag Cantoon House - oklar stavning - på Nordeskjöldsgatan eller möjligen någon av parallellgatorna. Det kantonesiska köket anses vara det bästa av de kinesiska och jag tror att jag skulle hålla med även om jag hade ätit av alla de kinesiska köken.

Cantoon house är lite roligt på det viset att det är HELT ohippt. Inte alls sådär "nyasiatiskt" som trendar. Bara att titta på medan personalen arbetar i det MINIMALA köket är en upplevelse. Det vill till att man är kines för att klara det. Svenskars utrymmeskrävande rörelsemönster skulle låsa hela processen.

Nej, det har vi förstått här. De äter ju på ett helt annat sätt än vi, vi får många vittnesmål om ankfötter och fiskhuvuden och olika ögon och annat i personalmatsalarna... tjejen som har fixat hot pot åt oss kommer från en liten stad mycket nära Hong Kong för övrigt, så det kan vara samma matkultur där som den du kommit över i HK.

Tack för tipsen, jag ska meddela dem detta! De gillar något ställe i Gamlestan, och den där rullbandsrestaurangen på Kungsgatan (den heter väl Super Rullband till och med) och någon av de där som ligger i slutet på Drottninggatan, nästan vid Centralen. Men jag ska tipsa om Cantoon House, vi har många av dem boende på Nordhemsgatan så det är ju bra rent lägesmässigt :)
 
Till lunch blev det spenat och broccolisoppa och till middag blir det chouchucka (stavning?) enligt bukerecept. Ikväll ska jag på dressyrträning och efter den kommer jag att belöna mig själv med kladdkakan som står i kylen efter barnets ofrivilliga avsittning igår.
 
Fil, linfrö och cornflakes till frukost. Banan och satsumas i bilen på väg till barnmorskan.

Planen var att sedan äta en leverpastejmacka i cafeterian på vårdcentralen men jag hade glömt alla kort hemma.

Kanelbulle till lunch (den sista tack och lov) och sedan hämtade jag min alldeles egna skitdyra müsliblandning inkl sex smakprover varav typ tre innehåller hasselnötter så jag kan inte testa :'(

Så fil och müsli igen och till middag har jag skurit upp rödbetor, morötter, gul lök och potatis i en ugnsform med olivolja och generöst med salt. Till det blir det lax i foliepaket med enkom vitlöksost :d

Vågen har skuttat upp ett helt kilo senaste veckan fastän jag har ätit mindre än veckorna före :grin: Tänkte mota den snabba takten med mer frukt så jag köpte satsumas, bananer och äpplen och hoppas att magen köper det iaf nästan lika bra som rostbröd...

Känner iaf matlagningsinspirationen återvända :D Tänkte leva på det vi har hemma resten av månaden med komplettering av mjölk, frukt och grönt (och ost om den tar slut).

Vad gör man med kycklingfärs?
 
vi får många vittnesmål om ankfötter och fiskhuvuden och olika ögon och annat i personalmatsalarna...
På matmarknad i Hongkong såg jag nätpåsar med levande grodor i och stora buntar av hönsfötter, alltså enbart just fötterna. Ingen annan matmarknad någonsin har hämmat min aptit, men den här gjorde det. Jag blev inte sugen på någonting.
 
Är hemma och sjuk (och spenderar således all min vakna tid på buke).

Måste bara skryta om min pappa. Igår kom han förbi och lämnade lunchlåda med sallad och veglasagne med jättejättemycket parmesan på toppen (blev lunch och kvällsmat igår). Lunchlåda nr 2 bestod av rödbetspaj med jättejättemycket parmesan på toppen och sallad till.
Och två kanellbullar kom han med! :love: (Och sirapslimpa.)

Kan vara ganska bra med pappor och att vara sjuk ibland. :love:

Förövrigt angående Kina diskussionen, har ätit jättegod mat i Kina! Riktigt god t.o.m. Även om rätt mycket var odefinierbart. Åt en massa (massa!) varma chilikräftor, fisk, dumplings, och värdens godaste tillagade ål! (Sen vad det rätt mycket jag aldrig någonsin tänker stoppa i munnen igen.)
Höll till i Nanjing och Hangzou och ett par dagar i Shanghai.
Fick ris en (1!) dag, när vi hade lite rester kvar på våra tallrikar som skulle ätas upp, ris agerade som bukfylla.
Har en massa galna minnen från den månaden, b.la. den kareokekvällen där jag dansade med en trevlig, medelålders Kines i tonerna till Mariah Carey på sagda språk... Fick en sällskapsdam att spela tärning med och blev kanonfull. :D
 
@Anna - inte såld på svenska äpplen??
Själv är jag galen i dem och uppmanar maniskt mina barn att lukta på dem varje gång de får ett (känner ni vad underbart de doftar? De är släkt med rosorna, känner ni att det doftar ros?? Ser ni vilken vacker färg??) De bara jaja, suck.
 
själv har jag ätit wokade grönsaker (paprika, broccoli, vitkål , morötter, sugar snaps) med woksås från santa Maria, lax i ugn med sweet chili sås och ris. Allt mkt gott.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Mat Vi fortsätter att dela med oss om vad vi lagar, äter, inspireras av och funderar på i matväg! I mitt kök serverades idag pasta med...
31 32 33
Svar
641
· Visningar
28 736
  • Låst
Kropp & Själ Startar en ny tråd, det börjar väl bli dags! Här blev det älgbiff med ljumma grönsaker, min kropp sa att den behövde lite kött efter...
109 110 111
Svar
2 202
· Visningar
114 122
Senast: ullo
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Det satte rejäl fart under sensommaren 2007. Jag skulle fotografera på min väns bröllop. När jag kommer dit börjar jag fumla med min...
Svar
0
· Visningar
1 752
Senast: cassiopeja
·
Övr. Hund Jag vill berätta för er om en mycket speciell hund. En Finsk lapphund kom till oss den 25:e September 1997. Jag satt hemma hos min...
2
Svar
25
· Visningar
3 749
Senast: Disen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp