Jag leker med tanken på gula ärtor med fejkfläsk från den kinesiska fejkköttavdelningen. Har aldrig lagat sådan ärtsoppa förut och inte ätit det sedan man tvingade mig i skolan, så det kunde ju vara lite spännande.
Leker även med tanken på jordnötssoppa. Lär finnas recept från Ghana.
Spännande!
Jag såg Camilla Plum (lite svag för henne, hon är skönt knäpp) göra en marockansk kikärtssoppa jag ska ge mig på.
Harira - Marokkansk kikærtesuppe
06. september 2009 kl. 20:00 på DR2
Ingredienser
·0,5 l rå kikærter
·3 l vand
·1 dl olivenolie
·4 finthakkede løg
·4-5 røde/gule pebre i tern
·2 stilke blegselleri i tern
·1 helt hvidløg
·150 g røde linser
·4 spsk. tomatpure
·1 spsk. stødt gurkemeje
·2 spsk. finthakket ingefær
·1.3 finthakket rød chili
·1 spsk. paprika
·3 spsk. hel spidskommen
·1 tsk. knuste kardemommefrø
·2 spsk. korianderfrø
·salt og peber
·2 kg modne skønne tomater
·vand
Desuden:
·1 l yougurt drænet til det halve
·1-2 citroner
·Et bundt frisk koriander
·En stor kvist frisk marrokansk mynte
·evt. harissa
Kikærterne sættes i blød i koldt vand til dagen efter. Hvis man ikke får det gjort, kan de sagtens koges direkte, det tager bare længere tid, et sted mellem 45 min-1,5 time Sæt dem over ilden i de 3 l vand de har stået i blød i.
Kog dem møre med en spsk. salt i vandet.
Sæt yoghurten over at dræne i et dørslag med et viskestykke i.
Varm en stor gryde op som suppen kan være i. Varm olien op og steg løg, pebre, selleri, hvidløg og krydderier gyldne i olien. Kom pureen i og steg igen. Hæld tomater, linser og væsken i.
Kog op og skru ned. Lad suppen stå og simre i en lille time. Når kikærterne er kogt hælder man både kogevandet, der smager dejligt og kikærterne over i suppen.
Den er færdig, når den er jævn, rimeligt tyk og er simret sammen til en samlet harmonisk smag. Smag til med salt, peber, og måske en smule brunt sukker, hvis den er skarp af tomaterne.
Skær citronerne i kvarter. Spis den varme suppe med en klat yoghurt, et generøst skvæt citronsaft over hver portion, og masser af krydderurterne.
Harissa, som er den stærke marrokanske chilisauce, giver ekstra interesse som en lille klat allerøverst, men man kan lade det være.