Tittar in i ditt kök, del 10

Status
Stängd för vidare inlägg.
Tofu från märket Naken är både ekologisk och riktigt fast i konsistensen! Som ostekt halloumi. Den rökta har jag panerat och stekt som fiskpinnar, kanongott. @Lena Furberg
tofu-rokt-eko-250g-naken-1.jpg
 
Hm, pressar ur vätska gör jag inte, det ska jag prova. Däremot marinerar jag den så länge som jag hinner, tycker det är svårt att få nån rejäl smak rakt igenom tofun. Jag brukar servera den stekt i ganska små kuber, det vore fint om man kunde använda den som t.ex. Halloumi :heart dvs i skivor med lite tuggmotstånd.
Jag tycker att det är väldigt stor skillnad på olika märken av tofu. Vissa smakar kärvt som tusan och andra är mjuka i smaken och kan ätas som den är. Så testa olika sorter! I mitt tycke smakar billig tofu som finns i importbutiker oftast bäst (tyvärr, den är inte ekologisk).
 
Hittade sylta (!!!) från Astrid och Aporna på Hemköp. Köpte inte, men den här gången är sonens vegetariska fas helt klart av det slag att han vill ha vegetariska varianter av svensk husmanskost - som han i sin tur aldrig någonsin har ätit i original. Sylta tror jag knappt ens att han har sett under sin uppväxt. Tror att jag ska överraska med en grådassig vegetarisk sylta på julbordet.

Alltså, sonen är vuxen och utflugen och har både arbete och bostad, men eftersom vi föräldrar är som vi är, så kan vi inte låta bli att lägga oss i de vegetariska experimenten. Själva har vi aldrig kommit på idén att försöka efterlikna animalisk mat med den vegetariska, utan har snarare gått över till mer indiskinspirerat vid våra respektiva vegetariska faser.

Just nu upplever jag för övrigt att "alla" äter vegetariskt/vegant. Jag själv går också mer och mer i den riktningen, och det är oavsiktligt. Men det känns ju helt sunkigt att vara den enda köttätaren hela tiden överallt.

Jag köpte tex med mig havremjölk till kaffet på jobbet, och ingen ens reagerade.

Samtidigt vet jag ju att köttkonsumtionen har stigit med 40% sedan 1990 i Sverige.
 
den här gången är sonens vegetariska fas helt klart av det slag att han vill ha vegetariska varianter av svensk husmanskost - som han i sin tur aldrig någonsin har ätit i original.
Haha jag känner igen det lite. Sill och smörgåstårta var verkligen ingenting jag höll högt som blandkostare men numera är "sill" ett måste på julbordet och jag gör en smörgåstårta varje midsommar. :D Många grejer blir mycket godare och intressantare i vegansk tappning.
 
Haha jag känner igen det lite. Sill och smörgåstårta var verkligen ingenting jag höll högt som blandkostare men numera är "sill" ett måste på julbordet och jag gör en smörgåstårta varje midsommar. :D Många grejer blir mycket godare och intressantare i vegansk tappning.
Ja, jag har förstått att du har ett specialintresse för vegan husmanskost som inte motsvaras av dina tidigare, omnivora, matvanor. Undrar om det är en trend? Nu vet jag inte hur du är uppvuxen, men min son har fått mycket vegetariskt, en del kött och ganska lite husmanskost under sin uppväxt. Genom att nu vara vegetarian, anpassar han sig till den/de subkulturer där han rör sig (och har rört sig sedan högstadiet ungefär) samtidigt som han genom att vilja äta vegetarisk husman, ändå skapar avstånd till mig? (Genom vegetarisk mat, kan han inte gärna känna att han skapar avstånd till mig.)
 
Ja, jag har förstått att du har ett specialintresse för vegan husmanskost som inte motsvaras av dina tidigare, omnivora, matvanor. Undrar om det är en trend? Nu vet jag inte hur du är uppvuxen, men min son har fått mycket vegetariskt, en del kött och ganska lite husmanskost under sin uppväxt. Genom att nu vara vegetarian, anpassar han sig till den/de subkulturer där han rör sig (och har rört sig sedan högstadiet ungefär) samtidigt som han genom att vilja äta vegetarisk husman, ändå skapar avstånd till mig? (Genom vegetarisk mat, kan han inte gärna känna att han skapar avstånd till mig.)
Jag är uppvuxen på ganska mycket husmanskost. Inte "pasta är nymodigheter"-varianten men ändå med mycket traditionella rätter och kött-potatis-sås-tänk. Min vurm för det idag tror jag kan vara ett sätt att skapa närhet till omgivningen (föräldrar och släkt) och normalitet (visst har vi diskuterat det nyligen?). Jag åt betydligt mer spartanskt och konstigt när jag var 19-22 typ.

---
Nu ska jag iväg och bli bjuden på middag! :)
 
Jag är uppvuxen på ganska mycket husmanskost. Inte "pasta är nymodigheter"-varianten men ändå med mycket traditionella rätter och kött-potatis-sås-tänk. Min vurm för det idag tror jag kan vara ett sätt att skapa närhet till omgivningen (föräldrar och släkt) och normalitet (visst har vi diskuterat det nyligen?). Jag åt betydligt mer spartanskt och konstigt när jag var 19-22 typ.

---
Nu ska jag iväg och bli bjuden på middag! :)
Ja, det diskuterade vi! Jag hade något infall om strävan efter det normala via den "onormala" veganmaten, typ.

Min son skulle nog snarare skapa närhet till föräldrar och (relevant) släkt genom att just äta och servera veganmat, kikärtscurry förslagsvis.

Spartanskt och konstigt under åldersspannet 19-22, känns ju rätt normalt det med. Det är ju sällan under de åren ens ekonomi och allmänna präktighet blomstrar ut som mest.
 
Jordnötsås är ju himla gott! Jag har - som säkert många andra - blivit bekant med den tillsammans med kycklingspett som thaihämtmat. Men jag blir mer och mer negativ till att äta kyckling, så jag funderar på vad jordnötsåsen i övrigt passar ihop med.

Har någon idéer?
Svaret på frågan är den indonesiska rätten gado-gado. Googla så får du receptet!
 
Hittade sylta (!!!) från Astrid och Aporna på Hemköp. Köpte inte, men den här gången är sonens vegetariska fas helt klart av det slag att han vill ha vegetariska varianter av svensk husmanskost - som han i sin tur aldrig någonsin har ätit i original. Sylta tror jag knappt ens att han har sett under sin uppväxt. Tror att jag ska överraska med en grådassig vegetarisk sylta på julbordet.

Alltså, sonen är vuxen och utflugen och har både arbete och bostad, men eftersom vi föräldrar är som vi är, så kan vi inte låta bli att lägga oss i de vegetariska experimenten. Själva har vi aldrig kommit på idén att försöka efterlikna animalisk mat med den vegetariska, utan har snarare gått över till mer indiskinspirerat vid våra respektiva vegetariska faser.

Just nu upplever jag för övrigt att "alla" äter vegetariskt/vegant. Jag själv går också mer och mer i den riktningen, och det är oavsiktligt. Men det känns ju helt sunkigt att vara den enda köttätaren hela tiden överallt.

Jag köpte tex med mig havremjölk till kaffet på jobbet, och ingen ens reagerade.

Samtidigt vet jag ju att köttkonsumtionen har stigit med 40% sedan 1990 i Sverige.

I mitt umgänge är det tvärtom. Förut var både jag och en massa andra vegetarianer, men både jag och flera andra har gått över till att äta kött. (visst är det sunkigt att vara ensam om en vana, för ett tag sedan var jag på en fest med 80 inbjudna och jag var den ENDA som gick ut och rökte. Det kom ut några tjejer men de bara "vi tänkte ta lite frisk luft så vi står här en bit bort". :down: )

Jag har provat en korv från Astrid och aporna men den var inget vidare, helt seg.
 
Gubbröra på surdegsknäckebröd är en ypperlig frukost! :up:

Har satt en deg till någon form av matbröd tills särbon kommer hit ikväll. Det jäser som sjutton iaf O_o
 
Igår blev det burgare (kött) på lokal. Och pepparkaksmilkshake :d
Till lunchlåda senare idag hittade jag en liten burk med rester, pasta med kantareller! Plockade ner stödmorot och gröna sojabönor också.
 
I mitt umgänge är det tvärtom. Förut var både jag och en massa andra vegetarianer, men både jag och flera andra har gått över till att äta kött. (visst är det sunkigt att vara ensam om en vana, för ett tag sedan var jag på en fest med 80 inbjudna och jag var den ENDA som gick ut och rökte. Det kom ut några tjejer men de bara "vi tänkte ta lite frisk luft så vi står här en bit bort". :down: )

Jag har provat en korv från Astrid och aporna men den var inget vidare, helt seg.
Du har väl ganska små barn, och även dina vänner kanske? Under småbarnsperiodens rätt monotona tjat om ett mycket litet antal maträtter, åt jag mer kött än både tidigare och senare i livet. Kan det vara något sådant?

Sedan när de små parasiterna dels flyger ut, dels upptäcker tillståndet i världen och de moraliska krav man lätt förknippar med detsamma, blir de vegetarianer - och man får skäll för all köttfärssåsen man födde upp dem på.

Men det måste ju vara någon - rätt många - som har ökat sin köttkonsumtion rejält, eftersom den totala konsumtionen har ökat med så mycket som 40% sedan 1990. Samtidigt som många i enkäter säger att de vill eller håller på med att minska sin köttkonsumtion, och fler säger sig vara vegetarianer/veganer än förut.

Vi har nog någon sorts polarisering i samhället när det gäller köttätande.

Ensam rökare är pest! Jag har slutat röka sedan rätt många år. När jag slutade tröstade jag mig med att jag ska börja igen när jag fyller 70. Det ser jag fortfarande fram mot, men jag oroar mig för att det inte ens kommer att finnas tobak att köpa när jag når den åldern!
 
Så, då var en svampsoppa tillverkad. Jag hade champinjoner i kylen som började se lite deppiga ut så jag bestämde mig för att göra soppa. I skafferiet hittade jag torkade trattkantareller så jag smulade i lite sådana med. En skvätt madeira åkte ner i den också.
 
(visst är det sunkigt att vara ensam om en vana, för ett tag sedan var jag på en fest med 80 inbjudna och jag var den ENDA som gick ut och rökte. Det kom ut några tjejer men de bara "vi tänkte ta lite frisk luft så vi står här en bit bort". :down: )
Åh, sånt är hemskt. Jag snusar vid sådana tillfällen för att slippa känna som att jag står i skamvrån. Rökning (utomhus) är en social aktivitet!
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Kemnevall sadel
  • Ny sits
  • Spånpellets

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp