Tittar in i ditt kök, del 10

Status
Stängd för vidare inlägg.
Partner är i full färd med att laga två sorters curry åt mig (enligt kokböcker han köpt i Indien). En aubergincurry och en svampcurry, basmatiris till.

Jag funderar på att laga soppa på rostad butternut pumpkin imorgon. Funderar på om man "måste" ha grädde eller kokosmjölk/kokosgrädde?
 
Partner är i full färd med att laga två sorters curry åt mig (enligt kokböcker han köpt i Indien). En aubergincurry och en svampcurry, basmatiris till.

Jag funderar på att laga soppa på rostad butternut pumpkin imorgon. Funderar på om man "måste" ha grädde eller kokosmjölk/kokosgrädde?
Jag gör rostad butternutsoppa utan grädde eller dylikt. Serverar dock gärna med en liten skvätt olja smaksatt med nåt gott och lämpligt, pressad citron, några rostade fröer och hackat grönt av nåt slag. Ibland har jag rört i lite kokosolja på slutet om smakerna i övrigt passar med det. Eller lite yoghurt för syran, men soppan blir egentligen krämig nog för att klara sig utan grädde, tycker jag.
 
Kycklingbullar (mycket skumt faktiskt, kommer troligtvis aldrig göra om det) med jordnötssås (mycket god som jag troligtvis kommer göra om) och ris blev dagens middag.

Maten var kanske inte så spännande, vilket däremot tillagningen var. Lite för varm stekpanna ihop med fett och chili = brandlarm som inte går att stänga av och en rök som gör ont i näsa och lungor :up:
 
Kycklingbullar (mycket skumt faktiskt, kommer troligtvis aldrig göra om det) med jordnötssås (mycket god som jag troligtvis kommer göra om) och ris blev dagens middag.

Maten var kanske inte så spännande, vilket däremot tillagningen var. Lite för varm stekpanna ihop med fett och chili = brandlarm som inte går att stänga av och en rök som gör ont i näsa och lungor :up:
Jordnötsås är ju himla gott! Jag har - som säkert många andra - blivit bekant med den tillsammans med kycklingspett som thaihämtmat. Men jag blir mer och mer negativ till att äta kyckling, så jag funderar på vad jordnötsåsen i övrigt passar ihop med.

Har någon idéer?
 
Jordnötsås är ju himla gott! Jag har - som säkert många andra - blivit bekant med den tillsammans med kycklingspett som thaihämtmat. Men jag blir mer och mer negativ till att äta kyckling, så jag funderar på vad jordnötsåsen i övrigt passar ihop med.

Har någon idéer?
Quornfilé :d
 
Jordnötsås är ju himla gott! Jag har - som säkert många andra - blivit bekant med den tillsammans med kycklingspett som thaihämtmat. Men jag blir mer och mer negativ till att äta kyckling, så jag funderar på vad jordnötsåsen i övrigt passar ihop med.

Har någon idéer?
Seitan? Tzay? Eller fortsätt prova dig fram i quornsortimentet(här är jag dock fortfarande skeptisk) och testa bitar eller filéer?

Bönbiffar har jag någon gång haft mycket ingefära, chili och vitlök i och panerat med jordnötter och ätit med någon sorts curry. Borde ju bli lite samma smakbild, så någon sorts bönbiffar, kanske?

Jag är våldsamt sugen på jordnötssmör med choklad(fast det är egentligen bara ett uttryck för undermåligt ätande...).
 
Jordnötsås är ju himla gott! Jag har - som säkert många andra - blivit bekant med den tillsammans med kycklingspett som thaihämtmat. Men jag blir mer och mer negativ till att äta kyckling, så jag funderar på vad jordnötsåsen i övrigt passar ihop med.

Har någon idéer?
Seitan?
Falafel?
Tofu?
Grönsaker som broccoli, blomkål, kål, sojabönor, morötter, paprika, minimajs, vattenkastanjer, bambuskott.

Räkor eller biff skulle säkert funka också om en känner för det och inte vill ha ett vegetariskt alternativ.

Själv hade jag troligtvis kunnat äta sås med strimlade grönsaker och ris enbart. Det känns rimligt för mig :)
 
Seitan?
Falafel?
Tofu?
Grönsaker som broccoli, blomkål, kål, sojabönor, morötter, paprika, minimajs, vattenkastanjer, bambuskott.

Räkor eller biff skulle säkert funka också om en känner för det och inte vill ha ett vegetariskt alternativ.

Själv hade jag troligtvis kunnat äta sås med strimlade grönsaker och ris enbart. Det känns rimligt för mig :)

Så serverar min partner det, men jag åt lite väl mycket sås då. Lite väl mycket. Så något lite mer matigt än strimlade grönsaker, men med lägre kaloriinnehåll än såsen, vore bra.

Quornfilé är jag mycket skeptisk till, inte minst för att jag var utlämnad till quornfilé som stående vegetariskt alternativ en hel vecka för något år sedan. (Är inte vegetarian, men säger oftast till om vegetarisk mat på kurser o dyl, för det blir så vansinnigt mycket kött, oftast.)

Någon sorts biffar eller tzay, kunde kanske vara något! Eller tempe. Tack för tips!
 
Seitan? Tzay? Eller fortsätt prova dig fram i quornsortimentet(här är jag dock fortfarande skeptisk) och testa bitar eller filéer?

Bönbiffar har jag någon gång haft mycket ingefära, chili och vitlök i och panerat med jordnötter och ätit med någon sorts curry. Borde ju bli lite samma smakbild, så någon sorts bönbiffar, kanske?

Jag är våldsamt sugen på jordnötssmör med choklad(fast det är egentligen bara ett uttryck för undermåligt ätande...).
Seitan läser jag ofta om men jag har inte "vågat" göra det än. Funderar på det till julmiddagen istället för den nu uteslutna julskinkan. Hur smakar Seitan egentligen? Hur är det i konsistensen? Jag vill gilla Tofu t.ex. men tycker den lite dallriga konsistensen är outhärdlig.....
 
Jag kan tyvärr inte äta jordnötter pga allergi men en väninna serverar med tempe eller grillad fläskfile marinerad i asiatiska kryddor
 
Men jag köper den fastaste Tofun jag hittar och den är fortfarande, tycker jag, lätt kväljande i konsistensen..... Om man kunde torka ut den på nåt vis?

Hur tillagar du den?
Jag brukar pressa ut så mycket vätska som möjligt ur tofun (lindar in den i hushållspapper och trycker på den, den fasta är mer hållbar än man kan tro!), lägger i någon god marinad och steker sedan rätt hårt i kuber, jag tycker att den kräver lite stekyta för att vara god.
 
Så serverar min partner det, men jag åt lite väl mycket sås då. Lite väl mycket. Så något lite mer matigt än strimlade grönsaker, men med lägre kaloriinnehåll än såsen, vore bra.
Ja det är ju lätt att bara sitta och sleva i sig såsen :o
Men jag tänker på någon sorts ost, att det kanske kunde fungera. Typ halloumi, paneer eller om det finns något annat asiatiskt alternativ?
 
Hur tillagar du den?
Jag brukar pressa ut så mycket vätska som möjligt ur tofun (lindar in den i hushållspapper och trycker på den, den fasta är mer hållbar än man kan tro!), lägger i någon god marinad och steker sedan rätt hårt i kuber, jag tycker att den kräver lite stekyta för att vara god.

Jag gör detsamma mn friterar den ibland som omväxling.
 
Jag gör rostad butternutsoppa utan grädde eller dylikt. Serverar dock gärna med en liten skvätt olja smaksatt med nåt gott och lämpligt, pressad citron, några rostade fröer och hackat grönt av nåt slag. Ibland har jag rört i lite kokosolja på slutet om smakerna i övrigt passar med det. Eller lite yoghurt för syran, men soppan blir egentligen krämig nog för att klara sig utan grädde, tycker jag.

Det ar ungefar hur jag lagar butternut squash och hur de flesta recepten har i USA ser ut.:d Det ar inte ofta man anvander gradde har ... Bara de mest exclusiva mataffarer har till exempel creme fresh, vi ar lite efter pa fronten for mjolkprodukter har:p
 
Hur tillagar du den?
Jag brukar pressa ut så mycket vätska som möjligt ur tofun (lindar in den i hushållspapper och trycker på den, den fasta är mer hållbar än man kan tro!), lägger i någon god marinad och steker sedan rätt hårt i kuber, jag tycker att den kräver lite stekyta för att vara god.
Hm, pressar ur vätska gör jag inte, det ska jag prova. Däremot marinerar jag den så länge som jag hinner, tycker det är svårt att få nån rejäl smak rakt igenom tofun. Jag brukar servera den stekt i ganska små kuber, det vore fint om man kunde använda den som t.ex. Halloumi :heart dvs i skivor med lite tuggmotstånd.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp