@Magiana
Det där är ungefär på min ambitionsnivå i veckorna också :) Jag tycker det lät gott!
Jag tänker också att mat är olika viktigt för olika människor. För egen del äter jag jättegärna god mat, men när jag ska laga den själv i veckorna när jag är trött efter jobbet så är inte prio ett att det är en gastronomisk upplevelse, utan att det helst ska smaka mer än okej och att jag ska bli mätt. Och att det ska bli matlådor :D
Min sambo känner precis som jag, och därför har vi inte någon högre ambitionsnivå på vår veckomatlagning.

Exempel på vår matsedel denna veckan, kanske kan du få någon inspiration:
- Köttfärssås och spaghetti (köttfärssås på älgfärs med hackad lök, ketchup och grädde)
- Crisps och potatismos (panerade fiskbitar från Findus "Crisps", skala potatis är dödens tråkigt så det är inte alltid jag gör det... Skär ner den i småbitar för att det ska bli klart snabbare, och sedan i med smör och grädde, vispa ihop med elvisp)
- Wok och kryddkorv (Färdig wok som åker direkt i pannan från frysen, slantar typ Chorizo, vi har älgkorv sen förra årets omgång, och steker tillsammans med woken. Ibland blandar jag i creme fraiche eller liknande för att få det krämigt).
- Pasta- och kycklingröra (Skär kycklingen i småbitar, bryner tillsammans med kantareller och paprika. I med creme fraiche och kryddor, häller i pastan när den kokat klart)

Grönsaker efter smak och energi. Oftast typ bladspenat och rivna morötter.

Ingen av dessa rätterna tar mer än typ 15min, för det är ungefär så mycket tid jag har lust att lägga på matlagning efter jobbet :)
Vi äter mycket kött, men det går så klart att byta ut mot vegetariska alternativ.
 
Det blev svamp till lunch idag. Jag hade en klutt smör i en karott, blandade ner 1/3 av gårdagens skörd, hade i cirka en msk mjöl, blandade runt och hällde på mjölk så det täckte. Sen i med salt och peppar och sen fick det puttra upp.

Jag åt det med färdig falafel som jag bara värmde i stekpannan och potatis jag tillagade i ugnen för några dagar sen som jag nu bara värmde.

Vad smakade det då? Tja, det gick att äta. Men som vanligt blir det inga ovationer över min mat.

Visa bifogad fil 19993

Tror att svampen hade blivit godare och smakat mer om du låtit den steka lite längre i smöret (Inte för varmt 6-7 om det är 12 steg på vredet). Det tar ett tag för smakämnen att lösa sig i fettet. Som kryddning kan jag tipsa om att ta lite socker (En nypa typ) förutom salt och peppar. Det gör också att svampsmaken kommer fram bättre
 
@Magiana Gör en veckomeny över maten du ska äta. Tar bort så mycket press från vad ska jag laga för mat idag? och det där måste. Samt blir det inte så mycket mat att slänga som bara blir dålig i kylskåpet.

Just att komma hem och ska fixa mat och samtidigt försöka komma på vad man ska göra är fruktansvärt.
 
Tror att svampen hade blivit godare och smakat mer om du låtit den steka lite längre i smöret (Inte för varmt 6-7 om det är 12 steg på vredet). Det tar ett tag för smakämnen att lösa sig i fettet. Som kryddning kan jag tipsa om att ta lite socker (En nypa typ) förutom salt och peppar. Det gör också att svampsmaken kommer fram bättre
Det finns inget vred på vedspisen.

(Jo, jag har en elspis också men använder den inte när vedspisen är igång. Det är 9 steg på den.)
@Magiana Gör en veckomeny över maten du ska äta. Tar bort så mycket press från vad ska jag laga för mat idag? och det där måste. Samt blir det inte så mycket mat att slänga som bara blir dålig i kylskåpet.

Just att komma hem och ska fixa mat och samtidigt försöka komma på vad man ska göra är fruktansvärt.
Jag får lite ångest över det där. Hur man undviker att slänga mat är en gåta för mig för jag lyckas aldrig planera att alla ingredienser går åt innan de blir dåliga.

Sen har jag inte så bra aptit och inga regelbundna mattider. Ibland äter jag inte lagad mat två gånger om dagen. Att planera hur många portioner maten räcker till klarar jag inte heller. Just nu har jag några halva portioner mat i kylen som jag inte vet vad jag ska göra med. Tvinga mig att äta det? Men det fattas tillbehör till en halv portion som jag inte har hemma och maten kan inte ätas utan det för det smakar inte bra alls då.
 
Just nu har jag några halva portioner mat i kylen som jag inte vet vad jag ska göra med. Tvinga mig att äta det? Men det fattas tillbehör till en halv portion som jag inte har hemma och maten kan inte ätas utan det för det smakar inte bra alls då.

Kan du inte lägga det i frysen?
Perfekt för den dagen man har lite tid/ork/inspiration :) Då behöver ju bara halva rätten lagas.
 
Kan du inte lägga det i frysen?
Perfekt för den dagen man har lite tid/ork/inspiration :) Då behöver ju bara halva rätten lagas.
Den maten som saknar tillbehör har redan varit fryst en gång. Det är en gryta som jag gör storkok av. Sen fryser jag in i lådor som rymmer 2-2 1/2 portion.
 
Det finns inget vred på vedspisen.

(Jo, jag har en elspis också men använder den inte när vedspisen är igång. Det är 9 steg på den.)

Jag får lite ångest över det där. Hur man undviker att slänga mat är en gåta för mig för jag lyckas aldrig planera att alla ingredienser går åt innan de blir dåliga.

Sen har jag inte så bra aptit och inga regelbundna mattider. Ibland äter jag inte lagad mat två gånger om dagen. Att planera hur många portioner maten räcker till klarar jag inte heller. Just nu har jag några halva portioner mat i kylen som jag inte vet vad jag ska göra med. Tvinga mig att äta det? Men det fattas tillbehör till en halv portion som jag inte har hemma och maten kan inte ätas utan det för det smakar inte bra alls då.

Med en veckomeny blir det fortfarande lättare att köpa hem rätt saker. Blir lite mindre.
Jag gör en veckomeny och ibland ändras det hej vilt men vi har fortfarande en grund att gå på och det underlättar. Vi gör enbart för middagarna. Det som blir över går till lunchlåda eller fryser vi in om det blir så pass mycket,

Har massor med färdiggjord köttfärssås i frysen. Det ska bli lasagne eller nått. Då behöver jag bara ta upp den och varva med lasagneplattor.

Jag sätter mig på söndagar och går igenom vad vi ska laga för middagar i veckan brukar ha sön-tors sen lämnas det fritt på fre-lö Handlar på måndagen för att täcka upp veckan. Sen kommer det dagar då ingen av oss känner för det vi sa att vi skulle ha men då byter vi dag.
Jag har ingen koll på hur många portioner maten ska räcka till när jag gör matlistan men den har hjälpt oss minska matsvinnet och kostnaderna.

Tänkte det kunde vara ettbra hjälpmedel gällande matlagningen. :)

Jag själv tycker det är oändligt tråkigt att laga mat. och jag är ingen stjärna på det blir ofta ganska smaklöst men ibland får man till det så det smakar hyfsat :D
 
Det finns inget vred på vedspisen.

(Jo, jag har en elspis också men använder den inte när vedspisen är igång. Det är 9 steg på den.)

Aha, vedspis har jag ingen aning om hur man reglerar temperaturen på men det har kanske du, det ska småfräsa lite grann ganska länge, gärna 10-15 minuter så blir det godare. Dock inte så häftigt att de blir torra och knapriga.
 
Aha, vedspis har jag ingen aning om hur man reglerar temperaturen på men det har kanske du, det ska småfräsa lite grann ganska länge, gärna 10-15 minuter så blir det godare. Dock inte så häftigt att de blir torra och knapriga.
Man flyttar kastrullen ;) för att reglera värmen. Det är varmast över eldstaden. Hur varmt det är beror på hur det brinner, om det är nyligen inlagt ny ved eller om det har falnat till glöd.
 
Med en veckomeny blir det fortfarande lättare att köpa hem rätt saker. Blir lite mindre.
Jag gör en veckomeny och ibland ändras det hej vilt men vi har fortfarande en grund att gå på och det underlättar. Vi gör enbart för middagarna. Det som blir över går till lunchlåda eller fryser vi in om det blir så pass mycket,

Har massor med färdiggjord köttfärssås i frysen. Det ska bli lasagne eller nått. Då behöver jag bara ta upp den och varva med lasagneplattor.

Jag sätter mig på söndagar och går igenom vad vi ska laga för middagar i veckan brukar ha sön-tors sen lämnas det fritt på fre-lö Handlar på måndagen för att täcka upp veckan. Sen kommer det dagar då ingen av oss känner för det vi sa att vi skulle ha men då byter vi dag.
Jag har ingen koll på hur många portioner maten ska räcka till när jag gör matlistan men den har hjälpt oss minska matsvinnet och kostnaderna.

Tänkte det kunde vara ettbra hjälpmedel gällande matlagningen. :)

Jag själv tycker det är oändligt tråkigt att laga mat. och jag är ingen stjärna på det blir ofta ganska smaklöst men ibland får man till det så det smakar hyfsat :D
Ska det här funka så måste jag hitta lite disciplin och kunna svara upp för kraven. Det blir ytterligare ett måste/borde, som jag ser det. Det är enklast att köra på i gamla hjulspår (med samma resultat som förut förstås).
 
Oj, så jag känner mig tappad bakom en vagn. Jag vet inte hur man gör en omelett. Jag vet inte hur man gör soppa. Jag vet inte vad ricotta är eller var man hittar det. Jag måste liksom ha recept för allt. Att svänga ihop något på måfå känns helt uteslutet. Jag får väl googla på trattkantareller + recept nån dag när jag orkar.

@bettysmatte Pastasås? Den enda sås jag använder till pasta är en färssås.

Jag hittade cirka en liter trattisar idag när jag var ute och nu har jag i alla fall fräst dem i stekpannan så vattnet försvann. Jag vet inte om jag ska frysa in dem nu eller om jag ska torka dem. Jag vet inte hur man torkar svamp.

Alltså, allt som har med mat att göra är som en annan planet för mig. Ett under att jag har överlevt hittills.

Alltså ingen vet hur man gör omelett, torkar svamp, lagar en god soppa osv. De som "bara slänger ihop nåt" kan göra det för att de har övat med recept så många gånger att de lärt sig utantill. Jag kan baka bröd på känsla nu, men det tog cirka 100 bak med samma busenkla recept innan jag lärde mig och fortfarande glömmer jag saltet fyra av fem gånger. Jag tycker inte ens det är kul att baka bröd, det är bara nice med en hembakt limpa då och då.

Man behöver inte heller plocka svamp bara för att man kan. Om du inte tycker det är kul eller särskilt gott går det bra att glädjas åt att man hittat dem, kanske ta ett kort och lämna dem i skogen. Om du vill plocka men inte laga svampen är torkade trattkantareller i en glasburk en utmärkt gå bort-present. Hur man torkar finns på internet eller längst bak i de flesta moderna svampböcker.
 
Alltså ingen vet hur man gör omelett, torkar svamp, lagar en god soppa osv. De som "bara slänger ihop nåt" kan göra det för att de har övat med recept så många gånger att de lärt sig utantill. Jag kan baka bröd på känsla nu, men det tog cirka 100 bak med samma busenkla recept innan jag lärde mig och fortfarande glömmer jag saltet fyra av fem gånger. Jag tycker inte ens det är kul att baka bröd, det är bara nice med en hembakt limpa då och då.
Exakt så. Det är ju knappast någon som är född med matlagnings- och bakningskunskaper :confused:. Vill man bli bra på det så får man öva - precis som med allt annat. Alla kan inte bli mästerkockar (och alla vill inte bli mästerkockar), men ALLA kan lära sig att laga hyfsat god enkel basmat. Det är jag helt övertygad om.
 
Alltså ingen vet hur man gör omelett, torkar svamp, lagar en god soppa osv. De som "bara slänger ihop nåt" kan göra det för att de har övat med recept så många gånger att de lärt sig utantill. Jag kan baka bröd på känsla nu, men det tog cirka 100 bak med samma busenkla recept innan jag lärde mig och fortfarande glömmer jag saltet fyra av fem gånger. Jag tycker inte ens det är kul att baka bröd, det är bara nice med en hembakt limpa då och då.

Man behöver inte heller plocka svamp bara för att man kan. Om du inte tycker det är kul eller särskilt gott går det bra att glädjas åt att man hittat dem, kanske ta ett kort och lämna dem i skogen. Om du vill plocka men inte laga svampen är torkade trattkantareller i en glasburk en utmärkt gå bort-present. Hur man torkar finns på internet eller längst bak i de flesta moderna svampböcker.
Jo, jag antar att jag övat för lite. Haken är väl att jag inte tycker det är så roligt att öva.

Bakat har jag dock gjort en del. De senaste åren har det inte hänt så ofta men jag gjorde det faktiskt igår. Det är efter recept förstås, men mjölet tar jag i på en höft.

Det är rätt många gånger jag lämnat svampen i skogen, men jag har någon primitiv gen som vill att jag ska ta vara på maten i skogen bättre. Svamp som jag inte känner till och särskilt de med udda utseende fotar jag ibland.
 
Den maten som saknar tillbehör har redan varit fryst en gång. Det är en gryta som jag gör storkok av. Sen fryser jag in i lådor som rymmer 2-2 1/2 portion.
OOOh - det skulle inte jag fixa. :o Jag har inte den matlusten och disciplinen.
Jag fryser in portionsvis. Allt för många gånger har jag stått med mat som jag lagat mycket av och dragit ut på dt sista innan jag tvingat mig att äta upp det. Är betydligt mycket bättre för mig att direkt frysa in portioner.

Gör jag något med potatis så fryser jag in det utan. Så kan jag koka snabbnudlar eller grönsaker till det när jag tinat. Nudlar är en gåva till mänskligheten.....
 
Jo, jag antar att jag övat för lite. Haken är väl att jag inte tycker det är så roligt att öva.

Bakat har jag dock gjort en del. De senaste åren har det inte hänt så ofta men jag gjorde det faktiskt igår. Det är efter recept förstås, men mjölet tar jag i på en höft.

Det är rätt många gånger jag lämnat svampen i skogen, men jag har någon primitiv gen som vill att jag ska ta vara på maten i skogen bättre. Svamp som jag inte känner till och särskilt de med udda utseende fotar jag ibland.
Åh Magiana - alla dessa krav du har på dig själv. :cry: Allt du måste hinna, allt du måste orka.

Och så ovanpå allt måste du gilla att laga mat?

De flesta jag känner försöker hinna med att göra det som finns på listorna och flyttar det ogjorda till nästa dags lista. Och dina projekt är ju så stora!

Tror du måste släppa dina krav på dig själv lite? Det finns väl ingen annan som har de där jättekraven som du har på dig själv? Ingen annan som kräver det där av dig?
 
Åh Magiana - alla dessa krav du har på dig själv. :cry: Allt du måste hinna, allt du måste orka.

Och så ovanpå allt måste du gilla att laga mat?

De flesta jag känner försöker hinna med att göra det som finns på listorna och flyttar det ogjorda till nästa dags lista. Och dina projekt är ju så stora!

Tror du måste släppa dina krav på dig själv lite? Det finns väl ingen annan som har de där jättekraven som du har på dig själv? Ingen annan som kräver det där av dig?
Vilka krav? Jag ser dem inte.

Äta måste man ju göra varje dag, men det vore skönt att slippa. Det vore också enklare om jag gillade matlagning då jag hatar att tvinga mig till det. Livet är så sjukt tråkigt med sådana tvång. Jag diskar inte varje dag, men gillar synen av en ren diskbänk. Jag ska nog köpa en diskmaskin men våndas över installationen.

OOOh - det skulle inte jag fixa. :o Jag har inte den matlusten och disciplinen.
Jag fryser in portionsvis. Allt för många gånger har jag stått med mat som jag lagat mycket av och dragit ut på dt sista innan jag tvingat mig att äta upp det. Är betydligt mycket bättre för mig att direkt frysa in portioner.

Gör jag något med potatis så fryser jag in det utan. Så kan jag koka snabbnudlar eller grönsaker till det när jag tinat. Nudlar är en gåva till mänskligheten.....
Jag har inga byttor som är tillräckligt små för enstaka portioner och hur vet man i förväg hur hungrig man är och hur stor portionen ska vara?

Jag har inte heller någon vidare matlust men har inga problem att utfodra mig själv med samma maträtt flera dagar i rad. Att ta ut mat från kylskåpet och värma det är ju inte disciplinkrävande :confused:.
 
Vilka krav? Jag ser dem inte.

Äta måste man ju göra varje dag, men det vore skönt att slippa. Det vore också enklare om jag gillade matlagning då jag hatar att tvinga mig till det. Livet är så sjukt tråkigt med sådana tvång. Jag diskar inte varje dag, men gillar synen av en ren diskbänk. Jag ska nog köpa en diskmaskin men våndas över installationen.


Jag har inga byttor som är tillräckligt små för enstaka portioner och hur vet man i förväg hur hungrig man är och hur stor portionen ska vara?

Jag har inte heller någon vidare matlust men har inga problem att utfodra mig själv med samma maträtt flera dagar i rad. Att ta ut mat från kylskåpet och värma det är ju inte disciplinkrävande :confused:.
Bara att köpa matlådor! Finns i en UPPSJÖ av storlekar på t.ex IKEA och kostar mycket lite. Eller så fryser du in i fryspåsar. Det behöver ju inte vara en låda/burk?

För att variera portionsstorleken kan man ju variera storleken på tillbehör(en), eller äta en bit bröd till om man är extra hungrig.
 
Bara att köpa matlådor! Finns i en UPPSJÖ av storlekar på t.ex IKEA och kostar mycket lite. Eller så fryser du in i fryspåsar. Det behöver ju inte vara en låda/burk?

För att variera portionsstorleken kan man ju variera storleken på tillbehör(en), eller äta en bit bröd till om man är extra hungrig.
Jag vill inte använda engångsplast. Matlådor som jag köpt thaimat i har jag sparat och återanvänder gång på gång. De rymmer cirka 5 dl. Jag vill inte köpa en massa andra plastburkar. Att variera tillbehör till min yogigryta blir inte bra, för då kommer jag bara sitta och tugga grönsaker då grytan redan innehåller grönsaker. Trist. En macka är 180 kalorier och för mycket.
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Anonymt nick. Väldigt långt inlägg, då jag delvis behövde skriva ner mina tankar för mig själv också ;) Jag är i 30-års ålder och lever...
2 3
Svar
49
· Visningar
4 759
Skola & Jobb Kan man skriva en skriva-av-sig-tråd här? Den kanske bör ligga under Dagbok, men samtidigt kanske det funkar lika bra här? För er som...
2
Svar
24
· Visningar
5 048
Senast: Sasse
·
  • Låst
Övr. Hund Jag har problem med min hund. Att flytta hit var det bästa beslutet för mig, men från att vara relativt okomplicerad, om en husky kan...
20 21 22
Svar
425
· Visningar
33 884
Senast: Snurrfian
·
Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
166
· Visningar
23 991

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stil på bostad för uthyrning.
Tillbaka
Upp