Sv: Studie från Wången
Har ingen aning faktiskt ..Någon annan vet säkert.
Har ingen aning faktiskt ..Någon annan vet säkert.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det verka vi har ett meanings skillighet om Grovfoder/Kraftfoder.
"Hetluftstoket vallfoder har fått allt stor användning i presset form. Om ingredienserna utgörs av tidigt skördat proteinrikt växtmaterial kan näringsmässigt jämställas med kraftfoder".
Dr. Göste Bengtsson
Proffessor av veterinärhögskolen
Grovfoder är ett foder som innehåller mycket fibrer. En stor del av kolhydraterna i fodret kommer att brytas ner och tas upp i grovtarmen. Det är bra för hästen eftersom hästens matspjälkningssystem är anpassat för att ta hand om stora mängder grovfoder. Hästar har en mkt väl utvecklad grovtarm med många olika slags mikroorganismer som kan fermentera fibrerna till lättflyktiga fettsyror. Dessa tas sedan upp i grovtarmen och omvandlas till energi inuti hästen.
Kraftfoder är ett foder som inte innehåller lika mkt fibrer. Kolhydraterna i kraftfoder består till en större del av socker och stärkelse som spjälkas och tas upp av hästens enzymer i tunntarmen. Hästarnas matspjälkningssystem är inte anpassat för att ta hand om stora mängder stärkelse. Proteinerna (aminosyrorna) i ett kaftfoder är också förpackade på ett annat sätt vilket gör att om de kommer fram till grovtarmen så kan de ställa till med en hel del bland mikroorganismerna. Risken finns alltså att både stärkelse och proteiner rinner vidare till grovtarmen vilket kan ge olika slags sjukdomar eller andra störningar.
En häst som äter stor andel kraftfoder och mindre grovfoder får också lättare magsår.
Lusern och andra baljväxter är enligt denna definition ett grovfoder. Det är ett foder där man ger hela växten och det innehåller alltså mkt fibrer. Det finns vallblandningar med dessa växter.
Indelningen i kraftfoder/grovfoder verkar vara en svensk uppfinning. Utomlands pratar man ofta om koncentrerade foder i stället dvs fodermedel med låg fiberhalt. Men det har alltså egentligen inte ngt med näringsinnehållet att göra även om det naturligtvis ofta är så att ett kraftfoder innehåller mer näring än ett grovfoder.
Det är viktigt att skilja mellan begreppen eftersom grovfoder är det foder som hästarna (oftast) kan klara av att äta i stora mängder medan kraftfoder är ett för dem mer konstgjort foder som inte alls är lika bra för deras hälsa - om det ges i stora mängder.
Jag är inte alls insatt i hur det är med kor. Jag har bara pratat med några bönder som resonerar så. De ger hästarna hö med bra värden och "skräphö/silage" till korna. Vet inte alls om det är vanligt. De kanske är undantag?Är det skillnad mellan mjölkkor och köttdjur då kanske? För när jag jobbade som djurskötare kunde jag inte använda höt som "min" bonde fodrade korna med, det var alldeles för bra värden.
Näringsvärdet sjukner inte för att det är fjolårshö.Jag köpte fjolårshö billigt av honom. Nu har jag lättfödda hästar i och för sig, men de blev mysigt tjocka av hans fjolårshö...
Jag förstår inte svenskarnas rädsla för kraftfoder? Varför har det börjat bli fult att fodra sina hästar med vad dom behöver för att kunna prestera mer än vad vi krävde av dom förr? Hästar har 2 matsmältningssystem, tunntarm för att spjälka kraftfoder och tjocktarm för att jäsa grovfoder. En växande unghäst har liten förmåga att kunna tugga i sig så mycket hö som den behöver för att fylla kvoten för protein och dess aminosyror. Risken blir att hästen blir bra i hull men inte i hållbarhet och muskelansättningen utvecklas inte som den ska. En vildhäst äter inte gräs allena, den äter allt den kan få tag på och skulle inte överleva utan förmågan att tillgodogöra sig övrig vegetation.
Fast det är ju därför man analyserar. Har man ett grovfoder som täcker alla unghästens behov ordentligt så har man ju. Den kommer ju inte att ta upp mindre näring än om den fick exakt samma från kraftfoder.
Jag tror inte man är rädd för kraftfoder. Det ska absolut tillsättas om det behövs, vilket det säkert ofta gör runt om i landet för att grovfodret inte håller rätt värden. Men det är ju knappast så att en unghäst som får alla sina behov ordentligt tillgodosedda av ett bra grovfoder kommer vara mindre hållbar än den som får exakt samma värden delvis från kraftfoder!
Däremot är det många hästar som inte håller pga överdrivet kraftfoder användande i unga år och för snabb tillväxt.
En del grovfoder ÄR faktiskt så bra att det täcker behoven på alla fronter!
Det viktigast är att man håller koll så att, särskilt unghästen, har alla sina behov uppfyllda! Det är nog där många brister. Plus att man ska vara medveten om att fölet inte kan ta upp näringen i grovfodret optimalt och behöver kraftfoder innan matsmältningsystemet är helt utvecklat.
Jag har andra erfarenheter och det är att hästar inte får sina behov tillgodosedda för att folk är rädda för att mata unghästar och därför får dom problem med hållbarhet när dom senare skall tränas. Det är inte för mycket mat som är skadligt utan FELAKTIG utfodring som är skurken och det är alldeles för många som tror att utfodring utöver hö är skadligt. När det gäller hö till den växande unghästen så är det ofta så att även fast värdena på höet är bra så orkar dom inte sätta i sig de mängder som behövs för att få optimal näring.
Jag tror inte det alls handlar om rädsla utan mer om att fler och fler inser att hästar faktiskt är gräsätare och om grovfodret täcker hästens behov är det mycket bättre att ge dem grovfoder. De behöver ju mycket fibrer för sin mage och kraftfodret erbjuder inte det. om grovfodret täcker behover och dessutom ger hästen dessa fibrer mår magen bättre helt enkelt. Om man behöver komplettera med kraftfoder ska man förstås göra det, men samtidigt se till att det finns tillräckligt med grovfoder i foderstaten. Kraftfodret är komplement för vad som ev saknas i grovfodret. Faran ligger i att vissa hästägare drar ner på grovfodret så att fiber och tuggbehovet inte täcks och ger istället större mängder kraftfoder.Jag förstår inte svenskarnas rädsla för kraftfoder? Varför har det börjat bli fult att fodra sina hästar med vad dom behöver för att kunna prestera mer än vad vi krävde av dom förr?
Många hästar går tyvärr med magsår pga för lite grovfoder. (enligt undersökningar)
Ett problem är att många hästägare verkar väldigt dåligt insatta i hästens matsmältning och hur deras behov ser ut. Då blir det väldigt konstiga och felaktiga foderstater som följd. Hästägaren i allmänhet behöver skaffa sig mera kunskap!
Vilket inte betyder att det är lämpligt...Det finns många ställen utomlands där dom har dyra och fina hästar och inte fodrar men hö eller hösilage öht.