Sv: Strasser verkad häst kul? INTE
Jag har tagit till mig det du skrev Boj och medger att jag ibland gett för korta svar (eller för dåligt utvecklade) och kanske går lite hårt fram. Detta är främst för att jag blev så upprörd när jag läste diskussionen, jag kom in först när den var på 5 sidor. Jag blev så trött på all - enligt min mening - okunskap, och fastän jag nästan lovat mig själv att inte engagera mig i diskussioner på Buke mer, så kunde jag nu inte hålla mig. Och då brast det väl lite på vägen.
Jag skall nu försöka att utveckla de svar du citerat och försöka visa att jag inte är helt så bestäämd som det kan verka. Vi får se om jag lyckas..
För det första, rent allmänt, är min åsikt att skor gör hoven sjuk i längden, genom att bl.a. minska blodcirkulationen och hindra stötdämpningen. Många hästar klarar sig utan några som helst symptom, andra blir halta eller sjuka på annat sätt. Ofta är det då svårt att spåra det till just skor. Mer om detta kan man läsa i Strassers bok; Ett sunt hästliv. Jag är själv ingen förespråkare av Strasserverkning, utan föredrar en kanske något mildare vildhästverkning. Men Strasser har samma mål med sin verkning som vildhästmetoden (AANHCP), vägen dit är dock olika. Jag tycker inte att det är okej att hästen har ont på vägen till att få friska hovar. Hur som helst kan jag rekommendera Strassers bok, den fösta delen som handlar om hästhållning och sedan skons effekter på hoven. Verkningen kan man hoppa över, även om den i boken verkar sund.
Strasser har "forskat" mycket om hovar och sett hur skon påverkar den, argumenten är ganska vattentäta tycker jag men om det är korrekt vetenskapligt går väl att diskutera. Jag vill inte gå in mer på det nu, detta inlägg kommer bli långt som det är ändå.
För att återgå till skoningen; jag tror att många skodda hästar klarar sig fint och kan ha friska hovar, bevis på detta borde i så fall vara att de klarar att gå barfota också. Sen vet jag att skon är prestationshöjande (förlänger steg, hästen vågar ta för sig mer i steget, man kan rida på alla underlag utan att känna någon direkt skillnad) så väljer man att ha det så okej. Men jag står fast vid min åsikt att hästar som inte kan gå barfota (ens utan ryttare) har sjuka hovar. Därmed är det inte sagt att de inte kan bli friska, detta löses bäst genom att låta dem återhämta sig barfota, kanske under sommarbetet. (Blodcirkulationen blir bättre barfota bl.a.) Man kan välja att fortsätta sko hästen också, men det döljer ju bara symptomen, hoven kommer inte att bli frisk. Jag tror några hovslagare stödjer mig där, men inte alla. Och jag vet också att det finns hovsjukdomar som bäst botas av sulor och allt sånt där, man får se till den enskilde hästens fall.
Jag vill också tro att alla hästar kan bli barfota-ridhästar. Men för det krävs kunskap, tid, lust/motivation och framför allt - möjlighet, dvs rätt förutsättningar i form av underhåll, lösdrift, tillvänjningsperiod, bra underlag i hagen m.m. Alla kan inte erbjuda sin häst detta och då är det inte heller säkert att man lyckas. Skor, eller ännu bättre - barfotaboots, är ett alternativ då.
Jag tror personligen inte att hästens ärftlighet har så stor del i detta. men jag är nog inte tillräckligt kunnig för att uttala mig där. Jag tror dock mer på att ge rätt förutsättningar redan från fölstadiet, så kan hästen klara sig barfota, men då skall det också vara helt rätt. Det är heller inte konstigt att hästen sliter ner mycket horn i början när man tar av skorna. Hornet har vant sig vid att skyddas av skon och är relativt skört. Med ökad belastning kommer starkt horn växa ner. Det tar ca ett år för en ny hov att växa ner. Och det krävs rätt verkning under det året för att få det bra. Det är inte farligt för hästen att slita ner mycket horn. Hoven kommer växa ikapp när den märker att slitaget närmar sig de känsliga mjukdelarna. Om hästen bli öm, kan man testa med barfotaboots under en period. Annars får man väl sko hästen igen. jag vill som tidigare nämnt inte förespråka att hästen har ont, bättre då att låta bli. men jag tycker man skall ge det en ärlig chans innan man förkastar det.
Till sist, forskningen. Jag vet att en man vid namn Luca Bein har gjort en forskning om skodda hästars försämrade stötdämpning, som visade sig vara minskad med 75 % jämfört med oskodda, vid Zürich universitet. Jag har dock bara läst om den forskningen via Strasser. Jag läser för tillfället på högskolan och utbildar mig till djurskyddsinspektör, och har tillgång till databaser med vetenskapliga artiklar. Jag har läst flertalet artiklar där om minskad stötdämpning hos skodda hästar m.m. Detta medför ju att stötarna ger krafter på senor, ligament och leder som annars skulle tas upp i hoven. Om intresse finns kan jag väl försöka leta upp dessa artiklar igen, när jag har tid. Jag kan nog inte skicka länkar eftersom det krävs inloggning till databaserna, men kanske kan jag kopiera ngra utkast. Fast jag vet inte om nån är intresserad.
Jag tycker det här är jätteroligt så om ni tycker jag är otydlig så be mig i så fall utveckla, som Boj. Men det känns ju onödigt att skriva ner massor om ingen läser det sen.