Stoppa avelsplanen för Svensk bondkatt!

P-spruta finns inte längre, inte heller de p-piller vi hade tidigare. De har avregistrerats och tillverkas inte längre. Kvar finns p-pillret Medroxoral som det behövs licens för och tillgången är svajig. Kostar ca 25 kr/tabletten. Många veterinärer har slutat skriva ut Provera (humanläkemedelsvarianten) eftersom det tidvis har rått brist på det och kvinnor blivit utan medicin mot bla endometrios. Sedan finns Suprelorin som kan användas både på hanar och honor, effekten sitter i 6-24 månader. Svårare att planera med alltså och du riskerar att stå där med oönskade dräktigheter ändå. Det finns även melatonin som kan användas off label, till honkatter.

Det kommer nog inte bli lika lätt att lösa p-medelsbiten som man kanske hade trott.

Aha, då hamnade jag hos en ouppdaterad veterinärsida när jag sökte på p-piller. Det är helt klart inte busenkelt att lösa p-medelsbiten, även där kräver det mer ansträngning för att så långt som möjligt undvika oönskade dräktigheter. I och med hur man håller katterna, och t ex inte märker om en katt kräks upp ett p-piller om man inte håller den inomhus och under uppsikt så länge som krävs varje gång, kan det säkert vara lättare för vissa med långtidsverkande preparat ändå ur den aspekten(föreningen utgår ju från att vissa har katter som aldrig får gå in i bostaden). Men då har man, som du skriver, ett annat problem med att man inte vet när löpet kommer igång igen...

Det krävs kort sagt att man lägger ner en del arbete(och även då finns en del frågetecken som det ser ut). Men det vore intressant att se om det finns en vilja att åtminstone lägga ner arbetet!

Behöver de verkligen rastgård?
Man får ju ha innekatt i lägenhet så en stor ekonomibyggnad borde ju fungera. Det finns många sådana på en gård som är lätta att stänga till så att katten inte kommer ut. Den där delen tror inte jag är så svår faktiskt.

Många katter trivs bäst med att ha tillgång till någon form av utevistelse, det gäller även raskatter. Därför är det vanligt att katthem har utegårdar, och jag upplever även att allt fler kattuppfödare har det. Min katts uppfödare hade hela sin radhusträdgård inhägnad åt sina katter när jag hämtade min misse(f d avelshona som inte trivdes längre) och det är inte en ras som ses som någon traditionell utekatt.

Inte bara för kattens trevnad kan det ju vara lämpligt att katterna man avlar på har möjlighet att vara utomhus och visa att de trivs även i kallare klimat om man har som mål att avla fram katter som trivs som utekatter.
 
Fast det blir ju samma sak om du tar en kull kattungar hemma. Det är till och med mer osäkert än om du väljer en vuxen omplacering med rätt bakgrund skulle jag vilja säga.
Förut så fanns det rätt typ av katter på gårdarna omkring. Det var då inga problem med att få tag på en bra katt. Vi fick en hona i present och hennes ättlingar löste länge problemet.

Tre ton hö och en katt tack! Typ.
 
Jag tänker som sagt gå med i föreningen och se vad som kan göras. Om tillräckligt många sedan vill ha ordning och reda så blir det ju så.

Jag är skeptisk med tanke på att det handlar om att i så fall ändra inriktningen på en helt nystartad förening där föreningens styrelse är sammansatt vid bildandet, inte vald av medlemmar på ett årsmöte.

Det är inte några småsaker som skulle behöva ändras för att få "ordning och reda" . Man skulle alltså behöva hitta tillräckligt många medlemmar som både är tillräckligt intresserade av vad föreningen vill göra men samtidigt inte vill göra det på det sätt som föreningen bestämt. Och förmodligen blir det svårare och svårare ju längre tiden går att göra detta med tanke på att det krävs eldsjälar som vill lägga ner tid och arbete på att bedriva ordentlig avel. Det är mycket lättare att ragga medlemmar som vill hålla ladugårdskatter enligt nuvarande avelsplan.
 
Det är helt klart inte busenkelt att lösa p-medelsbiten, även där kräver det mer ansträngning för att så långt som möjligt undvika oönskade dräktigheter. I och med hur man håller katterna, och t ex inte märker om en
Det löser sig ju om alla fertila hanar är instängda.
Borde gå.
 
Inte bara för kattens trevnad kan det ju vara lämpligt att katterna man avlar på har möjlighet att vara utomhus och visa att de trivs även i kallare klimat om man har som mål att avla fram katter som trivs som utekatter.
Jag tror att det är oerhört lätt att få dem som har Bondkatt att stänga en större ekonomibyggnad för att hålla en fertil hankatt instängd.
Och jag tror att det är oerhört svårt att få dem att bygga rastgårdar.

Ibland så måste man välja den lätta vägen.
 
Förut så fanns det rätt typ av katter på gårdarna omkring. Det var då inga problem med att få tag på en bra katt. Vi fick en hona i present och hennes ättlingar löste länge problemet.

Tre ton hö och en katt tack! Typ.
Fast det är ju också mycket på grund av just gratiskatter vis sitter i det läge med hemlösa katter vi gör idag, så det fungerade kanske för några individer som hittade goda hem, men långt ifrån för alla. Jag har för övrigt svårt att tro att en huskatt av valfri härkomst skulle göra ett sämre arbete ute på lantgården bara för att modern inte föddes på ett höloft. :)
Jag har aldrig varit med om att en katt som hamnat på gård Inte jagat möss helt enkelt. Mycket skeptisk till den stora skillnaden som påstås finnas mellan 'bondkatt' och vanlig huskatt.
 
Jag tror att det är oerhört lätt att få dem som har Bondkatt att stänga en större ekonomibyggnad för att hålla en fertil hankatt instängd.
Och jag tror att det är oerhört svårt att få dem att bygga rastgårdar.

Ibland så måste man välja den lätta vägen.
Fast de fertila honorna måste ju också hållas instängda så att de inte parar sig med andra lösgående hanar?
 
Jag har för övrigt svårt att tro att en huskatt av valfri härkomst skulle göra ett sämre arbete ute på lantgården bara för att modern inte föddes på ett höloft
Men så är det.
Vi har nu ett antal sådana som inte fungerar som musjägare.
Visst, de är gulliga, men.
En gav vi bort till att bli Lägenhetskatt. Hon ville aldrig gå ut alls.
 
Men så är det väl med alla husdjur som reproduceras.
Man kan ju ändå inte sätta reglerna efter det.

Skillnaden är att jag kan ha fertila hedemorahöns med tupp som går löst i min trädgård hela dagarna utan att det är några problem att granngården också har en hönsflock som inte är hedemorahöns. Det kommer inte att bli någon korsning mellan flockarna. Kycklingarna som föds hos mig blir genbanksdjur.

Jag och mina grannar kan ha fertila hundar av olika raser som går i renrasavel. Trots att vissa är slarviga och det är förrymda hundar på vift ibland kan jag ha mina hundar lösa i min(inhägnade) trädgård förutom just när min tik löper. Det räcker med att JAG tar ansvar för att jag ska slippa någon tjuvparning. Nu är hon planerat parad med en hane av samma ras.

Däremot skulle jag inte kunna släppa ut min katthona på somrarna om hon inte var kastrerad. Det är rätt självklart att jag inte kan vara säker på att folk i bygden bara har kastrerade hanar eller, ännu värre, att de enda okastrerade hanar som sprang ute var av rasen cornish rex... Hon har fått två renraskullar och under den tid hon gick i avel fick hon inte gå ut annat än i inhägnad eller koppel. Innan hon flyttade hit och fick gå ut lös blev hon kastrerad. Helt enkelt eftersom det, till skillnad från den mesta annan djuravel, inte fungerar att jag släpper ut en fertil katt i min trädgård utan att löpa rätt stor risk hon blir parad av någon annans handjur.
 
Däremot skulle jag inte kunna släppa ut min katthona på somrarna om hon inte var kastrerad. Det är rätt självklart att jag inte kan vara säker på att folk i bygden bara har kastrerade hanar eller, ännu värre, att de enda okastrerade hanar som sprang ute var av rasen cornish rex...
Den nya djurskyddslagen är just ny.
Med tiden så kommer det att bli bättre nu när det är förbjudet att låta katter föröka sig oplanerat och förbjudet att överge sina djur.
Förutsättningarna rent juridiskt är helt annorlunda.
 
Jag tror att det är mindre risk.
Om man köper en jakthund i stället för en pudel så är chansen att den fungerar bra i jakt större.
Fast så specialiserade är ju inte katterna, i synnerhet inte om man går på generisk huskatt. Möjligtvis kan du jämföra med en perser.
I de stall jag jobbat har det alltid antingen handlat om 'lösdrivarkatter' (bondkatter?) eller adopterade huskatter från katthem, samtliga har varit alldeles utmärkta jägare även om personligheterna skilt sig åt förstås, och några hellre gått på fågel än mus till exempel.
 
Den nya djurskyddslagen är just ny.
Med tiden så kommer det att bli bättre nu när det är förbjudet att låta katter föröka sig oplanerat och förbjudet att överge sina djur.
Förutsättningarna rent juridiskt är helt annorlunda.

I åtminstone drygt 30 år(orkar inte kolla formuleringar i versioner längre bakåt) har vi haft en djurskyddslag som kräver att djur behandlas väl och skyddas mot lidande och sjukdom, och att de får tillräckligt med mat, vatten och tillsyn.
Sedan 2008 har det funnits föreskrifter om att katter måste ha tillsyn två gånger om dagen.

Har detta inneburit att dessa företeelser försvunnit, bara för att de är förbjudna?

Att det är förbjudet att överge ett tamdjur kommer f ö inte spela någon större roll så länge det inte finns något krav på att märka och registrera alla sorters tamdjur. Man måste kunna bevisa att det övergivna djuret faktiskt tillhört den utpekade personen också. I fallet med en halvt förvildad, okastrerad hankatt är det så gott som omöjligt.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp