Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det är väl främst så att det är avelshingstarna som är "kända" för den stora allmänheten.
Det heter inte heller förärva då detta inte finns med i SAOL (Svenska Akademins Ordlista över svenska språket), det ordet som ligger närmast till hands i din beskrivning är nedärva, om du inte syftar på fördärva, förvärva, förära, förhärda, förhärja eller förhäva.
Personligen hoppas jag att hingsten jag valt inte fördärvar fölet utan nedärver sina goda egenskaper!
Hästar (och andra djur) är dräktiga, inte gravida.
En annan sak som stör mig, men det ser man inte jätteofta här på avel - när någon skriver e. Briar-Magini-Maraton menvadfan, man vill ju veta far-morfar-mormorsfar och gärna mor och mormor, hingstsidan är liksom mera känd per definition
skulle nog säga att det är same shit, different name...
Jag ser "märr" som en försvenskning av "mare" som är det engelska ordet för sto.
kl
Har ni sett i välkommen tråden så är det en fölis (Corriendo Tau - Tornesch - Lux Z) är det en felskrivning eller extrem inavel?
Åh du Naffa, det svenska språket har influerats av utrikiska i många hundra år, jag ser det nog som betydligt äldre än din svärfar i så fall...Inte riktigt.
Frågade svärfar, 80 år, hur det där var.
Hans farfar sa ju också märr. Och jag är ytterst tveksam på att engelska uttryck hade kommit enda fram hit på den tiden
Han trodde mer på teorin att märr var en vuxen dam som har haft eller skulle få föl eller nåt sånt. Liksom den bastanta lugna bredryggade hästen.
Annars sa man (ystra) ungston och om dom var små så hette det fåle.
(fåle säger vi hemma än)
AM
http://logistikfokus.se/2011/09/27/trafikord-med-historia-del-4/Beteckningen märr för honhäst (fornnord mer), ty Mähre, eng mare, kommer från protogermanskans *markhjon, feminium av *markha-, häst. Detta ord är också gemensamt med t.ex. iriskans marc och är troligen av keltiskt ursprung
Så fåle betyder stoföl? Det tycker jag lät trevligt på nåt sätt.
Skall vara Artist som tredje namn och inte Lux Z, kommer ihåg när mormor väntade mamman (hmm man inser hur många år man hängt på buke när stona börjar halka många led ut i stamtavlorna).
det kanske är en del av svaret, men problemet är att många inte ens vet skillnaden mellan betäckning och beteckning.Tror mycket blir fel pga rättstavnings programmen...
Tex blev det beteckning istället för betäckning i min tråd jag postade häromdagen, ibland missar man när mobilen ändrat på nåt ord själv ;-)