Nej?Du vet nog vad jag menar, tanten
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej?Du vet nog vad jag menar, tanten
Men guuuu vad larvig du är.
Det kan inte vara lätt att vara så hotad av och rädd för förändring. Det är hårda tider nu
Fast... Det ser faktiskt mer ut som ett rent argumentspöke ändå. Finns det någon som faktiskt vill förbjuda barn att leka med vad de vill? Jag känner inte alls igen det argumentet, som något annat än just ett spöke att hålla fram och argumentera emot.
Att vilja att barn inte ska begränsas och totalt definieras enligt sitt kön är inte detsamma som att vilja förbjuda dem från vissa kategorier leksaker?
Såklart får pojkar (och flickor) leka med vad de vill...men då väljer de flesta pojkar ändå bilar - för att pojkar och flickor är olika.
På vilket sätt står den här diskussionen i motsats till den? Vilken pågående diskussion har den här tagit fokus ifrån? Var är tråden om fåravelsföreningens könsfördelning, som dött för att den här fått uppmärksamhet?
Själv tycker jag språk är enormt intressant, och intresserar mig för den här frågan främst från den synvinkeln även om jag också är intresserad av genus - betyder det att jag har min upprördhetskvot kvar till de "viktiga" frågorna då?
Att det alls finns ett starkt motstånd och att folk blir väldigt provocerade av ett könsneutralt språk ser jag heller verkligen inte som en ickefråga i en diskussion om könsmaktordning. Skilladen ligger möjligen i teori vs. praktik, men jag är absolut en förespråkare för stark teori i grunden för allt man företar sig så jag har inte dåligt feministsamvete för den delen heller.
(Edit: OBS, mina smileys är inte sarkastiskt menade. De är ett försök att mildra konfrontation. Jag avser konfrontation, som rimligen framgår av min text, men vill däremot inte vara aggressiv. Så, smileyförklaring avslutad. )
Jag har noterat, främst här på Buke, men också någon gång i andra sammanhang, att det finns de som skriver "en" istället för "man". Jag reagerar lite på det, har alltid uppfattat det som ett dialektalt och talspråkligt uttryck, dvs inget som man (en?!) skriver när man (en?) vill uttrycka sig skriftligt korrekt. Hur ser allvetande Buke på detta? Är det språkligt korrekt att byta ut "man" mot "en"? Finns det någon betydelseskillnad? Är "man" ett ord som bör undvikas och i så fall varför?
Har du några vederhäftiga källor på påståendena om lön?Om jag hade varit rädd och hotad av att kvinnor får mer makt i samhället så hade jag tyckt det var jättebra att feminister ägnade så mycket tid och energi åt närapå icke-frågor som "hen", "en" och rätten att gå barbröstad i simhallar m.m. Om feminister istället spenderade sin tid åt att undersöka varför det inte finns någon skillnad i timlön mellan män och kvinnor i Ungern, eller varför det ojusterade lönegapet är så mycket mindre i länder som Slovenien, Italien, Lettland, Litauen, Polen och Malta så hade det funnits anledning att vara orolig. Problemet för svenska feminister verkar vara att de har svårt att koppla detta till patriarkala normer och traditionella könsroller då Sverige ligger i klar framkant med att avslöja och bekämpa dessa jämfört med de andra länder jag nämnde.
Tänk, det har jag faktiskt upplevt. På riktigt. En pappa som drog sin son från dockavdelningen med meningen "sånt leker inte vi grabbar med, eller hur?". Fast detta var då tvärt emot ert exempel, men ändå. Horribelt.
Och jag har sett en mamma skälla på en son som ville ha Batmanstrumpbyxor. Strumbyxor vet du det är sådant som Vera och Rut har på sig till sin klänning det är inte för dig.
Men man behöver ju inte säga sådana saker, det räcker med att ignorera vissa önskemål och uppfylla andra eller att bara köpa en viss typ av leksaker när ingenting är önskat. En ettåring har ju inte hunnit skriva önskelistor ännu och det är ju där som vissa bara får bilar och klossar och andra bara får hushållsartiklar, skönhetskit (finns tuggvänliga sminkväskor för ettåringar i USA) och dockor. De är ju perceptiva och förstår vad de kan få. Sedan leksakskatalogerna och reklamen berättar (berättade till förra året) också vem som får vilja ha vad.
Jag har noterat, främst här på Buke, men också någon gång i andra sammanhang, att det finns de som skriver "en" istället för "man". Jag reagerar lite på det, har alltid uppfattat det som ett dialektalt och talspråkligt uttryck, dvs inget som man (en?!) skriver när man (en?) vill uttrycka sig skriftligt korrekt. Hur ser allvetande Buke på detta? Är det språkligt korrekt att byta ut "man" mot "en"? Finns det någon betydelseskillnad? Är "man" ett ord som bör undvikas och i så fall varför?
För det första så är "man" också talspråk och något som bör undvikas i korrekt skriftspråk. (Sen är ju diskussioner på forum ganska mycket talspråk, men generellt är det inte särskild korrekt).
Däremot tycker jag inte alls att "en" är utbytbart mot "man". Säger någon "en borde göra såhär" så syfter personen på sig själv, säger personen "man borde göra såhär" så syftar personen på vem som helst.
Men det verkar vara ganska dialektalt.
Att byta ut "man" mot "en" för att göra något statement om att man inte vill att man (!) ska syfta på män i språk ser varken någon anledning till eller poäng med.
Vad ska man använda i skriftspråk istället för "man", enligt dig?
Man ska skriva om det så att ordet inte behövs.
Men sedan är det ju en annan fråga när ett "korrekt" språk behövs. I rapportanvisningarna på universitetet var det tydligt angivet och det var bara att omformulera sig. Men min poäng var att "en" inte är mer talspråk än "man".
Har du några vederhäftiga källor på påståendena om lön?
Skulle du kunna länka till dessa.
Nja, så längesedan är det inte sedan hästen var ett manligt attribut men när krigen och transporterna mekaniserades så...Jo så är det, redan på den gamla stenåldern lekte pojken med bilen och flickan med hästen och dockan. Se bara på grekerna där Xenophona skrev om hästar och dresyrridning för flickor. Det ligger rent genetiskt.
Mmm jag har också fått en känsla av det. Kvinnan som hatar hen på jobbet rynkar också kraftfullt surmulet på nosen när det visat sig att jag köpt rosa strumpor till sonen -Men! Huh! Men, äh (sa hon argt och var sedan tyst). Hon tycker det väldigt fel men är för artig för att rakt av säga det. (Det är ok för henne om barnet tjatat väldigt mycket (om att vara tex Lucia) men inte ok om jag köpt strumpor med hans favoritfigur (Rainbow Dash) för att göra honom glad. Det är liksom det senaste i att vara konservativ, ingen tycker längre pojken ska behöva börja gråta för att han inte får vara Lucia, men det ska absolut inte uppmuntras -de ska liksom förstå att det var fel i alla fall (att få en docka, rosa strumpor, få vara Lucia, ha nagellack), om än tillåtet att vara fel.Vem är det som tisslar och tasslar då? Jag kan nästan garantera att det inte är den typen av människor som gillar och använder ordet hen i sitt språk.
Du menar 1950?Nja, så längesedan är det inte sedan hästen var ett manligt attribut men när krigen och transporterna mekaniserades så...
Och här, efter 5 sidor på forumet, där huvudsakligen språkbruk och till liten del barns lekar diskuteras, kan man (!) börja undra om hur bra/effektiv vissa provokationer är.
.....
Det här är viktiga frågor, varje dag. Inte om man skriver "en" eller "man" i en text.