Söka sig frammåt-neråt.

attempt

Trådstartare
Kan ni några bra övningar som får hästen att söka sig frammåt neråt?

Min häst rusar som sjutton i traven, men jag lugnar ner honom med rösten och det funkar. Men han går ändå som en giraff, hans öron nuddar nästan min haka känns det som..
Vill ha både skritt och trav övningar. :bump:
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Snälla, var det inte du som hade skaffat dig en instruktör. Nu har du sista veckorna lagt in trådar där du frågat om olika bett och ridövningar nästan varenda dag, för att du behöver hjälp med din häst...

Vad har du din instruktör till?

Men jag kan tipsa dig om sökfunktionen. Använder du den på rätt sätt, så hittar du massor av trådar med trevliga och roliga lösgörande övningar.

Mvh

IngelaH
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

ursäkta. Trodde att man fick lov att skriva trådar när man ville.
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Ja, det får man väl. Men när det är så mkt grundläggande arbete, för dig och din häst att komma igenom, så är det bättre för er bägge två att ta hjälp av en instruktör i första hand. Man kan inte lära sig allt genom att läsa sig till. Men gå in på grundutbildning, så har jag gett dig en voltövning, som är grundläggande för att jobba hästen "framåt neråt" som du menar.

Mvh

IngelaH
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Tack. :) Det är så att instruktören kommer först om några veckor, det blev ändrat. Därför skriver jag här sålänge, för att få lite tips. ska tänka på det..
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Efter att ha läst den här tråden törs man väl knappt skicka in några nya trådar alls...
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Håller fullständigt med Fia-Lotta. Det är tydligt att man får passa sig för vad man skriver och frågar om så man inte får en utskällning av moderatorn.Jag måste erkänna att jag trodde att forumet var till för frågor.Men jag hade tydligen fel.
Detta tycker jag verkligen känns tråkigt.
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Magdala skrev:
Håller fullständigt med Fia-Lotta. Det är tydligt att man får passa sig för vad man skriver och frågar om så man inte får en utskällning av moderatorn.Jag måste erkänna att jag trodde att forumet var till för frågor.Men jag hade tydligen fel.
Detta tycker jag verkligen känns tråkigt.

Tråkigt att ni hänger upp er på en enda tråd, där fler än jag har ifrågasatt Rebeccahs många trådar, när Rebeccah och jag har bra ett jättetrevligt diskussionsutbyte i alla andra trådar där vi diskuterar och hjälper varann??? :confused:

Och jag förstår inte vad ni ser som en utskällning, för det verkar inte jag och Rebeccah heller ha förstått.. :rofl:

Välkomna in i diskussionerna ni bara.

:bow:

Mvh

IngelaH
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

nä, men det är överspelat nu. Så DET behöver vi inte diskutera något mer.

:bow:
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Eftersom det bara verkar vara jag som har några tips och rididéer för framåt-nedåtsökning, så är det väl bäst att jag fortsätter.

Som sagt, jag tycker att det här är ganska bra uppvärmningsarbete, övning från forumet grundutbildning VOLT (Klicka på Volt, så följer du länken)

Sen en övning, som jag också ofta använder mig av är Kyrafyrkanten och sen rundar jag av den och går över till "rumpflyttningsvolt"

kyrafyrkant.jpg


I Kyrafyrkanten arbetar jag med framdelsvändningar.

På "långsidorna" mellan hörnen i fyrkanten kan jag länga och korta skritten, eller lägga in ett par travsteg.

Första varven kortar jag upp skritten, ett par steg före hörnet - halvhalt, halt och gör vändningen ur halt. Akta så att hästen inte blir för självsäker och "sladdar" före med bakdelen.

När "haltvändningarna" går bra, övergår jag till att vända i skritt. Men tänk på att det ska vara långsam skritt, så att hästen nästan "får räkna" sina steg. Har hästen för bråttom, kan man få göra halt mitt i vändningen och antingen rida fram utan att slutföra vändningen eller att försiktigt få hästen att flytta steg för steg igen.

När "skrittvändningarna" går bra, lägger jag in långsam, långsam trav på "långsidorna" i Kyrafyrkanten och bryter av till skritt ett par steg före hörnen, för att kunna minska skritten igen.

"Rumpflyttningsvolten", då. Vad är det? Jo, det är när vi börjar tröttna på "Kyrafyrkanten" och vill krypa ur formen igen. Då sneddar vi av hörnen och formar om fyrkanten till en volt.

Först brukar jag jobba en liten stund med min "månghörningsvolt", som jag förklarade i tråden på grundutbildning. Dvs:

Man tänker sig volten, som en månghörning, med korta korta raksträckor i stället för en "lång voltlinje". På alla korta korta raksträckor, varierar man gångart och tempo.

Man börjar med att göra avsaktningar ett par steg och sen mjukt komma fram i högre gångart igen, avsaktning o mjukt fram igen efter ett par steg. Givetvis gäller det mellan halt och skritt också.

När hästen lyssnar på avsaktningar och övergångar, "tänker man" bara avsaktning, så att man bara gör en tempominskning ett par steg. När man får igenom en tempominskning några steg, så ökar man tempot några steg och så vidare.

När hästen lyssnar även på tempominskningen, tänker man bara "halt", men precis innan hästen stannar rider man fram igen. Då har man lyckats göra en halvhalt. Så småningom, ska halvhalterna bli mer och mer osynliga. Men man ska ändå känna att hästen lyssnar på dem. För halvhalterna är viktiga, särskilt när man har en pigg, eller outbildad häst. Halvhalten hjälper hästen att balansera sig och förbereda sig inför nästa uppgift.

När "månghörningsarbetet" funkar, är det dags med "rumpflyttningen".

På väg ut på den "öppna delen" av volten (är alla delar av volten öppna, får man ju bestämma sig för vad som är den öppna delen), flyttar man hästen i skänkelvikning där hästen är rakställd, längs med spåret och på den slutna delen, kan man öka tempot, eller läggain en högre gångart. Jag jobbar först i skritt och lägger gärna in trav på den slutna delen, och när skrittförflyttningen fungerar, lägger jag in travförflyttning och galopperar på slutna delen. Det här är jättebra kontroll för mig, som har en ganska galoppigg dam där jag gärna blir lite spänd om hon busar med mig.

När skänkelvikningsförflyttningarna fungerar, brukar jag samla ihop tempot ytterligare och använda mig av öppna och sluta, där hästen är ställd och böjd i bålen, på "rumpförflyttningsdelen". På slutna delen, kan jag fortfarande variera tempo och gångart.

Glöm inte att lägga in "andhämtningspauser" och "tänkepauser" under passet, både för hästens och din egen skull.

Har man svårt med skänkelvikning på volt, kan man använda Kyrafyrkanten till skänkelvikningar och vända in från hörnen på fyrkanten och rida skänkelvikning "tvära" längs med "långsidan".

Har man problem med att hästen inte tänker fram i vändningar, kan man skippa fyrkanten och bara flytta två steg framdelsvändning, rida fram ett par steg, bromsa upp och sen flytta ett par steg framdelsvändning igen.

Kyrafyrkanten går också ypperligt att använda till bakdelsvändningar, förstås!

:bow:

Mvh

IngelaH
 
Senast ändrad:
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

jennis skrev:
:bow:
Tackar för bra tips! Ska genast hem och prova de övningarna på mina hästar!

Lycka till! :bow:

Rapportera gärna för oss, om hur det går och om det var några övningar som var lämpliga för dig och din häst, så kan vi kanske fortsätta utveckla och hålla igång diskussionen.

Mvh

IngelaH
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Tränade framdelsvändningar på fyrkanten och det var svårare än jag trodde att få det bra!
Blev gärna att hästarna klev iväg framåt i vändningen och försökte springa ifrån arbetet. Så jag fick göra halt, vända ett steg, halt igen, vända ett steg till osv.
Var svårt att få dem att trampa in bakbenet under sig och korsa det andra bakbenet. Blev gärna att de bara "släpade" benet efter sig i vändningen. Var lite lättare att få dem att göra rätt när jag tömkörde och var på marken. Jag har svårt att känna om de fuskar eller kliver in under sig när jag rider, tycker det är lättare att se det från marken!

Går även att variera övningen och lägga in några volter antingen i hörnen på fyrkanten eller på långsidorna.
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Jag tycker också fyrkanten är en bra ridövning. Efter ett tag tyckte min häst att "men det här var ju lätt, nu kan jag själv", och började vända innan jag hade gett hjälperna. Så nu varierar vi övningen lite mer, framdelsvänding i ett hörn, bakdelsväning i nästa och så lägger vi in nån halt med ryggning ett par steg emellanåt.
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Hej!
Jag har fått lära mig att från backen få min häst att söka sig frammåt - neråt och mycket enkelt genom att krama tygeln och när han "ger efter" så följer man med så han får hellång tygel.Detta är enligt hon som lärt mig grunden i akademisk ridkonst. Jag började gjorde den varje dag från mark och när han gjorde som han skulle så började jag göra samma när jag red nu söker han sig neråt både i skritt och trav när jag ber honom. Hoppas du förstår hur jag menar ( Man kan även säga att man halvhaltar med händerna och när han ger efter så följer man med direkt så han får det som belöning)

funkar kanon för mig i allefall + att han fick lättare att gå på tygel med.
ulli
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Tror inte du menade det till mig.. ;) Men jag ser att du är relativt ny och det kan ta lite tid innan man får koll på vem man svarar och knapplån och annat, så du är förlåten..! :D
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Jo, det är ju det som är det fina i kråksången, att det går att variera övningen i stort sett hur länge som helst.

Jag är tyvärr inget duktig på tömkörning, annars skulle jag också vilja kunna jobba min dam från marken för att få se hur hon jobbar, inte bara hur det känns.
 
Sv: Söka sig frammåt-neråt.

Ingela_S skrev:
Jag tycker också fyrkanten är en bra ridövning. Efter ett tag tyckte min häst att "men det här var ju lätt, nu kan jag själv", och började vända innan jag hade gett hjälperna. Så nu varierar vi övningen lite mer, framdelsvänding i ett hörn, bakdelsväning i nästa och så lägger vi in nån halt med ryggning ett par steg emellanåt.


Precis, jag känner igen det där min dam är sån. Hon tänker... "Aha, det här var ju lätt som en plätt, kan fälv..." eller nåt. Och det är ju inte så praktiskt om man någon gång har tänkt börja tävla och hästen tänker före ryttaren. Utan det är därför det är bra att hela variera övningarna.
 

Liknande trådar

Träning Detta blir långt, men jag försöker få med så mycket som möjligt av historien. Jag köpte min häst 2015. Hon var då 10 år och hade kommit...
2
Svar
24
· Visningar
4 463
Senast: Fiorano
·
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
15 114
Senast: Juli0a
·
Hästmänniskan Jag läser om och om igen hur hästar som sålds som snälla och lugna plötsligt blir ohanterliga och farliga, och köparen påstår att...
3 4 5
Svar
88
· Visningar
6 769
Senast: co-SMAD4
·
Utrustning Jag har i dagsläget en Lippo Marcello 17,5" hopp-/allroundsadel som passades ut av erfaren sadelutprovare för två år sedan och som har...
Svar
0
· Visningar
466
Senast: __sofia__
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp