Jag har bokat tid för kastrering och är i vanlig ordning nervös.. Han kommer att sövas på klinik eftersom han nu är 12 år. Hade han varit en unghäst hade jag nog helst tagit honom hemma, men det är väl svårt att komma åt på en så liten häst.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
jag har inte använt släde till mina, men jag vet att s.k. kappslädar av äldre snitt används till shetlandsponnyer. Det går ibland att hitta såna på blocket eller i facebookannonser.Är det någon som har tips på släde/kälke till shettis? Hemmabygge eller annat skoj? Vore kul att ha nåt annat än en pulka såhär nu när det kom snö tänker jag.
Hoppas det går bra!Jag har bokat tid för kastrering och är i vanlig ordning nervös.. Han kommer att sövas på klinik eftersom han nu är 12 år. Hade han varit en unghäst hade jag nog helst tagit honom hemma, men det är väl svårt att komma åt på en så liten häst.
Hade problem i förra veckan TROTS snösulor... Blev väldigt förvånad, snöar typ aldrig i SkåneTyvärr har vi problem med snöstyltor. Även nu i morse med minusgrader. Men hovis kommer så snart som möjligt så får hon snösulor.
Hade hoppats hon skulle klarat sig, men icke.
Vill ha henne skodd då hon rids och körs lite även nu på vintern
Visa bifogad fil 63096
Hade problem i förra veckan TROTS snösulor... Blev väldigt förvånad, snöar typ aldrig i Skåne
Man får kratsa noga runt kanterna är min erfarenhet.. Har aldrig haft snösulerelaterade skador på de andra alla år med snösulor. Trots rejäl Upplands lera.. Nu har jag grushage, så inte så stor risk för lera. Men nu får man hålla koll på småsten istället..Hur funkar det med snösulor när det inte är snö? Kommer det inte in lera under och riskerar att skada hoven?
Har aldrig haft problem med det faktiskt.Hur funkar det med snösulor när det inte är snö? Kommer det inte in lera under och riskerar att skada hoven?
Har inte täcken på oklippta hästar. Har inte täcke när de är halvklippta heller. Deras päls leder bort väta, så de är torra närmast kroppen. Fodrade täcken på shettisar med vinterpäls är VARMT. Täckar när de är helklippta, först då har de fodrade täcken.Hur gör ni andra med täcken? Båda mina är oklippta och går på lösdrift. Just nu har de lätt fodrade regntäcken eftersom vi haft snöblandat regn hela dagen och jag inte vill att de ska bli för blöta. Till veckan kommer vi dock få riktigt kalla nätter - ner till minus 20, men varmare dagar med ett par minusgrader. Hur hanterar man det?
Utan täcke om det inte är nederbörd, eller med fodrade täcken trots päls?
De har inte fri tillgång på foder.
Planen var att få hem en storbal med halm lagom till helgen och kylan, men nu ska det bli kallt redan i veckan och jag är inte säker på att det går att få hem tills dess.
Här är de utan täcke. Välpälsade shetlandsponnyer blir sällan (näst intill aldrig) blöta in på skinnet även om det regnar flera dygn i sträck. Och skälet till att det tar en halv evighet för dem att torka är att pälsen isolerar så bra att värmen inte når ut till fukten på pälsens yta. Av samma skäl ser man ofta shetlandsponnyer som ser ut som Mumma på Cattis bild (citat nedan) - ingen värme når ut för att smälta snön.Hur gör ni andra med täcken? Båda mina är oklippta och går på lösdrift. Just nu har de lätt fodrade regntäcken eftersom vi haft snöblandat regn hela dagen och jag inte vill att de ska bli för blöta. Till veckan kommer vi dock få riktigt kalla nätter - ner till minus 20, men varmare dagar med ett par minusgrader. Hur hanterar man det?
Utan täcke om det inte är nederbörd, eller med fodrade täcken trots päls?
De har inte fri tillgång på foder.
Planen var att få hem en storbal med halm lagom till helgen och kylan, men nu ska det bli kallt redan i veckan och jag är inte säker på att det går att få hem tills dess.
Tyvärr har vi problem med snöstyltor. Även nu i morse med minusgrader. Men hovis kommer så snart som möjligt så får hon snösulor.
Hade hoppats hon skulle klarat sig, men icke.
Vill ha henne skodd då hon rids och körs lite även nu på vintern
Visa bifogad fil 63096
Jag håller med. Tyvärr klipper och täckar jag dock fjordingen (pga han blir så svettig och påverkad i ridningen annars i kombination med att han är en lergris . Islänningen har lätt att dra på sig regnskållor just när han inte torkar upp emellanåt så även där klipps det. Men Mumma får vara som hon är.Här är de utan täcke. Välpälsade shetlandsponnyer blir sällan (näst intill aldrig) blöta in på skinnet även om det regnar flera dygn i sträck. Och skälet till att det tar en halv evighet för dem att torka är att pälsen isolerar så bra att värmen inte når ut till fukten på pälsens yta. Av samma skäl ser man ofta shetlandsponnyer som ser ut som Mumma på Cattis bild (citat nedan) - ingen värme når ut för att smälta snön.
Normalt friska ponnyer mår bäst utan täcke i kylan. Pälsen ställer sig upp och skapar tjockare isolering om det behövs.
(jag klär möjligen på regntäcke på shetlandsponny om de rids regelbundet, för att det är så trist att borsta och sadla på blöt päls, men jag undviker det helst...)
det är förståeligt, med tanke på hur stark täckesnormen börjar bli bland dagens hästägare generellt...@ameo och @kolblakkur tack, jag brukar inte ha täcke men blev lite nojig
Håller med övriga som svarat dig ang täcke på oklippt shettis. Min shettis har aldrig täcke och här blir det ner mot -35 på vintern. Igår var det snöstorm och vi fick 50 cm snö under dagen och ponnyn såg ut som en vandrande snöhög, men nöjd och glad ändå och var inte särskilt sugen på att komma in@ameo och @kolblakkur tack, jag brukar inte ha täcke men blev lite nojig
det var väl mer intressant att gå rakt fram och ingen styrde den...Dagens upptäckt, shettisen svänger inte
Hade ena shettisen lös när vi skulle gå till sommarhagen och ledde den stora hästen. När vi skulle svänga upp mot sommarhagen går shettisen rakt fram på stigen istället.
Ingen bilväg eller annat farligt, bara en promenadväg men blev ändå rätt sur eftersom hon inte ville bli fångad igen.
Fick gå hem till stallet och hämta en hink med godis och då kom hon minsann travandes till mig
det var väl mer intressant att gå rakt fram och ingen styrde den...
Vår gammelgubbe gick att leda genom att hålla honom löst i manen, han joggade snällt bredvid. (det var sällan han skrittade när man ledde honom, han gillade uppenbarligen att trava långsamt, gjorde så ända till slutet, då han var 32 år...) Men släppte du taget i tre sekunder så drog han åt andra hållet.
Slutsats - bara för att man är liten finns inget som säger att man alltid gör så som matte tänker att man borde göra.