Sambos - delat ägande? Arv & Särkullsbarn

moster

Trådstartare
Kloka buke! Behöver er hjälp! Alltså... Jag har snurrat till det lite i huvudet och behöver rätta till det...:p
Kommer antagligen bli ett långt inlägg (som vanligt) så jag ber om ursäkt för det redan nu... Och jag förvarnar redan nu om att jag faktiskt är en idiot när det kommer till såna här frågor och faktiskt inte förstår hur det går till, men vill gärna lära mig/få det uträtt!
Grundfrågan är väl egentligen: Hur går det till med Sambos och delat ägande vid tex separation eller död (och om det finns bonusbarn med)?

Till och börja med: (100 000:- är satt bara för att gör det enkelt)
Sambo 1 äger lägenheten som hen köpte innan paret träffades. Hen har ett barn sen innan. Lgh är köpt för 100 000:- och hen har tagit 100 000 i lån när hen köpte lgh.
Sambo 2 äger inget boende, men en häst. Hästen är köpt för 100 000:-. Hästen är köpt för sparade pengar alltså har sambo 2 inget lån.
När jag pratar om att sälja så tänker jag att lgh blir såld för 100 000:-

Situation 1:
Paret flyttar ihop i sambo 1s lgh när sambo 1 har 30 000:- kvar i lån.
Paret har gemensam ekonomi (dom betalar allt tillsammans utan diskussion) men sambo 2 ställer sig inte på lån eller lgh, utan det är fortfarande sambo 1 som äger lgh + lån.
Hade inte sambo 2 flyttat in så hade det tagit längre tid att betala av lånet.

1. När lånet är färdig betalat så bestämmer sig paret för att gå skilda vägar, vilket då innebär att Sambo 1 står kvar med en lgh utan lån, medans sambo 2 då behöver ta lån för att köpa sig en lgh, eller har sambo 2 "rätt" till en del av lgh eftersom hen har bott där och hjälpt till med lån?
2. Om Sambo 1 (som har barn) som äger lgh dör i en trafikolycka, då är det bara barnet som har rätt till lgh? Även om denna är minderårig?
3. Hur blir det om paret gifter sig och bor kvar i samma lgh? Äger dom lgh ändå tillsammans? Gäller det hästen oxå då? Hade det spelat roll om hästen var värd mindre än lgh? Vad jag förstår så går ju sambos ifrån med det dom hade när dom kom, men det gäller inte makar om det inte finns äktenskapsförord?
3. Om paret gifter sig, bor kvar i samma lgh, och en skiljer sig, vem äger lgh? Båda? Även om sambo 2 aldrig skrivit på något? Sambo 1 hade ju lgh innan dom vart tillsammans?
4. Kan sambo 2 tvinga sambo 1 att ge tillbaka dom pengar som sambo 2 har betalat i lån och renoveringar?

Situation 2:
Paret flyttar ihop i sambo 1s lgh när sambo 1 har 30 000:- kvar i lån.
Sambo 2 vill äga halva lgh.
1. Ska denna då ta ett lån på 15 000:- (hälften av det som finns kvar av lånet när dom flyttar ihop) eller på 50 000:- (hälften av det lgh är värd)?
2. Får om dom äger halva var så kan väl då Sambo 2 tvinga fram en försäljning/ tvinga sambo 1 att köpa ut hen vid en separation?
3. Går det då att göra någon typ av % fördelning när dom säljer?* Alltså att Sambo 1 får en större % av det dom får när dom säljer eftersom hen betalat mera lån för lgh?
4. Om sambo 2 tar ett lån på 50 000:- så blir det ju 20 000:- "över" hos Sambo 1 som hen kan då göra vad hen vill med? Är det då bådas pengar?
5. Om Sambo 2 tar ett lån på 50 000:- så kommer ju paret behöva betala ett större total belopp på lån än om sambo 1 inte tar lån/lån på 30 000:- som dom betalar gemensamt. Eller?

6. Vad händer här om Sambon med barn dör? Paret äger ju halva lgh, då äger alltså barnet bara 50 % utav lgh?
- Den ena parten (sambo 2 eller barnet) kan då bli utköpt av den ena. Ska den som köpet ut betala 50% utav lgh värde?
*- Jag har förstått det som att barnet ärver den delen som dennes förälder ägde. Ärver då barnet lånet oxå? Eller "får" barnet då en lgh "gratis" och Sambo 2 står kvar med lån? Hur blir det då om man pratat om att Sambo 1 ska ha en viss % mer utav försäljningsbeloppet? Ärver barnet samma rätt till %?
7. Här spelar det ingen roll om dom gifter sig? Eftersom dom redan äger 50% var? Så även om dom separerar så är det 50% som gäller? Även om sambo 1 ägde lgh innan dom träffades, eftersom Sambo 2 köpt in sig?

Lite andra frågar:
1. Om paret köper ett djur (häst, hund, hamster spelar ingen roll), vem har "rätt" till djuret? Den som har betalat den? Den som står som ägare? Den som tar hand om djuret? Sambo/Gift spelar det någon roll? Om djuret är gett i present ifrån den ena till den andra, måste det då finnas gåvobrev eller räcker det med tex ägarbevis?

2. Vad jag förstår det som så är sambolagen (?) sån att det varje part gick in med, går den också ut med, om det inte finns gåvobrev (?). Stämmer det?

3. Kan någon förklara det här hur det fungerar med särkullsbarn, gemensamma barn och arv?
Jag förstår det som att om paret bara har gemensamma barn så får barnen vänta tills båda föräldrarna dött?
Om det finns särkullsbarn så har dom då rätt till sin del, även om förälderns partner finns kvar i livet. Spelar det någon roll om man är gifta, eller om man är sambos men äger tillsammans?
En arvslott ser ut på följande vis:
50% till den som man är gift med
50% till barn - så om det är 4 barn så får dom typ 12,5% av det totala arvet?
Vart hamnar särkullsbarnen? I barnkategorin gissar jag på? Då kan dom alltså i exemplet jag nämnde nyss begära att få ut 12,5%?
Säg att paret äger en gård +100 000:- på ett sparkonto som dom äger gemensamt. "Äger" särkullsbarnet 12,5% av det totala värdet av gården och 12,5% av dom 100 000:- eller klumpar man ihop allt och gör det till ett totalt belopp av allt det som föräldern ägt och så får barnet 12,5% av det? Kan barnet då få en större andel pengar för att komma undan att barnet får möjlighet till tex gården?
Om paret satt undan pengar gemensamt, men till ett konto som sambo 2 äger (alltså bonusförälder till särkullsbarnet) har då barnet rätt till dom pengarna?
Kan man på något viss skriva i ett testamente att särkullsbarnet får vänta på sin del?

Om sambo 2 (alltså bonusföräldern) dör först, så ärver sambo 1 + alla gemensamma barn samtidigt. Hur gör man om man vill att särkullsbarnet ska ärva lika mycket som dom gemensamma barnen? Jag menar om partner ärver 50 och barn 50 så är ju det 100% = finns inget kvar till andra? Ärver särkullsbarnet automatiskt om man är tex gifta eller måste det skrivas in i testamente?
Om sambo 2 dör och sambo 1 ärver tillsammans med dom gemensamma barnen säg tex ett företag eller ett hus (inte pengar), kommer då särkullsbarnet ärva dessa grejer när sambo 1 dör? Eftersom denna har en arvslott mot särkullsbarnet fast det var sambo 2´s företag.
Kan man styra vem som ärver vad? Tex att barn 1 ska ha hus, barn 2 ska ha företag och barn 3 pengar?
Det här man hör om att en del föräldrar gör en del av sina barn arvlösa genom att tex sälja allt till ena barnet går det verkligen i praktiken?
Spelar det någon roll på alla dessa frågor om barnen (både särkull + gemensamma) är myndiga eller inte. Kan särkullbarnets andra vårdnadshavare påverka vad barnet ska ha, om den ska vänta eller ha sitt arv nu?
Säg att jag som bonusförälder vill att mitt bonusbarn ska ärva pengar, så dör jag och barnet är fortfarande omyndigt, kan då barnets andra förälder "få" mina pengar? Är barnets arv skyddat på någotvis så att inte någon annan kan använda upp barnets pengar? Kan jag skriva i ett testamente att barnet får pengarna först när barnet är en viss ålder? Går det att göra på både särkullsbarn och gemensamma?

Sorry för långt inlägg :o, tankarna fortsatte när jag skrev... Skulle bli super glad om någon orkade läsa och svara! :):heart
 
Jag är usel på sånt här men detta om barn och pengar har jag lite koll på.
Om ett barn får en massa pengar före myndighetsdagen får det ett överförmyndarspärrat konto. Så blev det med vårt barn som fick pengar från två försäkringar när hen fick diabetes i lågstadiet. Det är överförmyndaren som bestämmer om barnet får nyttja pengarna.

Vi tullade därifrån två gånger. En gång till en längre semesterresa som hen blev medbjuden till och en gång när hen köpte en häst. Båda gångerna fick vi argumentera väl för saken hos överförmyndaren.
 
Följer inte precis dina frågor, men försöker ge dig några stolpar som kan hjälpa dig att reda upp lite.

1. För sambor gäller att var och en äger sitt och vid separation (inkl. dödsfall med efterföljande arv) så behåller var och en sitt.
Undantag från det är
A) bohag upp till ett visst belopp, dvs. möbler, husgeråd etc.
B) en bostad som skaffats för gemensamt bruk (dvs. inte en som ägs innan där den andra flyttar in) spelar ingen roll med vems pengar den köpts.

2. När man gifter sig så kommer ALLT att delas lika vid separation alt. dödsfall.
Om man inte har skrivit ett speciellt äktenskapsförord som undantar något.

För sambor så ärver alla barn direkt. Sambo ärver (ingenting om det inte skrivits testamente).
För gifta så ärver först maka/make och sedan får barnen sin del först när båda är döda. Det är enbart då som särkullbarn spelar roll. De får sin del direkt utan att vänta på att den som inte är deras egen förälder dör.

Med testamente kan man ge max hälften av det barnet skulle fått till någon annan, men inte allt.
Bestämma att någon ska vänta på att få sin andel kan man inte. (men den som får arvet kan frivilligt välja att vänta med att ta ut det)

Man kan inte göra sina barn arvlösa, men man kan göra sig av med allt man äger innan man dör så inget finns att ärva. Man kan testamentera en viss sak till en viss person, men om det innebär att ett barn får mindre än sin laglott så kan de klaga för att få en tillräckligt stor del av värdet.

Om du vill uppnå en speciell fördelning av arv beroende på vem som dör först, särkullbarn osv. bör du ta hjälp för att få det skrivet på rätt sätt så att det säkert blir som du tänkt dig. Beskriv bara vad du vill uppnå så kommer de att råda dig.


Det finns "vårdnadstvister" rörande djur när sambor separerar. Då är det den som typ skrivit på köpeavtalet som tolkas som ägare och får hunden.
Förutom att saker är mina eller dina kan de vara gemensamma och då delar man hälften var. Men alltså inte beroende på samboskapet, utan på samägandet (precis som du samäger något med din bror eller någon annan) Så om båda skrivit på avtalet så blir hunden samägd.

Om en part köper in sig i bostaden blir den samägd på det sättet. Vid dödsfall kommer barnen då att ärva partnerns halva av bostaden.
Den som köper in sig bör göra det till ett pris som är häften av bostadens värde. Sen är det upp till den om man väljer att betala kontant eller låna pengarna. (i princip, det kompliceras lite om den gemensamt ägda bostaden är säkerhet för lånen, ta det med banken om det är aktuellt)
 
Och arv påverkas inte av barnens ålder.
Men är de omyndiga som kommer överförmyndaren kontrollera så att pengarna inte används fel innan de blir stora nog att bestämma över dem själv.

Tror vissa specialvillkor kan läggas in i testamente också men det måste man absolut ta hjälp för att ordna.
 
Är ingenting skrivet så delas egendomen upp som följer
egendom inköpt för gemensamt bruk delas i 2 delar.
den ena behåller den överlevande sambon, den andra går in i det dödsboet som skapas efter den döde.
Där ingår all egendom som han/hon haft före förhållandet + det värden som skapats individuellt (bankkonton, fonder, pensioner etc alltså sådant som inte brukats gemensamt. Står båda på kontot är det en annan sak.)

Delägare i det dödsboet är den dödes föräldrar, syskon och sist men inte minst barn+ om ngn är nämnd i ett testamente.
Sambo har ingen automatisk arvsrätt utan måste vara nämnda i testamente
Det är därför det är så förbannat viktigt att skriva ner (bevittnat) hur man vill ha det.
Annars kan ett plötsligt dödsfall inte bara skapa en tragisk situation utan även krossa hela den överlevandes värld. Bostad , bil försvinner och ekonomin räcker inte ens för att skaffa ett mindre boende i närområdet...
 
Om jag flyttar in hos min flickvän i bostad som ägs till 100% av henne vad händer om hon går bort ?
Hamnar jag på gatan om vi inte skrivit något samboavtal eller avskrivit sambolagen i avtalet ?
När är man sambo, är det i samma stund man flyttar in eller räknas det ifrån då man skrivit sig på adressen eller är det efter viss tid ?
 
Om jag flyttar in hos min flickvän i bostad som ägs till 100% av henne vad händer om hon går bort ?
Hamnar jag på gatan om vi inte skrivit något samboavtal eller avskrivit sambolagen i avtalet ?
När är man sambo, är det i samma stund man flyttar in eller räknas det ifrån då man skrivit sig på adressen eller är det efter viss tid ?
Min nuvarande sambo flyttade in hos mig i hus jag då ägde till 100 %.
Jag gissar att samboskapet gäller från den dagen man skriver sig på adressen.

Huset var dock inte inköpt för oss båda som sambos, vi hade ju inte träffats då, utan för mig själv enbart. så om jag hade gått bort innan han köpt halva hade mina föräldrar ärvt huset och min sambo inte fått nåt sas. Sen hade de säkert låtit honom bo kvar alt köpt det men..
 
Om jag flyttar in hos min flickvän i bostad som ägs till 100% av henne vad händer om hon går bort ?
Hamnar jag på gatan om vi inte skrivit något samboavtal eller avskrivit sambolagen i avtalet ?
När är man sambo, är det i samma stund man flyttar in eller räknas det ifrån då man skrivit sig på adressen eller är det efter viss tid ?
Jepp, du åker ut. Du är helt i händerna på hens arvtagare. Jag skulle tro att det är från när du är skriven där rent juridiskt.
Sen kan en väl ifrågasätta om du som sambo SKA ha rätt till hens bostad. Familjen kanske har betalat den och hens barn ska ärva. En sambo dyker upp, en har känt varandra i en månad, samboavtal skrivs och vips så har barnen blivit av med hälften. Menar en allvar med förhållandet så köper man in sig i boendet eller bor där under premisserna att en bara är inhyrd ett tag. Samboavtal kan en ju skriva senare.
 
Om jag flyttar in hos min flickvän i bostad som ägs till 100% av henne vad händer om hon går bort ?
Hamnar jag på gatan om vi inte skrivit något samboavtal eller avskrivit sambolagen i avtalet ?
När är man sambo, är det i samma stund man flyttar in eller räknas det ifrån då man skrivit sig på adressen eller är det efter viss tid ?
Det är bara gemensamt införskaffad bostad som ingår i bodelning mellan sambos. Bostad sedan tidigare ingår ej. Sen ärver inte sambos varandra utan testamente. Din flickvän kan upprätta ett testamente som säger att du ska ärva bostaden om hon dör först. Eller ge dig nyttjanderätt till bostaden under en viss tid. Då behöver hon således inte bli av med bostaden om ni separerar men har tryggat dig vid ett dödsfall. Om hon har barn har de dock rätt till halva arvet efter henne (vilket inkluderar allt -inte bara bostaden).

Samboavtal hjälper dig i detta fall inte vid ett dödsfall utan testamente behövs. Ni blir sambos så fort du flyttar in och kan bevisa att ni bor ihop (tex genom att folkbokföra dig där).
 
Kloka buke! Behöver er hjälp! Alltså... Jag har snurrat till det lite i huvudet och behöver rätta till det...:p
Kommer antagligen bli ett långt inlägg (som vanligt) så jag ber om ursäkt för det redan nu... Och jag förvarnar redan nu om att jag faktiskt är en idiot när det kommer till såna här frågor och faktiskt inte förstår hur det går till, men vill gärna lära mig/få det uträtt!
Grundfrågan är väl egentligen: Hur går det till med Sambos och delat ägande vid tex separation eller död (och om det finns bonusbarn med)?

Till och börja med: (100 000:- är satt bara för att gör det enkelt)
Sambo 1 äger lägenheten som hen köpte innan paret träffades. Hen har ett barn sen innan. Lgh är köpt för 100 000:- och hen har tagit 100 000 i lån när hen köpte lgh.
Sambo 2 äger inget boende, men en häst. Hästen är köpt för 100 000:-. Hästen är köpt för sparade pengar alltså har sambo 2 inget lån.
När jag pratar om att sälja så tänker jag att lgh blir såld för 100 000:-

Situation 1:
Paret flyttar ihop i sambo 1s lgh när sambo 1 har 30 000:- kvar i lån.
Paret har gemensam ekonomi (dom betalar allt tillsammans utan diskussion) men sambo 2 ställer sig inte på lån eller lgh, utan det är fortfarande sambo 1 som äger lgh + lån.
Hade inte sambo 2 flyttat in så hade det tagit längre tid att betala av lånet.

1. När lånet är färdig betalat så bestämmer sig paret för att gå skilda vägar, vilket då innebär att Sambo 1 står kvar med en lgh utan lån, medans sambo 2 då behöver ta lån för att köpa sig en lgh, eller har sambo 2 "rätt" till en del av lgh eftersom hen har bott där och hjälpt till med lån?
2. Om Sambo 1 (som har barn) som äger lgh dör i en trafikolycka, då är det bara barnet som har rätt till lgh? Även om denna är minderårig?
3. Hur blir det om paret gifter sig och bor kvar i samma lgh? Äger dom lgh ändå tillsammans? Gäller det hästen oxå då? Hade det spelat roll om hästen var värd mindre än lgh? Vad jag förstår så går ju sambos ifrån med det dom hade när dom kom, men det gäller inte makar om det inte finns äktenskapsförord?
3. Om paret gifter sig, bor kvar i samma lgh, och en skiljer sig, vem äger lgh? Båda? Även om sambo 2 aldrig skrivit på något? Sambo 1 hade ju lgh innan dom vart tillsammans?
4. Kan sambo 2 tvinga sambo 1 att ge tillbaka dom pengar som sambo 2 har betalat i lån och renoveringar?

Situation 2:
Paret flyttar ihop i sambo 1s lgh när sambo 1 har 30 000:- kvar i lån.
Sambo 2 vill äga halva lgh.
1. Ska denna då ta ett lån på 15 000:- (hälften av det som finns kvar av lånet när dom flyttar ihop) eller på 50 000:- (hälften av det lgh är värd)?
2. Får om dom äger halva var så kan väl då Sambo 2 tvinga fram en försäljning/ tvinga sambo 1 att köpa ut hen vid en separation?
3. Går det då att göra någon typ av % fördelning när dom säljer?* Alltså att Sambo 1 får en större % av det dom får när dom säljer eftersom hen betalat mera lån för lgh?
4. Om sambo 2 tar ett lån på 50 000:- så blir det ju 20 000:- "över" hos Sambo 1 som hen kan då göra vad hen vill med? Är det då bådas pengar?
5. Om Sambo 2 tar ett lån på 50 000:- så kommer ju paret behöva betala ett större total belopp på lån än om sambo 1 inte tar lån/lån på 30 000:- som dom betalar gemensamt. Eller?

6. Vad händer här om Sambon med barn dör? Paret äger ju halva lgh, då äger alltså barnet bara 50 % utav lgh?
- Den ena parten (sambo 2 eller barnet) kan då bli utköpt av den ena. Ska den som köpet ut betala 50% utav lgh värde?
*- Jag har förstått det som att barnet ärver den delen som dennes förälder ägde. Ärver då barnet lånet oxå? Eller "får" barnet då en lgh "gratis" och Sambo 2 står kvar med lån? Hur blir det då om man pratat om att Sambo 1 ska ha en viss % mer utav försäljningsbeloppet? Ärver barnet samma rätt till %?
7. Här spelar det ingen roll om dom gifter sig? Eftersom dom redan äger 50% var? Så även om dom separerar så är det 50% som gäller? Även om sambo 1 ägde lgh innan dom träffades, eftersom Sambo 2 köpt in sig?

Lite andra frågar:
1. Om paret köper ett djur (häst, hund, hamster spelar ingen roll), vem har "rätt" till djuret? Den som har betalat den? Den som står som ägare? Den som tar hand om djuret? Sambo/Gift spelar det någon roll? Om djuret är gett i present ifrån den ena till den andra, måste det då finnas gåvobrev eller räcker det med tex ägarbevis?

2. Vad jag förstår det som så är sambolagen (?) sån att det varje part gick in med, går den också ut med, om det inte finns gåvobrev (?). Stämmer det?

3. Kan någon förklara det här hur det fungerar med särkullsbarn, gemensamma barn och arv?
Jag förstår det som att om paret bara har gemensamma barn så får barnen vänta tills båda föräldrarna dött?
Om det finns särkullsbarn så har dom då rätt till sin del, även om förälderns partner finns kvar i livet. Spelar det någon roll om man är gifta, eller om man är sambos men äger tillsammans?
En arvslott ser ut på följande vis:
50% till den som man är gift med
50% till barn - så om det är 4 barn så får dom typ 12,5% av det totala arvet?
Vart hamnar särkullsbarnen? I barnkategorin gissar jag på? Då kan dom alltså i exemplet jag nämnde nyss begära att få ut 12,5%?
Säg att paret äger en gård +100 000:- på ett sparkonto som dom äger gemensamt. "Äger" särkullsbarnet 12,5% av det totala värdet av gården och 12,5% av dom 100 000:- eller klumpar man ihop allt och gör det till ett totalt belopp av allt det som föräldern ägt och så får barnet 12,5% av det? Kan barnet då få en större andel pengar för att komma undan att barnet får möjlighet till tex gården?
Om paret satt undan pengar gemensamt, men till ett konto som sambo 2 äger (alltså bonusförälder till särkullsbarnet) har då barnet rätt till dom pengarna?
Kan man på något viss skriva i ett testamente att särkullsbarnet får vänta på sin del?

Om sambo 2 (alltså bonusföräldern) dör först, så ärver sambo 1 + alla gemensamma barn samtidigt. Hur gör man om man vill att särkullsbarnet ska ärva lika mycket som dom gemensamma barnen? Jag menar om partner ärver 50 och barn 50 så är ju det 100% = finns inget kvar till andra? Ärver särkullsbarnet automatiskt om man är tex gifta eller måste det skrivas in i testamente?
Om sambo 2 dör och sambo 1 ärver tillsammans med dom gemensamma barnen säg tex ett företag eller ett hus (inte pengar), kommer då särkullsbarnet ärva dessa grejer när sambo 1 dör? Eftersom denna har en arvslott mot särkullsbarnet fast det var sambo 2´s företag.
Kan man styra vem som ärver vad? Tex att barn 1 ska ha hus, barn 2 ska ha företag och barn 3 pengar?
Det här man hör om att en del föräldrar gör en del av sina barn arvlösa genom att tex sälja allt till ena barnet går det verkligen i praktiken?
Spelar det någon roll på alla dessa frågor om barnen (både särkull + gemensamma) är myndiga eller inte. Kan särkullbarnets andra vårdnadshavare påverka vad barnet ska ha, om den ska vänta eller ha sitt arv nu?
Säg att jag som bonusförälder vill att mitt bonusbarn ska ärva pengar, så dör jag och barnet är fortfarande omyndigt, kan då barnets andra förälder "få" mina pengar? Är barnets arv skyddat på någotvis så att inte någon annan kan använda upp barnets pengar? Kan jag skriva i ett testamente att barnet får pengarna först när barnet är en viss ålder? Går det att göra på både särkullsbarn och gemensamma?

Sorry för långt inlägg :o, tankarna fortsatte när jag skrev... Skulle bli super glad om någon orkade läsa och svara! :):heart
Så många frågor! Det låter som att du är i behov av att boka in rådgivning med en jurist.
Vilken fråga är du mest angelägen att få svar på?
 
Är ingenting skrivet så delas egendomen upp som följer
egendom inköpt för gemensamt bruk delas i 2 delar.
den ena behåller den överlevande sambon, den andra går in i det dödsboet som skapas efter den döde.
Där ingår all egendom som han/hon haft före förhållandet + det värden som skapats individuellt (bankkonton, fonder, pensioner etc alltså sådant som inte brukats gemensamt. Står båda på kontot är det en annan sak.)

Delägare i det dödsboet är den dödes föräldrar, syskon och sist men inte minst barn+ om ngn är nämnd i ett testamente.
Sambo har ingen automatisk arvsrätt utan måste vara nämnda i testamente
Det är därför det är så förbannat viktigt att skriva ner (bevittnat) hur man vill ha det.
Annars kan ett plötsligt dödsfall inte bara skapa en tragisk situation utan även krossa hela den överlevandes värld. Bostad , bil försvinner och ekonomin räcker inte ens för att skaffa ett mindre boende i närområdet...
Det är bara gemensamt införskaffad bosta och bohag som ingår i bodelning mellan sambos. Övrig egendom ingår ej oavsett om den införskaffats för gemensamt bruk. Överlevande sambon måste dessutom åberopa att den vill att bodelning ska ske vid dödsfall. Annars sker det inte. Överlevande sambo blir heller inte dödsbodelägare om denne inte begär bodelning och/eller omfattas av testamente.

Om sambon har barn är det bara de/dem samt ev sambo (om enl ovan) som blir dödsbodelägare. Övriga legala arvingar som du räknar upp i exemplet blir det ej. Det är alltid bara de legala arvingar som står närmast på tur att ärva som blir dbo-äg. Legala arvingar kan dessutom frånfalla som dbo-äg efter att de godk ett testamente eller försuttit klanderfristen.

(Så hade sambon ej haft barn hade utöver ev sambo föräldrarna blivit dbo-äg. Om ngn av föräldrarna inte är i livet kliver barnen, dvs sambons syskon, in som dbo-äg i förälderns ställe. Är ngt syskon avlidit kliver syskonbarnet/barnen in. Således alltid bara de som står närmast på tur att ärva samt ev testamentariska arvingar).
 
Det är bara gemensamt införskaffad bosta och bohag som ingår i bodelning mellan sambos. Övrig egendom ingår ej oavsett om den införskaffats för gemensamt bruk. Överlevande sambon måste dessutom åberopa att den vill att bodelning ska ske vid dödsfall. Annars sker det inte. Överlevande sambo blir heller inte dödsbodelägare om denne inte begär bodelning och/eller omfattas av testamente.

Om sambon har barn är det bara de/dem samt ev sambo (om enl ovan) som blir dödsbodelägare. Övriga legala arvingar som du räknar upp i exemplet blir det ej. Det är alltid bara de legala arvingar som står närmast på tur att ärva som blir dbo-äg. Legala arvingar kan dessutom frånfalla som dbo-äg efter att de godk ett testamente eller försuttit klanderfristen.

(Så hade sambon ej haft barn hade utöver ev sambo föräldrarna blivit dbo-äg. Om ngn av föräldrarna inte är i livet kliver barnen, dvs sambons syskon, in som dbo-äg i förälderns ställe. Är ngt syskon avlidit kliver syskonbarnet/barnen in. Således alltid bara de som står närmast på tur att ärva samt ev testamentariska arvingar).
Du får ursäkta men jag trodde följande gällde: "Turordningen för arv när man inte är gifta är först egna barn. Om det inte finns barn (eller barnbarn) ärver föräldrar, därefter syskon (syskonbarn), annars ärver föräldrars far och mor eller deras barn (faster, moster etc ). Däremot ärver aldrig kusiner. Finns ingen arvinge enligt denna ordning träder staten in genom arvsfonden."

Allt detta kan ställas i en annan dager om det finns testamente. då är bara den dödes barn som är garanterade sin laglott, som är hälften av dödsboets nettotillgångar som fördelas på barnen
 
Du får ursäkta men jag trodde följande gällde: "Turordningen för arv när man inte är gifta är först egna barn. Om det inte finns barn (eller barnbarn) ärver föräldrar, därefter syskon (syskonbarn), annars ärver föräldrars far och mor eller deras barn (faster, moster etc ). Däremot ärver aldrig kusiner. Finns ingen arvinge enligt denna ordning träder staten in genom arvsfonden."

Allt detta kan ställas i en annan dager om det finns testamente. då är bara den dödes barn som är garanterade sin laglott, som är hälften av dödsboets nettotillgångar som fördelas på barnen
Det du citerar återger den sk legala arvsordningen dvs i vilken ordning man ärver om det inte finns ngt testamente. Men det är inte lika med att alla de ärver. Och heller inte lika med att alla de blir dödsbodelägare. Som jag sa förut är det bara de legala arvingar som står på tur att ärva (eller som skulle ha ärvt om inte testamente som säger annorlunda hade funnits). Därför blir det bara make/maka/ev sambo (om begärt bodeln el omfattas av testamente) samt barnen som blir dbo-äg när barn finns. Enda gången föräldrar blir dbo-äg är när den avlidne inte hade barn. Enda gången syskon och/eller syskonbarn blir dbo-äg är om den avlidnes förälder eller föräldrar är avlidna osv. Vilka som blir dbo-äg är således de som står på tur att ärva alt som skulle ha ärvt samt ev partner (i enligh med ovan).
 
Det du citerar återger den sk legala arvsordningen dvs i vilken ordning man ärver om det inte finns ngt testamente. Men det är inte lika med att alla de ärver. Och heller inte lika med att alla de blir dödsbodelägare. Som jag sa förut är det bara de legala arvingar som står på tur att ärva (eller som skulle ha ärvt om inte testamente som säger annorlunda hade funnits). Därför blir det bara make/maka/ev sambo (om begärt bodeln el omfattas av testamente) samt barnen som blir dbo-äg när barn finns. Enda gången föräldrar blir dbo-äg är när den avlidne inte hade barn. Enda gången syskon och/eller syskonbarn blir dbo-äg är om den avlidnes förälder eller föräldrar är avlidna osv. Vilka som blir dbo-äg är således de som står på tur att ärva alt som skulle ha ärvt samt ev partner (i enligh med ovan).
Alltså är det den som gäller då inga papper är skrivna. Finns inga barn ärver nästa steg. Sambon ärver utan papper ingenting. var väl ungefär det jag skrev.
 
Alltså är det den som gäller då inga papper är skrivna. Finns inga barn ärver nästa steg. Sambon ärver utan papper ingenting. var väl ungefär det jag skrev.
Du skrev
"Delägare i det dödsboet är den dödes föräldrar, syskon och sist men inte minst barn+ om ngn är nämnd i ett testamente."
Och det var det felaktiga påståendet som jag korrigerade.
 
Du skrev
"Delägare i det dödsboet är den dödes föräldrar, syskon och sist men inte minst barn+ om ngn är nämnd i ett testamente."
Och det var det felaktiga påståendet som jag korrigerade.
Jag uttryckte mig oklart. Rätt till deltagande i dödsboet har de jag räknade upp. I en fallande skala där barnen står först, Finns inga barn kommer den avlidnes föräldrar, sedan syskon och till sist syskonbarn.
Vilkas om är delägare i varje enskilt fall skiljer sig alltså åt.Beroende på hur det ser ut. Säkert är dock, att sambon inte ärver om inget är skrivet.
 
Jag uttryckte mig oklart. Rätt till deltagande i dödsboet har de jag räknade upp. I en fallande skala där barnen står först, Finns inga barn kommer den avlidnes föräldrar, sedan syskon och till sist syskonbarn.
Vilkas om är delägare i varje enskilt fall skiljer sig alltså åt.Beroende på hur det ser ut. Säkert är dock, att sambon inte ärver om inget är skrivet.
Du kom med ett felaktigt påstående. Det var inte oklart uttryckt. Det finns dock fler felaktigheter i svaren här i tråden som jag däremot inte kommenterat. Det är viktigt att man kan sin sak om man ska komma med råd ang juridik.
 
Alla de som jag
Du kom med ett felaktigt påstående. Det var inte oklart uttryckt. Det finns dock fler felaktigheter i svaren här i tråden som jag däremot inte kommenterat. Det är viktigt att man kan sin sak om man ska komma med råd ang juridik.
Alle de som jag räknade upp ingår i fallande ordning i det dödsbo som upprättas.
Finns inga barn träder den dödes föräldrar in och så vidare.
Sambon har ingen arvsrätt.
Så som jag skrev..
 
Kloka buke! Behöver er hjälp! Alltså... Jag har snurrat till det lite i huvudet och behöver rätta till det...:p
Kommer antagligen bli ett långt inlägg (som vanligt) så jag ber om ursäkt för det redan nu... Och jag förvarnar redan nu om att jag faktiskt är en idiot när det kommer till såna här frågor och faktiskt inte förstår hur det går till, men vill gärna lära mig/få det uträtt!
Grundfrågan är väl egentligen: Hur går det till med Sambos och delat ägande vid tex separation eller död (och om det finns bonusbarn med)?

Till och börja med: (100 000:- är satt bara för att gör det enkelt)
Sambo 1 äger lägenheten som hen köpte innan paret träffades. Hen har ett barn sen innan. Lgh är köpt för 100 000:- och hen har tagit 100 000 i lån när hen köpte lgh.
Sambo 2 äger inget boende, men en häst. Hästen är köpt för 100 000:-. Hästen är köpt för sparade pengar alltså har sambo 2 inget lån.
När jag pratar om att sälja så tänker jag att lgh blir såld för 100 000:-

Situation 1:
Paret flyttar ihop i sambo 1s lgh när sambo 1 har 30 000:- kvar i lån.
Paret har gemensam ekonomi (dom betalar allt tillsammans utan diskussion) men sambo 2 ställer sig inte på lån eller lgh, utan det är fortfarande sambo 1 som äger lgh + lån.
Hade inte sambo 2 flyttat in så hade det tagit längre tid att betala av lånet.

1. När lånet är färdig betalat så bestämmer sig paret för att gå skilda vägar, vilket då innebär att Sambo 1 står kvar med en lgh utan lån, medans sambo 2 då behöver ta lån för att köpa sig en lgh, eller har sambo 2 "rätt" till en del av lgh eftersom hen har bott där och hjälpt till med lån?
Sambo 2 har inte rätt till lgh annat än om denne av någon anledning har ett större behov av lgh, ex om det finns ett barn med i bilden eller liknande.
2. Om Sambo 1 (som har barn) som äger lgh dör i en trafikolycka, då är det bara barnet som har rätt till lgh? Även om denna är minderårig?
Ja barnet har rätt till lgh om inte sambo testamenterat detta till sambo 2. Däremot så ska man veta att barnet har rätt till sin sk laglott vilket kan innebära när det kommer till så stora grejer som en lgh och då kan barnet kräva att få sin del, vilket innebär 50% om det finns ett barn.
3. Hur blir det om paret gifter sig och bor kvar i samma lgh? Äger dom lgh ändå tillsammans? Gäller det hästen oxå då? Hade det spelat roll om hästen var värd mindre än lgh? Vad jag förstår så går ju sambos ifrån med det dom hade när dom kom, men det gäller inte makar om det inte finns äktenskapsförord?
Nej dom äger inte lgh tillsammans. När man gifter sig äger man sina tillgångar och skulder tills dess att man skiljer sig eller den ene dör. Då görs en bodelning enligt 50/50 och sedan delas arvet ut. Lgh och hästens värde spelar alltså ingen roll förens de delar på sig och då räknas de båda in i dess tillgångar. Man kan dock registrera dem båda som enskild egendom, då räknas de inte med i bodelningen.
3. Om paret gifter sig, bor kvar i samma lgh, och en skiljer sig, vem äger lgh? Båda? Även om sambo 2 aldrig skrivit på något? Sambo 1 hade ju lgh innan dom vart tillsammans?
Lägenheten ägs av den som köpte den, men den som har mest behov av lgh har rätt till den som jag skrev ovan. Däremot innebär inte det att man får den "gratis" utan att man helt enkelt får köpa ut eller kvitta mot andra tillgångar.
4. Kan sambo 2 tvinga sambo 1 att ge tillbaka dom pengar som sambo 2 har betalat i lån och renoveringar?
Är tyvärr inte så haj på sambolagen, men rent spontant låter det lite knepigt men man kanske skulle kunna trycka på det vid bodelningen och således få rätt till andra tillgångar.

Situation 2:
Paret flyttar ihop i sambo 1s lgh när sambo 1 har 30 000:- kvar i lån.
Sambo 2 vill äga halva lgh.
1. Ska denna då ta ett lån på 15 000:- (hälften av det som finns kvar av lånet när dom flyttar ihop) eller på 50 000:- (hälften av det lgh är värd)?
Alltså det där är ju vad ni personligen kommer överens om, men tar sambo 2 ett lån på 15tkr så har ju denne köpt 50% för det och inte för marknadsvärdet.
2. Får om dom äger halva var så kan väl då Sambo 2 tvinga fram en försäljning/ tvinga sambo 1 att köpa ut hen vid en separation?
Ja
3. Går det då att göra någon typ av % fördelning när dom säljer?* Alltså att Sambo 1 får en större % av det dom får när dom säljer eftersom hen betalat mera lån för lgh?
Ja, det där går ju att reglera rätt friskt.
4. Om sambo 2 tar ett lån på 50 000:- så blir det ju 20 000:- "över" hos Sambo 1 som hen kan då göra vad hen vill med? Är det då bådas pengar?
Förstår inte riktigt vad du menar tyvärr. Om en person tar ett lån är det dennes och dennes endast. Det har inget med den andre sambon att göra?
5. Om Sambo 2 tar ett lån på 50 000:- så kommer ju paret behöva betala ett större total belopp på lån än om sambo 1 inte tar lån/lån på 30 000:- som dom betalar gemensamt. Eller?

6. Vad händer här om Sambon med barn dör? Paret äger ju halva lgh, då äger alltså barnet bara 50 % utav lgh?
- Den ena parten (sambo 2 eller barnet) kan då bli utköpt av den ena. Ska den som köpet ut betala 50% utav lgh värde?
*- Jag har förstått det som att barnet ärver den delen som dennes förälder ägde. Ärver då barnet lånet oxå? Eller "får" barnet då en lgh "gratis" och Sambo 2 står kvar med lån? Hur blir det då om man pratat om att Sambo 1 ska ha en viss % mer utav försäljningsbeloppet? Ärver barnet samma rätt till %?
Det fungerar så här. Först görs en bodelning enligt sambolagen. Där efter flyttas sambo 1s tillgångar och skulder över till dödsboet. Särkullsbarnet äger då det som blir kvar när skulder och tillgångar är betalda. Det betyder alltså att "barnet" eg dödsboet även måste betala lånet. Saker man "pratar om" blir väldigt svåra att åberopa om det inte finns avtal på detta. Sambo 1 borde alltså avtala om detta för dennes skull vid ev separation. Då gäller det som står i avtalet.
7. Här spelar det ingen roll om dom gifter sig? Eftersom dom redan äger 50% var? Så även om dom separerar så är det 50% som gäller? Även om sambo 1 ägde lgh innan dom träffades, eftersom Sambo 2 köpt in sig?
Om dom gifter sig kan det spela roll. Som jag skrivit innan så äger man sina skulder och tillgångar tills dess att äktenskapet upphör antingen genom skilsmässa eller dödsfall.
Om sambo 1 dör görs en bodelning genom att man lägger ihop tillgångar och skulder för respektive make. Ex

Make 1
+ lhg 50.000
-skuld 15000
= 35000kr

Make 2
Tillgång
+ lgh 50.000
- skuld 20.000kr
= 30.000kr

De gemensamma tillgångarna läggs i en pott och blir 65.000kr.
Detta delas enligt hälftenprincipen och båda markarna får 32500kr var. Plus eventuell enskild egendom som inte räknas med i bodelnigen.

Efter bodelningen fördelas arvet ut och här kan alltså make 1 testamentera rubbet till make 2 MEN barnet har rätt att kräva sin del vilket innebär 50%. Sedan finns det en liten regel som säger att den överlevande maken har rätt till minst 4*prisbasbelopp vilket är 180.000kr som denne får även om det finns ett särkullsbarn.
 

Liknande trådar

Relationer Träffade min nuvarande sambo för ca 4 år sedan och vi har ett barn tillsammans som nu är ca 2 år. Förhållandet är inte alls bra och de...
4 5 6
Svar
106
· Visningar
10 454
Senast: monster1
·
Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
13 265
Senast: lizzie
·
Relationer Har hamnat i en ny och emotionellt lite svår situation. Undrar ifall det är nån här som varit med om nåt liknande och hur det...
2 3
Svar
43
· Visningar
5 148
Senast: verser
·
Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
179
· Visningar
26 739
Senast: lizzie
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Barmarksdrag/canicross
  • Retrievertråden
  • Hjälp

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp