Mitt barn, som just gått ut 1:an Samhällsvetenskaplig linje, går i skola från 8.30 till cirka 15.30 varje dag, ibland lite längre, ibland något kortare. Hon åker buss eller tåg till och från skolan så är hemma rätt sent, fastän resvägen är kort.
Det är inte själva skoldagen som är tuff, det är den aldrig sinande mängden av prov, redovisningar, inlämningar etc etc i stort sett varje dag som är tuffa. Redovisningarna på gymnasiet är väldigt specifika med enorma krav på korrekt upplägg, innehåll, språk, källhänvisningar etc etc etc på en nivå som fick mig att häpna. Att komma direkt från en grundskola med nära nog noll krav och inga läxor, till gymnasiet, är ett kliv av gigantiskt mått. Och då har jag ett barn som är väldigt duktig språkmässigt och har lätt för att just skriva, men som ändå får slita jättehårt.
Att ha 4 - 6 prov och redovisningar i olika ämnen på en och samma vecka, gör att där helt enkelt inte finns tid till fördjupning och engagemang, utan eleverna får skumma snabbt och göra precis det som krävs för att få godkänt. Arbeten som ska göras efter skoltid, alltså. Och det är jättetråkigt - och väldigt stressigt. Att få ett högt betyg på en inlämning är dessutom svårt, då kraven på upplägg mm som sagt är otroligt höga. Jag har själv läst inlämningar som jag tyckt varit helt briljanta (även med kritiska ögon) och betyget har blivit ett D, pga detaljer.