Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
På en för rak häst eller ung brukar jag vända på hjälpen- för att lära den att den ska vända- Flyttar fram ytter.Ok, ponera att du rider pa volt, och hästen är inte sa böjd som du skulle vilja ha den. Vad gör du? Drar bak innerskänkeln och puttar in bakdelen med hjälp av den, eller använder innerskänkeln?
Det är alltsa innerskänkeln som driver hästen framat, ytterskänkeln flyttar hästens bakdel sa att den blir böjd. Yttertygeln ser till att hästen inte tappar ut bogen.
Nja. det är lite mer som ska till- flytta dig ngt inåt o mata på ytterbenet så ska du se. innerskänkeln intill.
Jag formar runt innerskänkeln men använder aldrig innertygeln, förutom då ledande tygeltag behövs. Jag har fått lära mig att inner skänkel och ytter tygel samarbetar, men jag har också ridit för tränare som menar att man enbart skall rida för ytterhjälperna. Detta har jag gjort och det har känts bra...
Hm det blev lite osammanhängande men faktum är att jag inte brukar fundera så mycket, jag är nog en såndär otroligt störig människa som hävdar att jag rider mest på känsla och gör det som känns rätt för stunden. Det enda jag vet säkert är att det enda jag gör med innertygeln är ledande, eftergift och klapp.
Rider numer i Tyskland, och tyckte till en början att ridningen var väldigt lik den hemma, men nu verkar det ända finnas en ganska stor skillnad.
Pa böjda spar har jag alltid lärt mig att den inre skänkeln böjer hästen, medan den yttre reglerar. Hästen ska alltsa ga mellan den inre skänkeln och den yttre handen, sa att säga. Den yttre tygeln reglerar sa att hästen inte förböjer sig, den inre ställer hästen.
Men här verkar det helt annorlunda: pa böjda spar sa ska man dra tillbaka den yttre skänkeln ända fran höften, och det är med ytterskänkeln man böjer hästen. Inre skänkeln driver hästen framat, det är den yttre som böjer. Den inre tygeln använder du inte alls (mycket överstrykningar och eftergift), utan det är med den yttre tygeln du begränsar hästen. Alltsa i princip ridning enbart med ytterhjälper.
Så har jag lärt mig. På ridskola i Sverige av utbildade instruktörer och kavallerister.
Likadant i skänkelvikning: dra tillbaka den yttre skänkeln, den inre stannar pa sin plats, och om hästen inte gar at sidan sa peta pa den med spöet istället.
Detta däremot känner jag inte igen och jag får ingen logik i det. Att dra tillbaka ytterskänkeln borde försvåra rörelsen tycker jag. Yttre skänkeln i normalläge och den inre endast en aning tillbakaförd. (beroende på hästen)
Detta är tvärtom mot hur jag har lärt mig (vilket ridläraren här tycker är helt tokigt): den inre skänkeln är sidförande och dras ev nagot bakat, den yttre är framatdrivande sa att hästen inte trillar at sidan, den inre handen ställer, den yttre handen kan ev leda, ser annars till att hästen inte förböjer sig och tappar ut bogen.
Just så har jag också lärt mig.
Men man måste komma ihåg att det finns olika system i ridning.
Det jag reagerade på var att ditt första exempel var enligt "ridhandboken" men inte det andra. Det känns som två olika system för mig. (men det kan bli feltolkat i skrift också förstås)
det är mest jag som tycker det är svart, det sitter liksom i ryggmärgen att böja runt innerskänkeln.
Jag har ridit mycket i tyskland och har inte upplevt det du berättar om. De är noga med på att man har koll på ytter. Du böjer hästen runt den inte skänkeln och ytterhjälperna fångar upp. Jag förstår dig som att du skulle putta in baken med ytter för att få den böjd? Har jag aldrig hört talas om. Att släppa på innertygeln (überstreichen) är bara en kontroll på att hästen är igenom i sin ställning. Att den stannar kvar där utan att du håller fast den.
Vad gäller skänkelvikning tycker jag sällan de rider det överhuvudtaget. Bara på unghästar längs långsidan gärna med huvudet mot väggen för att lära hästen sidförande skänkel. Sedan rids skolor istället. Har aldrig sett en tysk rida skänkelvikning i trav på diagonalen.
En sak jag hade problem med när jag red för en tysk tränare några gånger var att inner och yttersidan verkade definieras olika: I Sverige har jag lärt mig att innersida är åt det håller hästen är ställd, enligt den tyska tränaren var innersidan alltid inåt ridbanan? Stämmer det att det skiljer? För i vissa rörelser som skänkelvikning blev det helt fel innan jag förstod vad som var "inner". Däremot vad gäller ridning på voltspår så blev det inga problem.
Exakt den uppfattningen jag har både ang HUR sakerna görs och VAD de fokuserar på. Har aldrig sett en skänkelvikning göras diagonalt i Ty, knappt ens på långsidorna. Mkt fokus på skolor med liten böjning och tvärning men bra schvung och tempo.
Så har jag lärt mig. På ridskola i Sverige av utbildade instruktörer och kavallerister.
Detta däremot känner jag inte igen och jag får ingen logik i det. Att dra tillbaka ytterskänkeln borde försvåra rörelsen tycker jag. Yttre skänkeln i normalläge och den inre endast en aning tillbakaförd. (beroende på hästen)
Just så har jag också lärt mig.
Men man måste komma ihåg att det finns olika system i ridning.
Det jag reagerade på var att ditt första exempel var enligt "ridhandboken" men inte det andra. Det känns som två olika system för mig. (men det kan bli feltolkat i skrift också förstås)
Tja, jag fick inte ihop det med skänkelvikningen heller, det blev bara pannkaka. Just för att de hjälper jag skulle ge verkade helt kontraproduktiva i mina ögon, jag fattade inte hur det var meningen att de hjälperna skulle göra sa att hästen gick i skänkelvikning.
Intressant att du ocksa lärt dig att rida för enbart ytterhjälper! Har det varit pa hästar som varit speciellt skolade pa det viset, eller rider du alla hästar sa? Skulle jag rida de hästar jag rider i vanliga fall pa det viset sa skulle det bli tagen bakdel av det hela. Och vinklar alltsa ut ytterknäet pa böjda spar? Hur gör du för att inte hamna snett i sadeln?