Receptbelagd medicin

Sv: Receptbelagd medicin

Streptocillin ligger i förpackning om 5 sprutor, den går tywärr inte att dela på, däraw 5 st. Inget wetten kan göra något åt precis.. Och warför inte anwända den medicin som fanns i stallet, förutsatt att den war riktigt förwarad och ej passerat bäst före datum? När det sker på weterinär rekommendation är det ju ok, huwudsaken är att man inte själw sätter in en bahandling utan att weta wad man sysslar med.

Tack för ditt svar, jag hade visst missförstått rätt mycket. :p

Men jag undrar om ovanstående, om nu veterinären på telefon tycker att jag ska använda medicin som finns i stallet, går det då inte emot principen att inte skriva ut medicin utan att ha sett hästen? även om recept inte skrivs i detta fall så har ju veterinären fortfarande ordinerat behandling till en osedd häst?
 
Sv: Receptbelagd medicin

Streptocillin är en styggelse och har inte i häststall att göra. Man får wäl tänka på att man hade en helt annan antibiotikapolicy förr, för bara 10-15 år sedan war resistensproblematiken inte alls så problematisk. Klart man slabbade mer då och det lewer wäl kwar hos den äldre generationen weterinärer. Och det är förstås fel.

Streptocillin är eg en intramammarie att anwända lokalt i spenen på en ko med juwerinflammation. Funkar på sår iofs, men anwänds för flitigt aw wissa.


Preparatet är väl receptbelagt och ska skrivas ut av veterinär.???

Visst är det som du säger i grund och botten ett preparat för juvelinflamation.

Dagens forskning kan dock sedan drygt 5 år tillbaka hänvisa till att det är det enda receptbelagda preparatet som med endast 3 dagars behandling fullständigt återställer en djup sprucken mittstrålfåra. Därmed behandlar inte preparatet uppkomsten till denna smärtsamma åkoma eftersom det bottnar i resistens i närmiljön.

Skriv inte att Streptocillin är en styggelse och har inte i häststall att göra. utan skilj på kompetensen av den veterinär som skriver ut den och användningsområde på häst.

Du slår även undan benen på Socatyl,, tydligen utan att veta dess egenskaper. Naturligtvis måste veterinären ha kunskap om hur varje preparat ska ordineras för att resistenc inte ska uppkomma.

T.o.m. inkompetent hantering av maskmedel medför resistenc.

Döm aldrig ut ngt som du själv inte är insatt i.
 
Sv: Receptbelagd medicin

Hmm det hävs ju ut humanmedicin till höger och vänster av en enkel anledning som tex läkemedelsföretag och tjäna pengar , det har ju tom kommit fram att läkare får procent om dom skriver ut ett visst läkemedel, kan det inte vara något liknande med veterinärer ? *spånar*

Nej, det hoppas (och tror) jag verkligen inte...
Det är nog snarare så att som någon nämnt tidigare i tråden, att många "ger sig inte förrän de har ett recept i handen". Att veterinärerna tröttnat på att tjafsa med nojiga hästägare som vill ha medicin istället för vila. Men det är bara min teori.
tror det är lite samma sak hos läkaren. Jag vet själv att jag mot min vilja blev förskräckligt stött när jag senast blev hemskickad från sjukhuset med ett "det här får du vänta ut". Min skalle tyckte att "vadå, ska ni inte GÖRA något?".

Spånar jag med...
 
Sv: Receptbelagd medicin

Tack för ditt svar, jag hade visst missförstått rätt mycket. :p

Men jag undrar om ovanstående, om nu veterinären på telefon tycker att jag ska använda medicin som finns i stallet, går det då inte emot principen att inte skriva ut medicin utan att ha sett hästen? även om recept inte skrivs i detta fall så har ju veterinären fortfarande ordinerat behandling till en osedd häst?

En veterinär får aldrig under några omständigheter ordinera eller som det tidigare sagts "rekomendera" receptbelagt prepparat utan att IRL själv diagnostiserat och tagit ansvar för medicineringen, rehabeliteringen.

Svårare än så är det inte så därför finns det i tråden inget mer att diskuttera.

Gör Veterinären en felaktig diagnos så står veterinären till svars för det utifrån sin yrkeslegetimatin och kunskap. Går veterinären på hästägarens fallbeskrivning och över telefon "rekomenderar" sedan tidigare recept belaggd medicin och diagnisticeringen från ägare är felaktig med ytterligare komplikationer så får veterinären en erindran/varning eller vid upprepade tillfällen sin legimitation indragen.. Hästägaren kan "fett räkna med" att ersättning från försäkringsbolaget utgår.

Är det här svår att förstå både för vissa hästägare och Veterinärer??
 
Sv: Receptbelagd medicin

Jag har regagerat på att man får ge penicillin själv i spruta - det tycker jag är lite otäckt. Jaghar också fått otilrläckliga instruktioner. Jag har snälla hästar - jag har gjort det hagen i ungdommen.

Tills jag fick höra om penicillinchock. För den som vet om det - undrar ju är du galen? Eller NÖTTER, som Tant Ester skrev om örondroppar och hundar

Om man VET så är man både galen och en påse nötter, men om man inte vet...

Fast jag tror att många vet om hur det fungerar med penicillinchocker. Jag har själv sprutat många hästar på veterinärs ordination och är fullt medveten om vad det innebär och ser till att även ägaren är det innan hästen sprutas.

Om penicillin verkligen behövs har nog inte så många något alternativ, såvida man inte bor väldigt nära någon veterinär. Att ta ut veterinär rill oss går på en tusenlapp och ersätts inte av försäkringsbolaget (iaf inte resorna). Att göra det flera dagar i rad kanske är för dyrt för många.

Däremot kan jag hålla med om att det skrivs ut väldigt lättvindligt, det är ju penicillin för minsta lilla skrapsår nuförtiden.

Min häst var i behov av antibiotika pga streptocockinfektion nu i sommar, men jag valde attlåta SVA resistenstesta innan vi gav sprutor, och lyckligtvis var bakterien känslig för sulfa, så det räckte med hippotrim. DET är något fler skulle göra, om antibiotika verkligen behövs.
 
Sv: Receptbelagd medicin

Är det här svår att förstå både för vissa hästägare och Veterinärer??

Jag är inte så stenkorkad som jag verkar ;)
Det var detta jag antog i mitt första inlägg, det var därför jag blev förvånad när TantEster (som jag har förstått är veterinär) sa att man kan använda det som finns i stallet efter telefonkonsultation. Det sa liksom emot tidigare bud.
 
Sv: Receptbelagd medicin

Naturligtvis måste veterinären ha kunskap om hur varje preparat ska ordineras för att resistenc inte ska uppkomma.

T.o.m. inkompetent hantering av maskmedel medför resistenc.

Detta är en fenomen som många veterinärer inte verkat förstå. Diskuterade ämnet i denna tråden idag med några vänner inom hästkretsar. Samtalet kom in på receptbelagt maskmedel. När jag behövde maskmedel till några av mina nu innan betessläppet så ringde jag till vet. med "kolla masken" resultatet i handen. Vet. frågade inte ens om jag skickat in något prov eller om varför jag skulle maska. Den enda frågan jag fick var vilket medel och hur många. Jag tänkte inte så mycket mer på det eftersom jag har regelbunden kontakt med denna veterinär.

Däremot blev jag ganska förvånad över att flera av mina vänner inte heller behövt redogöra ett dugg över varför de skulle maska eller ens mot vad! Borde inte veterinären kolla sådant? Det var inte samma veterinär som kontaktades utan flera olika.

Till en av dessa hade veterinären föreslagit ett storpack med sprutor, för det var ju bra att ha hemma. Dessutom blev det billigare med storpack för hästägaren. :eek: Denna hästägare har 2 hästar och behöver definitivt inte 10 sprutor av samma medel. Hon hade inte ens skickat in träckprov utan kör på gamla invanda rutiner.

Om inte ens veterinärerna håller sig till reglerna om maskmedel, hur ska vanligt hästfolk kunna lära sig?

Dessvärre är det nog fortfarande väldigt vanligt att många hästägare maskar på rutin, för att de alltid gjort det. I vissa böcker står det ju även att man ska maska innan bete, på bete och efter bete. Skrämmande att många faktiskt gör det och är såpass dåligt insatta i detta med resistans osv.
 
Sv: Receptbelagd medicin

Veterinär FÅR telefonförskriva recept i vissa lägen. Dels va gäller avmaskningsmedel t ex.

Men även vad gäller andra recept, så om veterinären måndagen den 1:a januari undersöker hästen Brunta som har en sårskada, och veterinären kollar såret, gör rent och syr det, och uppmanar hästägaren att höra av sig om såret börjar soppa/vara. Onsdagen den 3:e januari ringer ägaren och talar om att såret soppar. Då får veterinären på telefon förskriva antibiotika.

Samma sak om veterinären varit ut till hästen Brunte som har fång, och ordinerar NSAID, och ge i 10 dagar först, sen prova sätta ut, är hästen inte bättre ring. 12 dagar senare ringer ägaren, och Brunte blev sämre igen när NSAID sattes ut. Då får veterinären via telefon skriva ut ett nytt recept.

Däremot, om ägaren till Brunte med fång ringer och säger att nu rinner Bruntes ögon, eller att han fått ett sår - då får veterinären inte förskriva för det utan att kolla ögonen/såret.

Veterinär får också till t ex som var exempel i tråden en hosthästägare skriva ut slemlösande, och skriva fler uttag på receptet så ägaren kan ge för samma sak (hosta), med samma symptom när det behövs.

Och försäkringsbolagen har INGET att invända mot det - alls. Jag har i flera år haft försäkringar som ersätter även medicin på recept (ponnyns försäkring gör det inte dock). Jag har 3 - 4 gånger under årens lopp skickat in just recept som förskrivits på telefonen. Endera för ett sår börjat soppa, en hästs behandling behövts förlängas, eller svaret på provet gjort att man velat sätta in medicinering.

Jag har då klart och tydligt skrivit att det är recept, ordinerade av veterinär över telefon. (Då de inte är utskrivna samma dag som vetbesöket). Inga som helst problem.

Dock, om det skulle vara en 'ren' telefonförskrivning, i stil med 'hej min hästs ögon rinner' och veterinären på telefon skriver ut recept UTAN att titta på hästen, så är det möjligt de skulle reagera, det vet jag inte då jag aldrig provat.

Så att man blir 'fett utan ersättning' är en inkorrekt uppgift, sålänge det är expedierat för en åkomma som veterinären sett till innan. Möjligt det finns en tidslinje, det vet jag inte, de fall jag haft har det varit mellan några dagar till 3 veckor efter intialbesöket.

Så vi kanske kan hålla oss till fakta så slipper det bli förvirrat.

Enkel tumregel - har vet inte sett hästen för den aktuella skadan får telefonrecept inte ringas in/receptbelagda läkemedel ordineras (med få undantag dock, t ex avmaskningsmedel, där det räcker med att t ex ett träckprov är gjort).
 
Senast ändrad:
Sv: Receptbelagd medicin

Dagens forskning kan dock sedan drygt 5 år tillbaka hänvisa till att det är det enda receptbelagda preparatet som med endast 3 dagars behandling fullständigt återställer en djup sprucken mittstrålfåra. Därmed behandlar inte preparatet uppkomsten till denna smärtsamma åkoma eftersom det bottnar i resistens i närmiljön.

.

Jag begriper faktiskt inte riktigt wad du försöker skriwa. Därmed behandlar inte preparatet uppkomsten till denna smärtsamma åkomma eftersom det bottnar i resistens i närmiljön?? Öh? Menar du att man inte utrotar bakterien genom att behandla en mittstrålfåra eller? Kan i såna fall upplysa om att man inte utrotar streptokocker genom att behandla lille Arne med halsfluss med penicillin heller.

Streptocillin rätt anwänt är ett fint läkemedel, men det har inte att göra i häststall i den bemärkelsen "ligga i stallet för att tas till wid minsta lilla sår". Och det war wäl gärna det som diskuterades här, om jag inte missminner mig. Jag dömer inte heller ut Socatyl, som äwen det är ett bra läkemedel, bara den felaktiga anwändningen aw det. Har du förklarat hur det anwänds wid öwerben än? Jag dömer inte ut ögonsalwa heller, för den delen, bara bruket aw gammal öwerblien salwa som tas till när hästen har irriterade ögon utan att hästägaren konsulterar weterinär först.
 
Sv: Receptbelagd medicin

Tack för ditt svar, jag hade visst missförstått rätt mycket. :p

Men jag undrar om ovanstående, om nu veterinären på telefon tycker att jag ska använda medicin som finns i stallet, går det då inte emot principen att inte skriva ut medicin utan att ha sett hästen? även om recept inte skrivs i detta fall så har ju veterinären fortfarande ordinerat behandling till en osedd häst?

Weterinären får själw hålla ordning på gällande lagar, det ska inte du som hästägare behöwa göra! Men om din weterinär Swensson har diagnosticerat din häst med kronisk bronkit så är diagnosen liksom redan ställd. Den behöwer inte ställas på nytt warje gång hästens symptom förwärras. Hästen är inte "osedd", den är en kroniker som weterinären har journal på och är insatt i. Om hästen däremot får feber eller andra symptom som inte längre öwerensstämmer med de "wanliga" får weterinären inte skriwa ut antibiotika utan att ha ställt diagnosen "infektion" genom att undersöka hästen.

Om en hund har warit på klinik och fått konstaterat kronisk artros i en led så är det ok för weterinären som ställt diagnosen att per telefon skriwa ut mer smärtstillande när en förpackning tagit slut. Men om hunden plötsligt får magknip eller drabbas aw ett klokapselbrott så får weterinären inte skriwa ut medicin för dessa åkommor utan att först ha undersökt hunden.

Förstår du skillnaden?
Ett undantag eller wad man ska säga, är återkommande bakteriella infektioner, där åtminstone jag anser att det är felaktigt att skriwa ut antibiotika gång efter annan bara för att hunden eller katten eller hästen har fått tillbaka infektionen. Som öroninflammation hos hund - det är ofta ett återkommande problem pga att det finns en bakomliggande orsak i form aw allergi, hormonell rubbning osw. Att då skriwa ut antibiotikadroppar per telefon war tredje månad borde wara straffbart!! Det är för det första inte säkert att det är samma bakterie som förra gången och för det andra så måste man tänka ett steg längre; warför får hunden återkommande problem och hur kan wi förebygga detta.
 
Sv: Receptbelagd medicin

Naturligtvis måste veterinären ha kunskap om hur varje preparat ska ordineras för att resistenc inte ska uppkomma.

T.o.m. inkompetent hantering av maskmedel medför resistenc.

.

Nu är det ju tywärr så att resistens hos bakterier uppkommer oawsett hur antibiotika ordineras. Naturligtwis kan man minska riskerna genom att minska anwändningen generellt sett, i möjligaste mån utföra resistensbestämningar och t e undwika otillräckliga doser, men eftersom resistensgener i många fall är naturligt förekommande hos bakterier och bakteriernas natur dessutom är att ständigt - och snabbt - mutera för att undwika hot från omgiwiningen (som antibiotika) kan inte "rätt ordination" stoppa processen. Wissa preparat är förbjudna att anwändas på djursidan för att de ska sparas till humant bruk, det är ett sätt att försöka stoppa utwecklingen.

Genom att receptbelägga awmaskningsmedel försöker man äwen där att stanna aw resistensutwecklingen (mm) och det är beklagligt att awmaskningsmedel trots detta skriws ut för lättwindligt. Det borde naturligtwis wara så att warje hästägare skulle "twingas" utföra en träckundersökning awseende förekomsten aw inälwsparasiter innan de får ett recept i handen.
 
Sv: Receptbelagd medicin

Weterinären får själw hålla ordning på gällande lagar, det ska inte du som hästägare behöwa göra! Men om din weterinär Swensson har diagnosticerat din häst med kronisk bronkit så är diagnosen liksom redan ställd. Den behöwer inte ställas på nytt warje gång hästens symptom förwärras. Hästen är inte "osedd", den är en kroniker som weterinären har journal på och är insatt i. Om hästen däremot får feber eller andra symptom som inte längre öwerensstämmer med de "wanliga" får weterinären inte skriwa ut antibiotika utan att ha ställt diagnosen "infektion" genom att undersöka hästen.

Om en hund har warit på klinik och fått konstaterat kronisk artros i en led så är det ok för weterinären som ställt diagnosen att per telefon skriwa ut mer smärtstillande när en förpackning tagit slut. Men om hunden plötsligt får magknip eller drabbas aw ett klokapselbrott så får weterinären inte skriwa ut medicin för dessa åkommor utan att först ha undersökt hunden.

Förstår du skillnaden?
Ett undantag eller wad man ska säga, är återkommande bakteriella infektioner, där åtminstone jag anser att det är felaktigt att skriwa ut antibiotika gång efter annan bara för att hunden eller katten eller hästen har fått tillbaka infektionen. Som öroninflammation hos hund - det är ofta ett återkommande problem pga att det finns en bakomliggande orsak i form aw allergi, hormonell rubbning osw. Att då skriwa ut antibiotikadroppar per telefon war tredje månad borde wara straffbart!! Det är för det första inte säkert att det är samma bakterie som förra gången och för det andra så måste man tänka ett steg längre; warför får hunden återkommande problem och hur kan wi förebygga detta.

Jag förstår absolut skillnaden och håller helt med, men i mitt exempel som jag syftade till så pratade jag med veterinär på telefon vid en sårskada och denne ordinerade mig streptocillin som redan fanns i stallet (inlägg igår 21:49). Detta kan ju då inte vara riktigt?
 
Sv: Receptbelagd medicin

Nej, det är inte riktigt, absolut inte! Om weterinären hade tittat på din häst och sagt, "wassego här har du ett recept på Strept" så hade du däremot kunnat säga att du redan hade en tub i stallet och då hade det natruligtwis warit ok att ta den istället!

Weterinären har kringgått lagen lite i ditt fall; han eller hon har ju inte förskriwit medicinen utan bara upplyst dig om att du kan anwända nåt du redan har. Så får man inte göra! Resistensgenerna hoppar glädjeskutt...
 
Sv: Receptbelagd medicin

Bra att du skriver, och jag förstår allvaret med resistens absolut


Kan inflika att jag haft veterinär ute som förskrivit Butta. Detta är distriktsveterinären som kan häst i mitt område, den remitterade hästen till specialist

I glappet mellan distrikta och specialist så räckte inte buttan- min distrikta är as svår att få tag i så jag ringde specialisten och frågade om denne kunde skriva ut Butta. Denne sa Nej av skäl som du skrivit, att hon inte sett hästen, och också med tanke på vad Coari skrev vissa diagnoser kan det vara fel med Butta och min diagnos var inte glasklar

Hon sa också att det hänt att hästar dött av Butta

Alltså i trådens anda inget man skall laborera med själv. Gäller det även de andra smärtstillande?

Kan du jämföra vad Butta skulle vara på humansidan

Är det att jämföra med Ipren - eller är det mycket värre saker

Jag är också nyfiken på smärtlindringseffekten. Då min häst fick åka hem två dagar efter operation med dosen först 2x2 första dygnet därefter 1x1 på 600 kg häst

Hon hade då utsatts för en KS operation. Enligt Journalen så hade hon fått bra smärtlindring dygnet efter, men jag bara undrar- jag är själv aldrig opererad.

men så här med facit i hand så känns det lite lite...

Lite trådkap, men också bör man kanske veta vad man ger hästen på vets inrådan

kan du också lära oss om skillnader mellan Butta Finadyne och metacam, vad avgör vilket man väljer och går det att överföra till humanpreparat
 
Senast ändrad:
Sv: Receptbelagd medicin

Butta, eller Fenylbutazon om man will slita på sina (kwarwarande) tangenter, tillhör gruppen NSAID, icke-steroida anitinflammatoriska mediciner. De har ungefär samma werkningsmekanism - de hämmar kroppens produktion aw prostaglandin som är en wiktig mediator wad gäller inflammation, smärtupplewelse och temperaturstegring (feber). Hos häst har man eg bara NSAID som alternatiw när det gäller smärtlindring i oral form. Metacam, Quadrisol, Finadyne, Butta m fl ingår alla i samma grupp och wilket man wäljer beror på wilken beredningsform man önskar och wilket preparat weterinären har bäst erfarenhet aw wid olika smärttillstånd.

På humansidan finns fler alternatiw, men äwen här är NSAID en storsäljare... Magnecyl, Ibumetin, Ipren m fl tillhör gruppen och är receptfria i lägre styrkor. Bland de mer potenta ses Woltaren m fl. Alwedon tillhör inte gruppen.

Äwen på humansidan finns en lång och ganska otäck biwerkningsförteckning. NSAID har bla som sidoeffekt att det minskar skyddet mot magsyra i magsäcksslemhinnan med ökad risk för magsår. Detta sker också wia hämningen aw prostaglandinsyntesen men är alltså en oönskad effekt som man försöker forska bort.

Dosen butta är 0,5 påse per 100 kg. Jag kan inte uttala mig om den insatta dosen, weterinären kan ha haft skäl att minska dosen som jag inte känner till (nedsatt indiwid osw). Man brukar inleda med en högre dos den första behandlingsdagen för att sedan gå ner till underhållsdos. Man ska inte öwerdosera NSAID - man får inte bättre resultat men risken för biwerkningar ökar.


Effekten - jag tänker mig att den är jämförbar med Woltaren. Smärtan döwas awsewärt utan att man blir lullig, men den förswinner inte helt!
 
Senast ändrad:
Sv: Receptbelagd medicin

Tack TantEster för att du orkar svara så bra jämt! :bow::bow::bow:

PS. Jag oroar mig för att ditt tangentbord ska sluta fungera helt och hållet.
Jag kan köpa nytt åt dig bara du fortsätter vara kvar på Buke. :D
 
Sv: Receptbelagd medicin

Jag tackar också för alla yrkesmänniskor som orkar sitta och svara och reda ut särkilt när det spekuleras hej vilt.

Det är ni som gör buke till en kunskapskälla av stora mått

Tackar alla med kompetens som orkar

:bow: :bow: :bow:
 
Sv: Receptbelagd medicin

Jag begriper faktiskt inte riktigt wad du försöker skriwa. Därmed behandlar inte preparatet uppkomsten till denna smärtsamma åkomma eftersom det bottnar i resistens i närmiljön?? Öh? Menar du att man inte utrotar bakterien genom att behandla en mittstrålfåra eller?

Hur uppkommer djup strålröta som klyver mittstrålfåran??

Eftersatt hovvård, avsaknad av daglig hovvård men främsta orsaken är närmiljön!!
 
Sv: Receptbelagd medicin

Jag kan bara hålla med i hyllningskören. :bow:

Fantastiskt att seriösa yrkesmänniskor vänligt och pedagogiskt tar sig tid att förklara för oss andra här på nätet. Du har helt rätt i att det gör Buke fantastiskt!

Jag är med och samlar ihop till ett nytt tangentbord till T.Ester om hon sliter ut det! :rofl:

Norrland
 

Liknande trådar

Hästvård Jag har snubblat över några trådar på FB på sistone om alternativbehandlingar av hästar (avmaska med örter, inte vaccinera...
Svar
6
· Visningar
371
Senast: animalasia
·
Hästvård Någon som har en idé om vad som kan vara bekymret med min häst? Hon kliar bort sin långa vackra man från ca halva manen och bakåt. Jag...
Svar
8
· Visningar
863
Senast: skogaliten
·
Hästvård Hej! Mitt vuxna islandshäst sto på 12 år har för några månader sedan påvisat ”svaga” bakknän och ”problem” med patellan. Vi har...
Svar
9
· Visningar
709
Senast: tara
·
Kropp & Själ Det finns säkert 100 sådana här trådar redan. Men jag behöver lite stöttning. Jag ska opereras den 30e, alltså nästa torsdag. Och jag är...
4 5 6
Svar
115
· Visningar
6 875
Senast: SiZo
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp