Rodde skrev:
Vad är det som säger att Wlsh/Hbl är så bra, när tränarna behöver sitta och rida ponnyerna hela tiden....
/QUOTE]
Snälla du, har du nån gång varit i tyskland/Holland???? Skillnaden på sverige och dom länderna är ju att där är det vuxna proffsberidare som utbildar ponnierna, rider dom flera ggr i veckan, och sen sätts den unga ponnyryttaren upp på en färdig produkt. Så kommer det aldrig att bli i sverige, här köps en ung ponny sen är det den unga ryttaren som utbildas tillsammans med ponnyn.
Många svenska korsningsponnier skulle säkert bli farliga konkurrenter för tyskar/holländare om vi hade dom ekonomiska resurserna och kunde utbilda våra svenska korsningsponnier av proffsberidare i flera år innan en ung ryttare ska sitta upp.
Det finns mycket stora fördelar med att vuxna grundutbildar även ponny. En väl grundutbildad ponny blr då mycket lättare för den unga ponnyryttaren att börja rida och vidarutbilda.
Sverige i och med att vi har börjat få igång ungponnyutboldningen och har möjlighet att få den unga ponnyn tävlad av vuxna på bl.a ungponnychampionat.
Sedan skall vi inte glömma bort att Sverige är på väg att bli en mycket stark ryttarnation, och väldigt många ponnybarn har mammor och pappor som är goda ryttare.
För en ryttarfamilj är det en möjlighet att köpa en ung ponny och inom familjen utbida den själv.
Ponnyn själv behöver ha ett gott temperament och hög ridbarhet, sådana ponny blir därmed lättutbildade och kommer relativt snabbt ut i sporten.
Tyskarnas beridarutbildade ponny med ponnyryttare som endast sitter på dem under själva tävlingarna--är en skröna.
Det är precis lika dyrt att lämna bort ponny på utbildning i Tyskland som i Sverige, och uppfödarna är inte ett dugg rikare.
Vad dom däremot har lyckats mycket bra med avelsarbete är att ta fram en ridponny med gott temperament och god ridbarhet, dessa och då de bästa av dom är ofta mycket okomplicerade och klarar mycket väl att utbildas av barn och ungdomar med vuxenhjälp..
För att avliva lite av skrönorna kring Tyska proffs som utbildar ponnyerna så vill jag lämna en liten skildring från hur vardagen ser ut på ett av de framgångsrikaste ridponnystuteriet-Bönniger.
Stuteriet har en mycket duktig beridare anställd 4 h/dag. Denna beridare har följande arbetsbörda.
Hon rider in och grundutbildar ca 20 ponny/år
Hon visar i snitt ca 4 hingstar/år
Hon utbildar ca två till bruksprov.
Hon utbildar vid hand ca 6 ston/år för treårsvisning/stambokföring.
Hon förbereder ca 6 ston med föl för fölchampionat.
Hon utbildar ca 10 ponny/år som går ungponnytävlingar med Bundeschampionat som mål--varav ca 4/år klarar kvalen.
Hon utbildar ca 5 ponny/år som tävlar högre ponnyklasser.
Varav ca två-tre som årligen är med i landslagstrupp.
Fyra timmar/dag är en omöjlighet att klara detta beting--däremot finns det mycket gott om småflickor, mammor som hjälper till i verksamheten.
Småflickor och småflickornas mammor rider in-vidarutbildar och motionerar ponnyerna i terrängen.
Varje eftermiddag finns stuteriets beridare på plats och håller lektion--barnen rider i grupp på deras ridbana, som egentligen är en sandgrop-något ridhus finns inte.
Undervisningen är i två grupper
--ponny under inridning och vidarutbildning.
--ponny träningar på LA-FEI nivå.
Barnen och deras föräldrar åker sedan själva och tävlar ponnyerna, någon tränare är aldrig med. Ponnyer som visas på bundeschampionar visas inte de heller av beridare--brukar oftast ridas av den för året mest erfarna ponnyryttaren.
En ponnyryttare på Bönnigerstuteriet som under en sässon får tävla någon av stuteriets ponnyer--måste binda sig att ta ansvaret för tre ungponny.
Varje ponnyryttare, ca 5/ år har som kontraktskrav tre namngivna ungponny som dom har till uppgift av vara skötare åt sammt att under tränares ledning rida in vidarutbilda och starta ungponnyklasser.
Utöver dessa ca: fem kontrakterade ponnyryttare, finns gott om blivande kontraktsryttare som får sporadiska uppgifter(lärlingar och blivande kontraktsryttare).
Vid en yttre betraktelse ser hela systemet mycket väloljat ut--när jag frågade hur det överhuvudtaget kunde fungera så smidigt, blev svaret. De här flickorna är döttrar till flickor som i sin tur är döttrar till flickor som alla har tillbringat sin ponnytid på stuteriet.
Dessa byn´s egna små ryttarflickor, blir sedan på löpande band kända ponnyryttare.
peråke