Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
*En häst som är väldigt lat, kanske stel/omusklad/snedmusklad och inte gärna bjuder till.
Om du vill att en häst utan motor ska knäa är det logiskt att den lägger av.
en het häst däremot trampar ju på mer o får det då lättare.
När du samlar den måste du bibehålla takten, annars blir det pannkaka.
Här är min första tanke att hitta framåtbjudning och jobb genom hela kroppen. Hade börjat med longering med framåtnedåtsökning,
lagt in lite cavaletti och gångartsändringar.
Uppsuttet i skogen med mkt framåtbjudning ridning rakt fram och övning på stopp/starthjälper.
Framåt nedåtsökning sitter mycket bra på den här hästen, särskilt i traven. Problemet är bara att "ta upp" hästen, för ofta blir den så framåt nedåt att den fuskar med baken!
Cavaletti gillar den inte, men det har den övat en del på tidigare. Blir tyvärr snarare rusig (stressad) än får framåtbjudning.
I skogen/vid uteritter är den framåt så snart det gäller trav eller galopp, men det är ju för att det är "kravlöst" till skillnad från när man försöker forma och samla på ridbana. Känns inte som någon idé att rida samlat/med krav vid uteritter, då blir den bara spänd är min tidigare erfarenhet, låter den hellre gå i "fri" form i dålig terräng för att muskla sig.
Ska försöka tänka på det iaf att låta den "gå framåt" och inte bry sig så mycket om övrigt till en början. Men jag vill försöka hålla det i balans, inte släppa för mycket på övriga prioriteringar som jag tycker är viktigt = att den inte ska bli för stressad och spänd, försöka hålla hyfsad balans och ram.
I bästa fall kan den t o m gå i bra form "av sig själv" när den blir stressad men mycket spänd vilket inte känns bra alls.. Skulle man träna galoppen i det läget skulle man få en mycket passaktig galopp som inte skulle ge ett sk*t
Är den bara lite stressad, precis under gränsen så att säga, då kan den gå mycket bättre även i galoppen och kännas mer lättriden men den är även då mycket spänd. Vill inte uppmuntra det, hur viktig grund det än är.
Lära den svara framåt är något jag försöker mig på i början av varje ridpass, dock är det svårt ibland att förhindra att den "står emot" i vissa lägen, t ex när den tappar balansen. Hinner man med (det kan bli väldigt plötsligt) så driver man givetvis på och det svarar den på om den kan i det läget.
Ska försöka tänka på det iaf att låta den "gå framåt" och inte bry sig så mycket om övrigt till en början. Men jag vill försöka hålla det i balans, inte släppa för mycket på övriga prioriteringar som jag tycker är viktigt = att den inte ska bli för stressad och spänd, försöka hålla hyfsad balans och ram.
Ja, absolut. Det bär dock emot att sitta och *driva, driva* eller lägga till spöt för att hästen inte lyder skänkeln, dessutom måste timingen vara väldigt bra för att man ska hinna återfå/behålla balansen innan den redan brutit av (måste erkänna att min balans blir ganska dålig då, man liksom "faller fram" när hästen gör en tvärinbromsning, och då är det svårt att hinna driva). Något måste man såklart göra, och att hästen inte lyssnar bra för skänkeln hela tiden är ju en inlärningssak, brukar börja med att jobba på det varje ridpass för att det ska sitta när man går över till lite högre krav.
Är sugen att testa med sporrar för att den snabbare ska ta skänklarna och bli lättare att "rama in" när den sladdrar iväg med kroppen. Men det känns som grovt fusk när man normalt sett försöker rida med enbart sits och lår
Jag tycker att du försöker göra för mkt samtidigt. Mitt råd är att släppa alla föreställningar om balans och ram.
Prio nr ett måste vara kommunikation. Börja där. Fungerar fram och stanna? Öva tills du får en respons som du är nöjd med.
Sen framåtbjudning, hästen ska just BJUDA framåt med en fri aktion.
Öva det i skritt och trav.
Sen är det dags för böjande hjälper, skolor mm med bibehållen kommunikation och framåtbjudning.
Först när det sitter kan du börja fundera på takt, ram och balansering.
Man har MKT igen att ta några steg tillbaka när saker inte funkar som man tänkt sig.
Totola, som hänt förr så blir jag jätteförvirrad över ditt resonemang och att försöka förstå hur du tänker. ena stunden är du på en oerhörd detaljnivå, och andra stunden så berättar du att hästen inte ens svarar eller bjuder framåt.
jag förstår helt enkelt inte hur du prioriterar eller din "plan" bakom detta arbete du beskriver. vart är den röda tråden? du måste, som axel och elbereth säger, hitta basics och åter basics först. 1) att hästen svarar för hjälper och b) bjuder framåt. SEN kan vi tala om balans och finjustering inför svarandet på hjälper osv. Om du blandar så mycket som dina beskrivningar ger bild av, så tro fanken att du har en stressad häst som inte förstår?
Håller med axel och elbereth. du är all over the place och prioriterar inte grunderna utan försöker blanda allt, vilket leder till varför du har problem med hästen som blir stressad och förvirrad, och ställer de frågor du ställer i denna tråd.
Balans och "finjustering" är viktiga bitar, och förhppningsvis kan man få dom gratis när andra delar sitter men i mitt huvud är det viktiga bitar. Framförallt balans då eftersom det har med tekniken att göra. Samlingen bryr jag mig inte nämnvärt om mer än att hästen ska vara hyfsat "eftergiven" för annars blir den halvt omöjlig att rama in.
Eftersom jag inte känner att jag har en stadig sits och tydliga sits- och vikthjälper så vill jag befästa "ramen" innan jag ens ber om en bättre trav och galopp. Olika personer har olika prioriteringar och även olika prio på olika hästar, och på just denna häst känns det som att rakriktning bör vara prio nr. 1 tills det sitter och därefter gå över till lydnad, takt tempo.
När jag t ex ska trava så vill jag inte ha en flängtrav. Det gör inget om hästen drar iväg till en början, jag bad den ju gå framåt, men sen ska den inte ÖKA eller svänga åt något håll. Det gör den för att den tappar koordination och/eller balans. Det är väl lite av en lydnadsfråga, men jag brukar sakta ner och börja om och hoppas på att övergångarna ska göra den starkare så man slipper flängtrav.
Det är svårt att förklara när du inte sett hästen/ridit hästen och vet historiken så att säga, jag har nog haft ganska luddiga beskrivningar pga att jag utgått från att hästen var ungefär som för 1½ år sen, men nu när den varit ute på foder har den blivit ganska annorlunda. Men det jag kallar "personlighet" sitter kvar
Om vi säger såhär - om hästen inte går dit jag vill eller sladdrar fram och tillbaka med kroppsdelar (det är ingen konsekvens i det heller så man kan märka något mönster, ena sekunden kan den trycka till höger och nästa till vänster) så ser jag det som ett allvarligt "fel". Givetvis måste den lyssna på mina hjälper för att jag ska kunna förbättra det, men JAG i min tur måste hitta de knappar som kan hjälpa hästen att få bättre struktur och bli "stadigare". För allt jag vet kan det ju även vara jag som gör att den går så. Att rida den framåt hade varit en lösning om det inte gjort hästen ännu slingrigare (missförstå mig inte nu, jag försöker rida hästen framåt till en viss grad, men att rida framåt i sig verkar inte hjälpa).
Känns som att diskussionen blivit knasigt vinklad, det är inte så att jag känner att jag behöver hjälp med den här hästen, jag bara motionsrider den till den (förhoppningsvis snart) ska åka till nya ägarna.
Nu har jag inte tid och motivation att skola hästen eftersom den ändå kommer bli annorlunda riden hos nya ägarna. Det var bara tänkt som ett exempel för att det är intressant att höra era åsikter/teorier om tillvägagångssätt på olika typer av hästar
jag tycker väl iochförsig att bakgrunden i detta fallet är lite oviktig och att det är hur den uppför sig NU som man avgör hur man tränar den beroende på hur den uppför sig.
att den slingrar på rakt spår har väl med dålig bjudning och ev. styrka att göra, sånt försvinner ju med lite ökad styrka/balans, vilket den får om den tillåts gå fram och hitta bjudningen lite avdramatiserat i skog och mark, snarare än att sitta och fibbla med smådetaljer innan den a) lyder hjälperna och b) bjuder.
Jag har en helt annorlunda bild av dig i fråga om hur jag tänker runt utbildning på en häst som du beskriver, det är nog bara att konstatera. Vi får nog helt enkelt dra ett streck runt det konstaterandet