Sv: Petighet vid inlärning?
Men bjudning är ju inte = fart.
Nej, det är precis det jag menar också
visst är det en travare?
för en sån så japp - det kan vara en styrkegrej att gå avslappnat rakt fram med bjudning under ryttare. dvs att den inte är uppbyggd från grunden , psykiskt eller fysiskt, eller har andra problem -vad som helst, som hindrar den.
Det är en travare, som blev inriden för ca 8 år sen och endast är riden de senaste 7 åren varav massor med uteritter.. Den har ALLTID haft ett ganska lågt tempo, särskilt i nedförsbackar och terräng (åtminstone så länge jag vet om).
De enda tillfällen det känts som att den haft bjudning är när man hoppar små terrängskutt och den får bränna på som den vill, när man kör (i dessa två fall för att den känner sig "fri" och inte på något sätt sammanknippar det med arbete..) OCH när den kommit ordentligt mellan sits, hand och skänkel, dvs man fått kontakt med och kontroll på hela hästens kropp och den är satt i en bättre balans.
om den går sakta i nedförsbacke/kuperat så är det väl bra att den får göra det tills den byggt upp sig och hittat resterande bitar, bara den gör det i så god form som möjligt och inte står emot hjälpen i sig. Men nu rider du ju inte ut så mkt vad du skriver, så jag tror nog att det blir svårt att bedöma hur den verkligen skulle uppföra sig/utvecklas ute om du rider så begränsat. Att rida i sällskap med ngn blir ju inte heller alls lika planerat och konsekvent, man fokuserar ofta på sitt sällskap och det blir slö-ridning, snarare än att fokusera på hästen och träningen/syftet med uteritten i sig.
Det är jättebra, och därför har den ridits ut väldigt mycket tidigare, särskilt i terräng (den stod i samma stall som min förra kuse och då red vi ut massor off-road rätt ut i skogen utan stigar) men det betyder inte att den rent allmänt får bättre bjudning, dock är det ju jättebra för fysiken.
Den bjuder bättre när man rider ut med andra, rider man själv så går det knappt framåt öht på bortvägen. Jag personlingen har tyvärr inte tålamod längre att vänta ut hästen 10-30 minuter om det behövs, därför ser jag till att skaffa "lättare" hästar vid uteritter och rider inte gärna ut andras hästar som är så
Ägaren har ridit ut en del ensam och hon har fått ganska bra resultat (passar betydligt bättre ihop med hästen än mig) men det har inte gett någon skillnad i "bjudningen" och tyvärr har den ju gått tillbaka några snäpp i styrka och utbildning sen fodervärden.
Ang. min kommentar om att dra streck så uttryckte jag mig nog felaktigt. Jag menade att vi kanske skulle stryka ett streck/sätta punkt vid diskussionen då vi trots flera sidor debatterande inte är överens om hur man renodlar hjälper eller utbildar från grunden på en häst du beskriver, och att vi kanske får stanna och nöja oss vid det. Om du undrar VAD jag prioriterar i ridningen av en sådan häst, så tror jag att jag redan svarat på det i flertalet inlägg i tråden, dvs att jag tycker du går på en detalj nivå och väljer bort grunder på ett lite okonsekvent sätt, vilket gör utbildnings försöken av hästen okonsekventa och diffusa och därmed oproduktiva, dvs du upplever inte att du får ngra särskilda resultat eller respons från hästen. I min värld kan man inte dela upp utbildningen/fokuset på det sätt du beskriver, dvs att du "i början" av passet tränar svar/respons för hjälper, och sen går över till detaljer av annat slag, även om hästen rent generellt inte riktigt svarar/responderar för hjälper rent generellt. samt all annan beskrivning hur den agerar och att den inte har bjudning/balans osv. skulle inte försöka uppnå balans på detalj nivå på det sättet du gör, så länge så många grundläggande hörnstenar för balans saknas på det större planet, utan bygga via framåtbjudning och att få bära upp sig själv utan så detalj styrt fokus. sen gå vidare. och sen nästa steg. och nästa. osv. Vanlig unghäst utbildning/ridning.
Ah, okej. Ja som du säger så har vi nog lite olika metoder/värderingar.
Jag anser iaf att grunderna är mycket viktiga och att hästen förstår och lyssnar på hjälperna anser jag vara den allra viktigaste grunden för att man ska kunna göra något öht
Avslappning är en annan viktig grund. När man börjar klättra uppåt i listan av grunder kommer man givetvis också till bjudning, men eftersom även jag är av åsikten att det inte är tempot som avgör bjudningen så FÅR man bjudning genom övningar (och övningarna kräver att hästen förstår och lyssnar på hjälperna..) förutom på vissa hästar som har det redan från början!
Likaså avslappning, det kan men iofs be hästen om, så därför tycker jag det kommer lite tidigare i ordningen, men hästar som har svårt för det kan man behöva jobba mycket övningar med för att uppnå avslappningen.
De grunder man KAN lära in (framförallt lyhördheten för hjälperna) utan att förlita sig på övningar och vänta ut hästen tycker jag är viktigt att gå tillbaka till ofta för att de inte ska glömmas bort någonstans på vägen när man börjar komma till mer avancerade saker. Bjudningen är något som kommer på vägen som sagt, av "bra" arbete och övningar så det är svårt att gå tillbaka till, däremot kan man såklart lägga något ridpass ibland med fokus på att förbättra bjudningen när den redan *finns* egentligen.
Lösgjordhet tycker jag kommer på ungefär samma nivå som bjudning, liite lägre prio ev. men det uppnås på samma sätt - genom övningar.
Jag anser att för att förbättra helheten behöver man gå in på detaljer. man behöver inte skippa allt annat, bara i undantagsfall när man "måste" göra det för att komma någonvart med den detaljen. Om du har en dålig sits och det påverkar hästen - då är det nästan omöjligt att tänka på att förbättra helheten direkt. Vissa kanske klarar det, särskilt om det bara är någon enstaka sak som fattas för att det ska bli riktigt bra, men för gemene man är det lättare att fokusera på EN sak i taget tills det sitter, sen nästa detalj och till slut så sitter allt så bra att man bara behöver påminna sig själv när något blir fel för att få tillbaka helheten. På samma sätt tycker jag det är med ridningen - det är genom att förbättra varje detalj man får helheten. Kräver man för mycket samtidigt eller under samma pass, då blir det lätt tjatigt. Om häst och ryttare inte redan är på den nivån att det bara är någon enstaka detalj i taget som behöver rättas till...
Lite långt men jag hoppas du orkar läsa
Tycker iaf det är väldigt intressant att få tänka till, lätt att bli insnöad på en sak eller göra saker "bara för att" utan att fundera på varför, och just därför är såna här diskussioner jättebra!
Om DU (eller någon annan i tråden) skulle rida hästen så kanske era metoder skulle fungera mycket bättre för att det passar in i ert koncept så att säga. Jag som redan testat allt möjligt på hästen kan givetvis ha förutfattade meningar (det har jag garanterat!) men samtidigt så märker jag ju vad som fungerar/inte fungerar för just mig. Att rida övergångar fungerar INTE!
Och inte heller uteritter även om det som sagt är bra av andra anledningar.