Tyvärr minns jag inte vem det var förutom
@nexxa som var intresserad men jag försöker förklara lite övergripande.
En person som dömts till fängelse utreds för att se vilken fängelseklass som är aktuellt (1-3) samt var personen geografiskt ska placeras. Det tas hänsyn till bl.a. brottstyp, strafflängd och eventuell gängtillhörighet. Dessutom ska det finnas plats på en lämplig avdelning på den aktuella anstalten.
Om en person döms till ett fängelsestraff på fyra år eller mer så placeras denne på riksmottagningen. Där görs en djupare kontroll/utredning av personen innan den placeras på en anstalt.
En intagen kan ha så kallade särskilda villkor där det bland annat anges vilka anstalter den intagne kan söka sig till. Andra saker som vi jobbar med är den intagnes permissionsstege (hur eventuella permissioner ska se ut gällande antal tillfällen, antal timmar och nivån på bevakningen), planering av vilka program som är lämpliga för den intagne, eventuell rapportering av misskötsamheter samt med utslussplanering vilket kan innebära kontakt med socialtjänsten i aktuell kommun, med potentiella arbetsgivare eller med potentiella hyresvärdar.
Gällande skyddet för målsägare så tillfrågas samtliga målsägare om denne vill ha information om var den intagne befinner sig. Om målsägaren vill det så skickas information när den intagne går ut på permission, när den intagne förflyttas, när den intagne friges samt om den intagne skulle rymma eller avvika. Helt enkelt när den intagne förändrar sin vistelseort.
Eftersom "min" anstalt firar 100 år i år så finns det i dagens City Malmö två artiklar att läsa om fängelset.
Livet bakom murarna
100 år av straff och vård