Nej arbetssituationen i sig har vården inget ansvar för. Däremot hade det varit bra om hjälp och kunskap om ME fanns inom primärvården, om inte annat skicka vidare patienten till de som kan för jag tror ärligt talat inte att företagshälsovården kan hjälpa Ts särskilt mycket heller om det nu inte är så att det är ledningen på arbetet som kräver den orimliga arbetsbördan utan jag ser det som att hon behöver kunskap om sjukdomen hon dras med och vilka anpassningar som behöver göras för att maxa livet.
Me och ADHD kan vara väldigt lika och kan vara svåra att skilja åt i det avseendet. Vi har ju också olika energinivå helt naturligt även utan att det handlar om diagnoser/sjukdomar så att en kan jobba heltid med fullspäckad fritid medans en annan inte kan det även som helt frisk är ju bara så det är. Me går ofta upp och ner, det är ju ganska typiskt för många typer av sjukdomar att när livet i övrigt är jobbigare än vanligt och man inte har några som helst reserver så går det käpprätt neråt mycket fortare och på en helt annan nivå än vad en annars frisk person skulle drabbats av i samma läge.
Några år efter jag hade fått ME diagnosen jobbade jag 75%, var ensam med två små barn och pluggade på distans. Det gick eftersom jag insåg själv (någon hjälp från vården har jag aldrig fått i det avseendet) att det krävdes extremt strikta rutiner rörande allt och att all höjning av aktivitetsnivån fick tas med myrsteg. Vi pratar om att höja promenaden med först 10, sedan 50 och sedan 100 meter åt gången och med lång tid mellan höjningarna. Allt var tvunget att planeras in i minsta detalj och absolut inget fick gå utanför eller göras extra för då rasade allt. Jag menar då verkligen allt. Allt ifrån att lägga sig och gå upp samma tid varje dag, äta samma tider, handla viss dag i veckan osv osv. När jag sedan skadade mig och inte fick den sömn jag så väl behövde ja, då rasade det och det rasade fort.