Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
jaha...du hade ändrat inlägget innan jag hann posta mitt svar nedan
Jag pratar bara för mig själv nu, och jag hoppas verkligen att det framgått efter alla mina försök att förklara vad jag ifrågasätter, att det inte är ALLA inom AR som jag funderar över. För om du eller någon annan fortfarande tror, efter mina olika inlägg, att jag ifrågasätter AR som helhet, ja då har jag misslyckats kapitalt. Det är jätteskoj att du har så mycket bra ridning omkring dig, och jag är bergsäker på att det finns många godbitar att hämta. Dessutom finns ju några uppenbart skickliga användare här på forumet. Men det förekommer en hel del diffus träning vilket också syns i trådar här, som ju också t.e.x Mackan påpekat. Och det är DEN ridningen vi ifrågasätter. Att bara säga att det minsann är jättebra där man bor o på alla kurser man varit för ju inte utvecklingen framåt eftersom man då väljer att blunda för bristerna o komma med pekpinnar så snart någon annan uppmärksammar problemen, lite som att sätta på sig "rosa glasögon". Jag tror inte att någon t.ex. skulle säga att ALL dressyrridning är ändamålsenlig o utförd korrekt. Den dag man vägrar se de brister som förekommer, ja då har man ett stoooort problem!
Jag är övertygad om att alla som skrivit i den här tråden är helt överens om att det INTE är motiverat för en sån ryttare att använda en stång. Det är nog enbart tränaren i fråga som kan ge svar på det.Hur motiverar man att sätta ett stångbett "i händerna" på en ryttare med för svag kroppskontroll vilket leder till att ryttaren inte klarar av att få hästen till ett vettigt arbete?
Ingen alls. Det är vi säkerligen också överens om.Om man sitter blickstill på hästryggen o inte vågar röra sig, så spänd att det är omöjligt att hålla handen stilla o mjuka, vilken funktion fyller ett stångbett här?
Det är ju som sagt tidigare, okunskap eller oviljan att lära sig och det finns inom alla inriktningar. Alla ryttare är ju inte bra ryttare, men några blir det för att de verkligen vill.Eller används stångbettet "bara för att", för att det är "häftigt", "snyggt", eller "det användes på 1600-talet"? Utan någon egentlig eftertanke o utan någon egentlig tanke att lära ut god ridning?
Den kombinationen är nog lika märklig i allas ögon.Det är inte uppbetsling, eller stångbettet, i sig jag ifrågasätter o inte heller orutinerad ridning. Det är alltså kombinationen av detta som blir väldigt märklig, i mina ögon.
Jodå. Det stämmer in med vad fysiker säger. Jag väljer medvetet att inte skriva ut namnet här eftersom det blir rena häxjakten när ett tränarnamn kommer fram och det känns helt meningslöst. Men namnet spelar mindre roll här i diskussionen. Det jag vill lyfta fram är att det finns tränare som baserar sitt sätt att undervisa och rida på vad forskningen kommit fram till. Det går alltså att ta fram fakta på det som sägs vid undervisningen.problemet är ju att det som den tränaren säger INTE är i samstämighet med vad en fysiker säger.
Japp, det är just vad denna tränare gör. (och håller sig ajour med aktuell forskning)Skall man lyssna på vetenskapen så måste man nog lyssna på en som har utbildning i just den vetenskapen. Inte någon som hittar på och kallar det vetenskap
Fast det är ju bara dålig ridning från ryttarna som du tränar tillsammans med , man kan ju inte lägga skulden på en hel ridgren bara för att ryttarna ifråga inte klarar av att rida korrekt och rider sönder sina hästar
och redan här haltar det
fysiologi handlar om hur kroppen fungerar dvs blodomloppet osv har väldigt lite med ridning att göra och den del som har med ridning att göra förstår man inte ens
man pratar om fysiologi, men har inte ens grundläggande fysiologiska principer klara för sig
tex hur ämnesomsättningen i muskler sker - hade man det så skulle man slänga stången i soporna
Jag blir faktiskt helt mörkrädd
Så du anser alltså att det är bättre att låta en ryttare med bristande balans o kroppskontroll rida med stångbett än med tränsbett? Eller jag kanske missförstår dig? För ett ryck i stångbettet ger betydligt mer kraft i hästens mun än motsvarande ryck i tränsbettet. Även om båda rycken givetvis är illa.
För övrigt så rider jag inte enligt AR (även om gränsdragningen mellan inriktningarna är hårfin), men jag rider med lätt kontakt. Precis som många många andra. Så jag tycker att det luktar fördomar då du skriver att ingen dressyrryttare rider med lätt kontakt eller låter hästen söka sig fram till bettet. För, vet du, det finns god dressyrridning precis som det finns god AR-ridning.
Pratar man skador, för övrigt, så pratade jag senast härom dagen med en tränare som fått hand om en häst riden enligt AR o som trots sin ålder (ca 10 år) var så otränad att den blivit "halt". Enligt veterinärer som undersökt den var det ingen egentlig hälta, utan den hade helt enkelt aldrig fått använda sina muskler...
Man lösgör inte hästens mun!!!
Den lär sig via sin hjärna vad det betyder. Den ska ha förtroende för bettet, inte rädd o backa av från det.
Det är till syvende o sist beroende på hur handen- som håller i bettet gör.
Du har tydligen missat en del om vad stången kan göra. Porten går upp i gommen, tungtryck o även ner i underkäken av portens kurvatur.
En rak stång drar åt hela klabbet.
Alla stänger som har kedja har block o taljafunktion- man blir mkt mkt starkare- skarpare.. o ska således inte användas förrän man har skolat sin hand.
Men det är precis som många beskriver att de använder graman och det är helt vansinnigt tycker jag för det är att börja i "fel ände" rent bokstavligt, sökningen kommer ju av hur hästen arbetar i resten av kroppen, eller hur?
Är den någotsånär rak och någotsänår i balans så kommer den att söka framåt neråt, och om ryttarens hand tillåter det, förstås...
Det du beskriver är att använda stången som graman, exakt samma sak. Jag lägger nu ingen värdering i hur/vad du rider, för det finns även dressyrryttare som använder kandarstången med samma tanke Det är inte ett dugg bättre än att sätta på gramanen, samma hävstångsverkan för att "rå på" hästen istället för att forma så att den arbetar på ett sätt som får den att söka framåt neråt.
Fast det är ju bara dålig ridning från ryttarna som du tränar tillsammans med , man kan ju inte lägga skulden på en hel ridgren bara för att ryttarna ifråga inte klarar av att rida korrekt och rider sönder sina hästar
Fast det är ju faktiskt inte helt sant för såvitt jag vet så har många lämnat forumet för att dom inte sysslar med ren AR längre eftersom dom upptäckte att det fanns så mycket brister och kunskapsluckor inom läran när dom kom vidare till andra tränare.
Är det på skämt eller? Du menar väl inte att alla dressyrryttare som går över till AR gör det för att de misslyckats med dressyren? Vart platsar då alla de dressyrryttare som ridningen fungerat bra för och som hittar vägen till större utveckling inom AR?
samma här, alla som jag tränar ihop med, ÄR fd vanliga dressyr ryttare med många år erfarenhet av det, som lämnat det pga att hästarna inte har fungerat/trots tränar byten osv, och bla för att det rids så mkt mellan hand o skänkel hela tiden, resultatet blir då spända o trasiga hästar som inte alls jobbar som det är tänkt med ridningen/dressyren,
Om man kollar upp medellivslängden på våra hästar så är den väldigt låg nu jämfört med längre tillbaka, enligt försäkringsbolag o veterinärer så rider vi allmänt mkt sämmre överlag o mkt av ett riktigt hästkunnande/ridutbildning har gått förlorat, så då kan man ju tolka det som att en hel ridgren inverkar negativt för hästarna
om man tittar på de som började rida AR här för en massa år sedan så är det ingen som lämnat det, det ökar därmed hela tiden o kommer nya som vill rida, men vi har tyvärr inte plats för alla som vill vara med, de får åka till grannkomunen om de vill rida AR o det är alltid fullspäckat på alla kurser runt om oss. Men det är ju klart, hamnar man hos en sk tränare så kan jag ju förstå om folk känner att det finns kunskapsluckor hos vissa o inte längre vill forts.
Jodå. Det stämmer in med vad fysiker säger. Jag väljer medvetet att inte skriva ut namnet här eftersom det blir rena häxjakten när ett tränarnamn kommer fram och det känns helt meningslöst. Men namnet spelar mindre roll här i diskussionen. Det jag vill lyfta fram är att det finns tränare som baserar sitt sätt att undervisa och rida på vad forskningen kommit fram till. Det går alltså att ta fram fakta på det som sägs vid undervisningen.
Japp, det är just vad denna tränare gör. (och håller sig ajour med aktuell forskning)
Undrar lite vad du är ute efter egentligen? Det verkar vara att alla ska tycka att stångbett är skräp helt enkelt. Tycker inte att diskussionen blvit saklig alls nu.
Är det på skämt eller? Du menar väl inte att alla dressyrryttare som går över till AR gör det för att de misslyckats med dressyren? Vart platsar då alla de dressyrryttare som ridningen fungerat bra för och som hittar vägen till större utveckling inom AR?
Men det är inte snack om att ta så hårt i stångtygeln så att man med våld/kraft ska få till formgivninen,I och med denkraftutväxling man får av hävstången så är även ett litet tygeltag stort i hästens mun (rätt utfört då) så kommer den att påverka hästens panna framåt/nedåt=formgivning,detta är inte sant. den kommer att påverkar hästens panna bakåt nedåt. den som säger ngt annat förstår inte "momentprincipen" därför kan den vara ett utmärkt reskap till den häst som gärna går medhuvudet högthästen kan omöjligt hålla in hakan och hålla huvudet högt så jag den kommer att sänka halsen men på fel sätt