Jag utbildade mig till statsvetare en gång i tiden och började arbeta inom kommunal näringslivsutveckling, på ett privat bolag som kommunen upphandlat. Sedan dess har det rullat på snart 15 år i privata bolag. Det har ju sina för och nackdelar, beslutsvägarna är mindre komplicerade och lönen högre. Samtidigt blev jag ju statsvetare en gång i tiden för att jag ville arbeta med samhällsförändring, och många utav de tjänsterna finns inom det offentliga.
Men, det tycks omöjligt att komma över? I nästan alla jobbannonser efterfrågar man erfarenhet från att ha arbetat i offentlig verksamhet, ibland även specificerat med antalet år. Genom åren när jag sökt arbeten så har responsen från offentlig verksamhet varit stendöd, medan jag faktiskt varit rätt eftertraktad inom privat.
Jag har väl ett tillräckligt långt arbetsliv bakom mig för att förstå att de olika formerna kommer med olika utmaningar. Storlek på organisation, politiskt styrd eller inte, LoU, offentlighetsprincipen, byråkrati osv. Men, är det verkligen ingenting som en vuxen kompetent person kan förstå och lära sig? Eller är det så komplext att man sätter det så högt upp i önskelistan, att andra erfarenheter och egenskaper är lägre prioriterade?
Nu har jag sett en del annonser där man i förväg fyller i ett frågeformulär och svarar ja eller nej på frågor, och denna frågan dyker upp. Har man inte erfarenheten så checkar man inte alla bockar, och jag förstår att de såklart tittar först på de ansökningar som har alla rätta svar.
Jag är öppen för att jag har missat något här, men jag ställer mig lite frågande. Jag är också lite uppgiven då det känns som att ju längre jag arbetar inom privat sektor, ju mer målar jag in mig i det här hörnet eftersom det verkar vara en mur här emellan.
Jag tänker att det är några olika komponenter i din frågeställning som kan vara mer eller mindre rimlig att de är som det är.
Som andra tagit upp så är det i princip alltid ett måste att utlysa tjänster även om man redan vet vem man vill anställa. Slöseri med allas tid, absolut, men det är för att tillsättningar inom myndigheter etc inte ska handla om svågerpolitik och att de ska vara transparenta. Rekryteringen ska kunna prövas i domstol så därför blir annonserna ofta rätt styltiga och inte så mycket "vi är öppna för lite vad som helst och kommer att känna oss fram under intervjuerna vem vi trivs med".
Jag vet inte om det fortfarande är så, men det finns en bild av att anställning i offentlig sektor är tryggare än i privat sektor, och om det är så att det är svårare att bli av med en felrekrytering så blir man också mindre riskbenägen och testa någon som har en annan bakgrund än den vanliga.
När det gäller själva ansökningsprocessen och ev kallelse till intervju osv, så tror jag att det spelar stor roll om den organisation man söker jobb hos gör hela processen själva, eller om de har en extern firma (från privata sektorn, ironiskt nog
) - hur bra koll på det faktiska jobbet som ska utföras och kontexten för det är helt avgörande för att våga göra en bedömning utanför standardformuläret. Ju mindre du vet, och du kanske själv är ganska junior som rekryteringskonsult som får ta bulkjobben med standardtjänster som de seniora har tröttnat på, och du är såld av din arbetsgivare till uppdragsgivaren att leverera 5 bra kandidater till varje tjänst - ja, desto mer inside the box kommer du att hålla dig.
Sedan tar du också upp sådana här automatiserade ansökningsformulär, vilket är mitt hatobjekt inom rekrytering. Det som händer är man systematiserar framvaskning av kandidater som inte har några hämningar i att skarva och överdriva sina erfarenheter och förmågor, och bortsållning av kandidater som är mer rättvisande eller tvivlande självupptagna. Man missar enormt många matchningar med den typen av instrument, är min åsikt.
Till sist så håller jag med dem i tråden om att det ÄR en väsentlig skillnad i uppdraget när man arbetar på en myndighet, och det är många från privat sektor som inte riktigt insett det på förhand och som inte vill acceptera det sedan heller. Men det är något man borrar i under intervjun tycker jag, hur man tänker om det behöver personen få uttrycka själv för att man ska kunna bedöma. Jag tycker att man kan få en ganska bra bild av det under en intervju, och det är därmed något man bör ha tänkt igenom noga när man ska gå på intervju för det kommer vara en central fråga om man saknar tidigare erfarenhet. Men sorterar man bort alla på förhand så missar man också chansen att hitta den som
har tänkt igenom sitt byte.