Projektledning och/eller kommunikation. Jag förstår absolut att det är önskvärt, jag ställer mig mest frågande till att erfarenheten verkar viktigare än andra erfarenheter kopplade till arbetsuppgifterna. Kommunikation är ju exempelvis ett sånt område som är rätt definierat. Är du en duktig kommunikatör så är du en duktig kommunikatör. Arbetsuppgifterna är väldigt snarlika när man tittar jobbannonser emellan, både privat och offentligt, särskilt eftersom rollen just nu är så bred. Så här verkar det mest vara att man vill försäkra sig om att den sökande har koll på och trivs med offentligheten som arbetsgivare, tolkar jag det som. Kanske att man har koll på tonalitet? Jag vet inte.
Ja, det är nog ofta så att man tyvärr redan har en rätt fast policy kring vilken erfarenhet "alla" som anställs ska ha och det kan göra det knepigt när det behövs bredare yrkesroller som man kanske inte tänkte på när man formulerade sina generella krav från början.
Det finns ju också en hel del människor som på riktigt inte klarar av att inordna sig i myndighetsrollens regelverk. Vi har jätteflexibla möjligheter på många plan, men samtidigt gäller det att förhålla sig till förvaltningslagen, enklare saker som krav på korrekt diarieföring är det tex påfallande många som tror sig stå över, acceptera att politiska beslut styr och att det innebär att både projekt och roller kan ändras tvärt, osv. Är man ideologiskt driven (vilket ju brukar vara en rätt stor anledning till att man vill jobba i offentlig sektor) kan det bli extra jobbigt att behöva tvärvända i en fråga man brinner för.
Det andra är väl just det att de flesta får gå ner rätt ordentligt i lön när man byter till offentlig sektor, och det gäller nog att tydligt motivera vad det är som faktiskt lockar. Det är mer än en person som sagt att de jättegärna vill ha just det här jobbet, och sen dragit igen så fort något mer välbetalt dyker upp.
Jag har ju tidigare jobbat med rekrytering ett par år (som representant för ett av arbetsområdena, mestadels i en annan organisation än där jag jobbar nu) och är generellt inte så positiv till det där kravet, men det har funnits policybeslut som måste följas. När vi velat få in någon som vi inte kan hitta i utbudet av "redan inne i offentlig sektor" har vi tagit in någon junior via konsultbolag ett tag, och om den personen passat bra har de i regel också haft bra förutsättningar för att kunna få jobbet när en fast tjänst blir utlyst.
På det stora hela taget gillar jag inte att sätta för höga skallkrav när man utlyser offentliga tjänster, eftersom de måste följas till punkt och pricka även om det dyker upp en person som verkligen är vad man behöver men som kanske hade en lite annan bakgrund eller vad som helst. Våra tjänster ser därför ofta ut att vara lite mer juniora än de egentligen är, och så får man hoppas att det inte verkar avskräckande för den som har allt vi letar efter.
Rekrytering tycker jag faktiskt är det svåraste att få rätt på det sättet, upphandling eller utlysning av medel och sånt har många fler verktyg att jobba med (om man har duktiga jurister som orkar göra jobbet ordentligt).