NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Jag syftade på att det väl är ganska vanligt att personer som medicinerar för ADHD regelbundet träffar tex en sjuksköterska med syftet att följa upp medicinering och se till så att inga obehagliga biverkningar dykt upp.
Även om de flesta som medicineras (i de bästa fall), följs upp av läkare eller går på annan behandling så görs ju inte det på samma sätt som vid tex centralstimulerande eller litium.

Jag har aldrig haft den typen av regelbundra träffar under de år jag tagit ADHD-medicin. Naturligtvis kollades det precis i början så att medicineringen fungerade och så att det inte var några problem att trappa upp till rätt dos, men det gjordes i samråd med läkare och på precis samma sätt som när jag blivit ordinerad SSRI. En eller två gånger om året(det är så sällan att jag inte minns riktigt) behöver jag lämna blodprover men det har att göra med att de vill ha koll på allmän status och att jag tar medicin som kan påverka levervärdet.
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Det är visst psykisk ohälsa. Det är en psykiatrisk diagnos = psykisk ohälsa.
Personen mår dåligt på grund av psykiska problem = psykisk ohälsa.
Att man även benämner det som ett funktionshinder handlar om annat

Sen kan man ju dock ha ADHD utan att egentligen ha så stora psykiska problem, men då hamnar vi lite där i gränslandet beroende på om det handlar om bra copingstrategier eller ej..

Nej jag tycker nog att det här äntligen hamnade i kärnan av problemet jag hade med dina kommentarer.

Det finns väl inget krav på att en person med ADHD ska må dåligt eller ha psykiska problem.

Visst någon med ADHD som inte fått hjälp kanske som bieffekt blir deprimerad - eftersom hen inte kan sköta vardagen.

Det kan vara problematiskt att sakna ett ben, man kan bli deprimerad om man inte får hjälp. Det kanske till och med är sannolikt att man mår dåligt. Men när man har fått hjälp, till exempel en protes. Då kan man gå, sköta det där jobbet. Då behöver man inte längre må dåligt eller ha psykiska problem.

(Det är lite därför jag försökte släpa in andras kommentarer in i diskussionen med dig, för att visa på ytterligheter och försvara mot dem. Jag vet vad du skrev och vad du inte skrev, men jag försöker förklara någonting genom andras kommentarer. Det kanske inte är optimalt.)
 
Senast ändrad:
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Jag ser inte anknytning som dömande överhuvudtaget utan det är bara en beskrivning som också innebär en riskfaktor.
Kul för barnet? Nej det tror jag inte. Men det finns mycket som inte är roligt..

Jag förstår faktiskt inte varför du tillskriver mig en massa fördomar överhuvudtaget?

Det är kanske för att du balanserar på en smal linje där du beskriver en situation jag inte riktigt känner igen. Det är svårt att få diagnoser, det är ett helvete att lyckas få mediciner, läkarna blir förföljda i kvällspressen, myndigheterna får då och då lite panik över medicinerna.

Jag känner inte igen mig i massdiagnos.

Onda läkemedelsbolag, jo de är kanske inte goda och de är vinstdrivna, som alla andra företag. Det vore kanske trevligt om mer forskning bedrevs utanför läkemedelsbolagen, men våra länder verkar inte vilja betala för det. Och det skulle bli väldigt dyrt.

Så jo det vore väldigt illa om man överdiagnosticerade, det vore jättedumt att ge barn mediciner i onödan. Det är verkligen super om vi kan hindra ADHD från att bli en populär slaskdiagnos -som depression. Så jag håller med om moderation - men det är nog långt ifrån panik än.

Men jag vet för lite om det, det kanske är som vilken psykisk sjukdom som helst.
 
Senast ändrad:
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Det beror väl på vad man menar med konsensus. Och konsensus kring vad?
Man har upprepade gånger sätt förändrad aktivitet i hjärnan vid ADHD. Så långt kan man väl vara överens. Men man har inte lyckats komma fram till några specifika områden utan man hittar hela tiden förändring här och var.

Jag är inte tillräckligt kunnig för att diskutera det. Vad jag läst tycks i alla fall ofta implicera prefrontala cortex.

Och även om man hittar förändring i aktivitet så betyder inte det att förändringen är orsak till problemen. Eller att förändringen fanns från födseln.
Jag har hittills inte sett någon longitudinell studie som regelbundet kollar på barn från födseln och framåt för att sedan försöka reda ut om de barn som visar sig få ADHD sticker ut på något sätt.
Men om du vet att en sådan studie har gjorts får du gärna länka eller skriva källa, vore intressant :)
Det är är inte vad du bad om, men var intressant: http://www.psychiatrictimes.com/adhd/brain-imaging-data-adhd/page/0/1
T.ex. nämner det mindre volym av olika strukturer, det var något jag inte kände till.

Vad man däremot också är ganska överens kring är att hjärnan förändras beroende på vilken miljö barnet lever i. Hjärnan påverkas av barnets stressnivå, av osäker anknytning mm.

Och i mina ögon är det STOR skillnad på att ADHD beror på "fel i hjärnan" som beror på ärftliga faktorer än fel i hjärnan som beror på bristande anknytning.
Det ger stor skillnad kring hur vi ska tackla problemen. Även om medicinerna kan lindra för de enskilda individerna oavsett. Men vi vill ju mer än så eller hur? Vi vill ju att människor ska slippa bli sjuka överhuvudtaget.
Ja, det är stor skillnad, men medan man klurar på det är medicinering en fantastisk hjälp för många.

Fast att anta att bara för att en teori har fotfäste inom en viss grupp så är den sann - det vore ju väldigt naivt.
Speciellt när sagda grupp inte tycks vara intresserade av att överväga alternativa hypoteser, som att ärftlighet kan vara social likaväl som biologisk. Åter igen - anknytning?
Det är orimligt för mig att ständigt följa med i forskningen. Jag hoppas att psykiatrer i allmänhet är etiska, och att forskningen är korrekt utförd. Det jag uppfattar som konsensus är dessutom i linje med vad jag tycker verkar rimligt. Det är förstås en riskabel heuristik, och kan med tiden visa sig vara felaktigt, men jag kunde lika gärna ledas fel av välskrivna böcker som ska avslöja kontroversen eftersom det är för svårt att genomskåda förvrängningar och cherry-picking.

Vad gäller intresse av alternativa hypoteser hos forskare så kanske de följer de spår som ger resultat just nu, och som ligger inom deras specialistområden. T.ex. blir MRT-tekniken bättre hela tiden, vilket ger ny information. Vill man skapa intresse för alternativ måste man visa att det håller. Ofta när någon klagar på att forskare inte får upp ögonen för något viktigt så är det för att det i själva verket redan vederlagts eller är uppenbart orimligt.

Precis som psykologin kan tycka att psykiatrin är ointresserad av icke-neurologiska förklaringsmodeller skulle psykiatrin kunna beklaga sig över psykologins ointresse för det omvända. Forskning på hjärnans struktur och aktivering verkar just nu ge många intressanta resultat för många diagnoser och sjukdomsförlopp.

Om anknytning (vad det nu är) visar sig vara en viktig komponent så är det förstås också intressant och viktigt. Men jag önskar att man är väldigt försiktig, ärlig och noggrann när man ifrågasätter medicineringen eftersom det är en så oerhört tacksam måltavla, och det intuitiva är att tycka att en person vars liv är ett totalt kaos bara "är lite slarvig ju" och "absolut inte borde ta en massa konstiga droger".

Du behöver inte tro på något men om du är intresserad av ämnet så kan jag rekommendera boken, för den är väldigt intressant.
Ja, jag ska överväga det och tackar för tipset.

Jag tog upp Gillberg mest som ett sidospår men som återigen visar på att det här forskningsfältet kanske inte är precis som det verkar.
Nja, han kanske är en viktig figur, men jag tvivlar på att allting faller med en svensk forskares förstörda resultat. Det man får göra är att bortse från hans resultat. Att peka ut enstaka möjliga oegentligheter för att så tvivel är effektivt, men det är tveksamt. Det liknar vad konspirationsteoretiker gör.

Om materialet faktiskt förstördes av den anledning som Gillberg hävdar så har jag väldigt stor respekt för det.
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Kl

Jag har vänner som är helt "handikappade" av sin adhd, utan medicin så är det en av dom som bara ligger hemma helt apatisk och inte äter/duschar osv men med medicin + boendestöd så klaras ett heltidsjobb av, och ibland lite umgänge på kvällarna. Tidigare klassad som deprimerad men det är helt fel diagnos för denne.

Är det ingen här som hört talas om diagnosmaskinen Sd-bera? Vissa av mina vänner har fått göra sånt Test http://www.sensodetect.se/sd-bera/for_vardpersonal.php"
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Min kompis med riktigt grav ADHD blir istället helt störd, hen går på 200% hela tiden. Hen blir aggressiv, provar annat och hela livet fallerar verkligen.
Med mediciner kan hen ändå ha ett liv, visst jag skulle inte vilja ha det som hen har det men det är ett aktivt ej självdestruktivt liv.

Jag har nyliggen skickat in remiss till utredning för ADD/ADHD eftersom mitt liv inte fungerar längre. Vardagen är för mycket för mig, Att komma ihåg att hunden ska ha mat är svårt, att städa ska vi inte prata om. Alla mina tankar och koncentration går till min son, eftersom det är han som är viktigast. Innan jag fick barn har jag samma problematik, men lättare då jag kunde rusa på och göra här och där på ett annat sätt. Var stora problem i skolan, skolkade igenom mellanstadiet, som lugn tjej är det inte svårt att komma undan med dylikt. Min bror har samma problem, där vaknade skolan men en av mina föräldrar "tror inte på sådant" så ingen utredning gjord.
Nu har jag en sambo så hunden får mat och ibland hamnar disken i diskmaskinen men det är inte ett sätt jag orkar leva.
Mitt hundspann drar för det mesta åt totalt olika håll och om jag behöver använda fler en längre tid gör jag helst ingenting.
 
Senast ändrad:
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Men jag vet för lite om det, det kanske är som vilken psykisk sjukdom som helst.

Eller faktiskt inte, socialstyrelsen måste rimligen ha bättre koll än diverse forumsdeltagare. De placerar ADHD precis där jag uppfattat att den ligger, tillsammans med andra neuropsykiatriska funktionshinder, till exempel Autism. Så det är det allmänt vedertagna oavsett enstaka forskares litteraturstudier.

Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF. NPF är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser som till exempel Aspergers syndrom som är ett autismspektrumtillstånd, Tourettes syndrom och OCD som också kallas tvångssyndrom. Ibland kan man ha flera diagnoser på samma gång. En NPF syns inte utanpå, utan gemensamt för de olika diagnoserna är att hjärnan arbetar och fungerar på ett annorlunda sätt. Det är vanligt att om man har en NPF kan man också samtidigt ha dyslexi, dyskalkyli eller tal- och språkstörningar.

Vidare om att det definitivt är ärftligt och inte speciellt beroende av en uppväxtmiljö som tvillingar delar tex sannolikt sin anknytning. Däremot kan tex förlossningskomplikationer påverka.

Man har visat att de förhållanden som tvillingar delar, t.ex. uppväxtmiljö,
förklarar mycket lite av symtomen. Miljöfaktorer som berör den ena
tvillingen men inte den andre (som förlossningskomplikationer och olika
livserfarenheter under uppväxten) verkar däremot ha större betydelse.

Miljö
Mödrar som röker under graviditet får oftare
än andra mödrar barn med ADHD men förklaringen till detta är inte
klarlagd.
Det finns inga vetenskapliga belägg för att speciell mat och tillsatser i
mat har någon avgörande betydelse för uppkomsten av ADHD.

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/10347/2004-110-7_20041107.pdf
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/
 
Senast ändrad:
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

*KL*

Angående det som ofta kommer upp i den här typen av diskussioner, att samhället idag inte accepterar avvikelser hos individer, har jag svårt att se det som ett argument mot medicinering faktiskt. Visst kan man se det som ett generalfel men det är beklagligt om man väljer att offra enskilda individers välmående bara för att man tycker att samhället inte borde se ut på det sätt det gör. Då kanske man ska börja arbetet i en annan ända.

För mig var en diagnos viktig inte minst för att jag skulle kunna acceptera mig själv och inse att jag har en del svårigheter att ta hänsyn till. Jag är inte en slarvig och lat person och med medicin och träning kan jag fungera rätt bra. Sätter jag bara ribban något lägre så klarar jag tillvaron i stället för att krascha in i alla hinder gång på gång och undra varför jag är så kass som inte fixar busenkla saker som alla andra gör utan att minsta ansträngning.
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Exakt, jag tror inte samhällen förr var så väldigt mycket bättre för alla med neuropsykiatriska funktionshinder. Eller övrig befolkning för den delen.

Även förr i tiden fanns hundar som ville ha mat, barn som behövde omsorg, åkrar som behövde plogas, land och herresäten som skulle styras. Med tjänare så javisst och många hade ju tjänare. Men i övrigt?

Alltid försöker väl folk anpassa sig, men det gör vi ju nu också.

Förr var inte så roligt alla gånger, folk dog förr, folk tiggde förr, folk svalt, folk drev runt, folk blev sparkade. I större skala än nu till och med. Folk i vissa tider förr skickade folk som var avvikande till häxbålet. Själv tänker jag nog att det är rimligen är bättre nu i allmänhet. (men såklart tyvärr inte för alla)
 
Senast ändrad:
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

*kl*

en sak som jag irriterar mig på - och det här är inte personligt mot någon...

Men! det verkar som att folk förutsätter att en remiss eller utredning automatiskt ska utmynna i en diagnos. I synnerhet vad gäller adhd/add.

Symtom på adhd kan ju vara andra saker också....... utbrändhet, depression, psykisk sjukdom (bipolär tex), personlighetsstörning eller något rent fysiskt som struma, d-vitaminbrist mm .......
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Jag har aldrig haft den typen av regelbundra träffar under de år jag tagit ADHD-medicin. Naturligtvis kollades det precis i början så att medicineringen fungerade och så att det inte var några problem att trappa upp till rätt dos, men det gjordes i samråd med läkare och på precis samma sätt som när jag blivit ordinerad SSRI. En eller två gånger om året(det är så sällan att jag inte minns riktigt) behöver jag lämna blodprover men det har att göra med att de vill ha koll på allmän status och att jag tar medicin som kan påverka levervärdet.

Det verkar som om det kan se olika ut :)

Nej jag tycker nog att det här äntligen hamnade i kärnan av problemet jag hade med dina kommentarer.

Det finns väl inget krav på att en person med ADHD ska må dåligt eller ha psykiska problem.

Visst någon med ADHD som inte fått hjälp kanske som bieffekt blir deprimerad - eftersom hen inte kan sköta vardagen.

Det kan vara problematiskt att sakna ett ben, man kan bli deprimerad om man inte får hjälp. Det kanske till och med är sannolikt att man mår dåligt. Men när man har fått hjälp, till exempel en protes. Då kan man gå, sköta det där jobbet. Då behöver man inte längre må dåligt eller ha psykiska problem.

(Det är lite därför jag försökte släpa in andras kommentarer in i diskussionen med dig, för att visa på ytterligheter och försvara mot dem. Jag vet vad du skrev och vad du inte skrev, men jag försöker förklara någonting genom andras kommentarer. Det kanske inte är optimalt.)

Fast psykisk ohälsa är inte bara depression. Det verkar vara du som har ett ganska smalt synsätt på vad "psykisk ohälsa" skulle innebära.
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Jag vet inte riktigt hur du menar med psykologin vs psykiatrin.. För mig ligger de ganska nära varandra, och intresse för olika typer av områden handlar nog mer om individer, utbildning och specialisering än att det skulle vara två olika fält på det sättet..
Men jag kan nog vara ganska påverkad av att jag läst mycket tillämpad psykologi, utöver grundforskning såklart.
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Jo det håller jag självklart med om. Men jag har inte stött på fenomenet. Självklart betyder en remiss att någon undersöker saken närmare, inte att man får en diagnos för någonting. Har man inte ett visst problem ska man självklart inte heller behandlas för det eller få den diagnosen.

Däremot kan man kanske tycka att om en viss diagnos inte passar men en person har uppenbara problem så borde hen kanske erbjudas hjälp på något annat sätt. Psykolog eller KBT eller vad som kan passa problemet. (om det sedan tas emot är väl en annan sak)
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Eller faktiskt inte, socialstyrelsen måste rimligen ha bättre koll än diverse forumsdeltagare. De placerar ADHD precis där jag uppfattat att den ligger, tillsammans med andra neuropsykiatriska funktionshinder, till exempel Autism. Så det är det allmänt vedertagna oavsett enstaka forskares litteraturstudier.



Vidare om att det definitivt är ärftligt och inte speciellt beroende av en uppväxtmiljö som tvillingar delar tex sannolikt sin anknytning. Däremot kan tex förlossningskomplikationer påverka.



Miljö


http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/10347/2004-110-7_20041107.pdf
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/

Min erfarenhet av socialstyrelsen är att deras riktlinjer osv ibland blir extremt enkelspåriga. Tex som när de valde att helt avfärda psykodynamisk terapi på helt felaktiga grunder.
Jag tycker därför att det är precis lika naivt att köpa deras texter rakt av som något annat.
Sen får man såklart välja att tro på vad man vill.

Jag tycker att det är positivt att det förekommer diskussioner även kring saker som ibland kallas "allmänt vedertagna".

Definitivt ärftligt var starkt. Det har jag nog aldrig läst någonstans.
Mer att det finns tecken på en eventuell ärftlighet.

Uppväxtmiljö och anknytning är förövrigt inte samma sak och tvillingar kan absolut ha olika anknytningar. De är ju olika personer som har egna relationer med sina föräldrar.

Och åter igen. Jag avfärdar inte det ena eller andra rakt av. Jag skulle bara önska en mer flexibel modell. Och en stress-sårbarhetsmodell är i mina ögon betydligt mer trolig.
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Jo det håller jag självklart med om. Men jag har inte stött på fenomenet. Självklart betyder en remiss att någon undersöker saken närmare, inte att man får en diagnos för någonting. Har man inte ett visst problem ska man självklart inte heller behandlas för det eller få den diagnosen.

Däremot kan man kanske tycka att om en viss diagnos inte passar men en person har uppenbara problem så borde hen kanske erbjudas hjälp på något annat sätt. Psykolog eller KBT eller vad som kan passa problemet. (om det sedan tas emot är väl en annan sak)

Jag har stött på problemet. Jag har till och med stött på att anhöriga driver frågan utan att patienten själv ens är intresserad.
Jag har också stött på att patienter kommer med inställningen "jag vill ha detta och ingenting annat", istället för att framföra sin problematik och överlåta den professionella bedömningen till just professionella.
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Fast psykisk ohälsa är inte bara depression. Det verkar vara du som har ett ganska smalt synsätt på vad "psykisk ohälsa" skulle innebära.

Jag uppfattade det som att det innebar att du ansåg att tex autism är ett neurologiskt funktionshinder men att ADHD inte är det, eftersom man ännu inte sett exakt var problemet sitter i hjärnan.

Även autism ansågs ju tidigare bero på anknytningsproblem -kylskåpsmamman.

Men nu har jag börjat uppfatta att det tydligen finns en delning som någon ovanför nämnde, där psykologerna och psykiatrikerna har olika åsikter. Psykologerna gärna att det är barndomen och uppväxten och psykiatrikerna att det är neurologiskt. Haken här är väl att de stora experterna i Sverige, de som verkligen möter och hjälper och har erfarenhet av dessa patienter (och blir omskrivna i pressen) är psykiatriker till största delen? Då kanske de känns mer tillförlitliga?
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Definitivt ärftligt var starkt. Det har jag nog aldrig läst någonstans.

Har du inte? jag tycker jag har läst det överallt när jag läst om ADHD, är du säker på att du inte läser ensidigt psykologernas bild av det här. Om man nu ska prata om pengar (som med läkemedelsbolagen) blir det betydligt mindre pengar till psykologer på området om hjälpen är medicinering och hälsokoll en gång i halvåret, än om det är diskussion om uppväxt.

Samtidigt kan säkert KBT verkligen hjälpa många med liknande symptom.
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Jag har till och med stött på att anhöriga driver frågan utan att patienten själv ens är intresserad.

Det är väl inte alls konstigt. Om de anhöriga ser någon falla i alkoholism, ohyra i hemmet, aldrig rena kläder, depression, kraschat liv och allt annat som beskrivits ovan så är det väl klart de vill hjälpa. Men det är ju inte alla svårt deprimerade som orkar ta hjälp eller vågar få reda på att de har autism eller vad det kan vara.

Eller om de ser en tonåring som de tror aldrig kommer att kunna klara sig själv. Folk älskar sina barn o anhöriga och vill gärna att de ska få ett bra liv. (Fängelser och socialen i all ära men ändå)

Anhöriga är dryga på det viset, de kanske borde ignorera istället. Men jag vet inte om det är billigare för samhället direkt.
 
Senast ändrad:
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Jag uppfattade det som att det innebar att du ansåg att tex autism är ett neurologiskt funktionshinder men att ADHD inte är det, eftersom man ännu inte sett exakt var problemet sitter i hjärnan.

Även autism ansågs ju tidigare bero på anknytningsproblem -kylskåpsmamman.

Men nu har jag börjat uppfatta att det tydligen finns en delning som någon ovanför nämnde, där psykologerna och psykiatrikerna har olika åsikter. Psykologerna gärna att det är barndomen och uppväxten och psykiatrikerna att det är neurologiskt. Haken här är väl att de stora experterna i Sverige, de som verkligen möter och hjälper och har erfarenhet av dessa patienter (och blir omskrivna i pressen) är psykiatriker till största delen? Då kanske de känns mer tillförlitliga?

Aha jag fattade inte att det menades psykologer vs psykiatriker, eftersom det skrevs psykologi vs psykiatri innan. Inte direkt samma sak.

Jag är ju av uppfattningen att psykologer är betydligt bättre utbildade inom psykiatri än läkarna, om man bortser arbetslivserfarenhet som självklart ökar kompetens inom båda läger. Eller rättare sagt, vi har olika kompetens. Läkarna är väldigt bra på medicinering och biologi. Men vi psykologer ägnar trots allt 5 år till att lära oss om psykisk ohälsa. Det gör inte läkarna.
Att de olika yrkesgrupperna lägger vikt vid olika problem är väl inte så konstigt. Läkarna är ju medicinskt utbildade och jobbar av tradition mer med ohälsa som något biologiskt.
Psykologer kan nog tycka lite olika men är generellt bättre på att se ohälsa som komplext där olika faktorer samverkar.

Som psykolog så tycker jag inte att psykiatrikern automatiskt är mer tillförlitlig. Men jag förstår också att människor överlag tenderar att lita på vad läkarna säger, oavsett.

Alla psykologer lägger inte vikt vid just barndomen, men man tänker oftast att problem finns inom relationer och att vi genom livet lär oss och formar våra beteenden inom relationer.
Sen tror jag inte att någon skulle motsätta sig att orsakerna var strikt neurologiska, om det nu skulle finnas övertygande evidens. Men så är det ju inte idag.
Anledningen till att det finns många som är kritiska är för att många anser att det dras för stora växlar på bristfällig empiri.

Och åter igen - anknytning har ingenting med kylskåpsmammor att göra. Inte idag iallafall.
 
Sv: NY Times om läkemedelsbolagens uppblåsning av ADHD

Har du inte? jag tycker jag har läst det överallt när jag läst om ADHD, är du säker på att du inte läser ensidigt psykologernas bild av det här. Om man nu ska prata om pengar (som med läkemedelsbolagen) blir det betydligt mindre pengar till psykologer på området om hjälpen är medicinering och hälsokoll en gång i halvåret, än om det är diskussion om uppväxt.

Samtidigt kan säkert KBT verkligen hjälpa många med liknande symptom.

Varför tror du jag bara läser psykologernas bild? Jag ägnar min mesta tid till att söka och läsa vetenskapliga artiklar inom olika områden, skrivna av olika människor.
Vi läser inte bara litteratur av psykologer på psykologprogrammet. Vi läser forskning.

Det är väl inte alls konstigt. Om de anhöriga ser någon falla i alkoholism, ohyra i hemmet, aldrig rena kläder, depression, kraschat liv och allt annat som beskrivits ovan så är det väl klart de vill hjälpa. Men det är ju inte alla svårt deprimerade som orkar ta hjälp eller vågar få reda på att de har autism eller vad det kan vara.

Eller om de ser en tonåring som de tror aldrig kommer att kunna klara sig själv. Folk älskar sina barn o anhöriga och vill gärna att de ska få ett bra liv.

Anhöriga är dryga på det viset, de kanske borde ignorera istället. Men jag vet inte om det är billigare för samhället direkt. (Jo jag känner också till något sådant fall.)

Ursäkta, jag skrev bara hälften av vad jag tänkte. Dumt av mig.
Borde lagt till att det var i fall där problemet legat på nivån "jag tycker att det är tråkigt att diska" :)

Jag har full förståelse för att man driver på när det finns stora problem! Det är jättebra!
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Tångbett dåligt?
  • Målbilder för trubbnosar.
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp