Att maten man äter ska få plats i en eller två händer är en oerhört triggade tanke, det går verkligen inte att säga så och jag tror inte det finns någon sanning alls i det faktiskt.
Angående om man ska äta mat som triggar sug eller inte så tror jag att det bästa faktiskt är att äta det för ju mer man förbjuder saker desto mer sug kommer man få. Jag har inte problem alls med hetsätningar och blir inte triggad, jag har snarare helt motsatt problem och blir mätt på väldigt lite så just här är jag absolut ingen expert.
Jag vet att det är debatt om LCHF och sånt men det jag lärt mig i alla ätstörningsbehandlingar jag gått i och alla dietister och experter jag varit hos så är att hjärnan är det enda organet som inte kan lagra energi så det behövs ständig tillförsel där och det hjärnan vill ha helst är just kolhydrater för att det är lättast för hjärnan att ta till sig, så om du undviker det försvårar du endast hjärnans arbete (och även resten av kroppen så klart). Och varför inte underlätta istället så du kan få energi att jobba med grundproblemen och ge dig själv förutsättningar att vara så pass "med i huvudet" att du kan ta till dig kommande behandling?
Det är inget farligt med pasta, det finns ingen magisk mat som på något vis gör farliga saker med kroppen. Jag åt pasta varje dag en period när jag mådde bättre och inget hände förutom att det var gott
Det spelar ingen roll varifrån dina kolhydrater kommer i från, pasta är inte värre än något annat.
Sen portionerna, i dom allra flesta behandlingarna jobbar man med tallriksmodellen och det kan vara luddigt i början att veta vad det är, typ hur många falafel ska jag ta, hur mycket bulgur osv. På behandlingshemmet körde vi en variant av att lära sig se på tallriken men att också veta "grunderna/ måtten" för vad som är normalt. Sen jobbar i princip alla ätstörningsenheter med matscheman där det står exakt vad man ska äta, det är inget man ska gå efter hela livet för det ultimata är ju att kunna lita på kroppen och ens signaler men det kan behövas hjälp ett tag tills det fungerar som det ska.
Man utgår från början efter grundschemat men eftersom behoven varierar finns det matscheman som är anpassade för dom med mer energibehov. Du kommer antagligen få se dom här schemana när du väl kommer i behandling. Det har varit det enda som hjälpt mig när det kommer till just hur mycket det ska vara. Att bara tänka tallriksmodellen är för flytande och stort att ta in för just mig, jag vill ha rent konkret. Men hoppas så klart kunna klara mig utan det sen
När tror du att behandlingen börjar? Finns det möjlighet att träffa en dietist på VC innan så du kan få grunderna om det kommer dröja tills du får "riktigt" hjälp?