Tack för att du talar om för mig hur forskning fungerar. Jag är forskare. Och din bild av vad som motiverar forskningsfinansiering, hur mycket forskning som är externfinansierad osv är knappast allmängiltig. Men till sakfrågan:
Ska rasklubben betala? Hur då? Har du fattat att dessa är ideella föreningar med mycket varierande budget. Flera rasklubbar kan säkert betala en mindre studie, men att rekonstruera en ras rör sig om X miljoner.
Ett antal hundar måste köpas in. De ska DNA-testas och sen hälsotestas baklänges och framlänges. Sen ska de testas på andra sätt eftersom de ska svara mot en rasstandard, så temperament och exteriör måste också vara med. Några år senare är det allt med parning och valpning, antingen på någon superkennel eller hos olika fodervärdar. Båda alternativen kostar pengar. Sen ska avkommorna växa upp, genomgå samma tester och så ska ett urval göras. Detta lär få fortsätta i några generationer och utvärderas hela tiden.
En disputerad forskare räcker inte för att klara av detta (och att hen skulle anställas på länsstyrelsen - VARFÖR DÅ? De bedriver inte forskning!). Det behövs ett antal, samt annan personal (hundskötare/samordnare av fodervärdar) och konsulter (t ex veterinärer). Nu har jag ingen aning om ifall det är så vanligt med arbetslösa, disputerade agronomer som du påstår, men nu är det ändå så att en disputerad forskare inte är en disputerad forskare. För något som detta måste den vetenskapliga personalen ha rätt kompetens redan när de går in i projektet.
Helt orimligt med andra ord.