Jag tror förvisso inte att det är ensamstående 5-barnsföräldrar som bidragit till att köttimporten ökat.
Det är ju trots allt medelklassen som står för merparten av konsumtionen. Det är alltså medelklassens köpvanor som är intressanta rent miljömässigt.
Det finns såklart många som inte har råd att tänka på att köpa kvalitet. De flesta som anser att de inte har råd har dock råd.
Jag håller med. Jag har kollegor som i sammanhanget får betraktas som välavlönade eller allra minst medelinkomsttagare, som i alla fall utåt sett framstår som helt ointresserade av var köttbiten på middagstallriken kommer från.
Jag försöker att så långt möjligt låta bli att missionera min åsikt eftersom jag inte orkar dras in i en raljerande diskussion (som delvis i denna tråd) om varför jag då kör bil eller varför jag inte klär mig i jutesäckar och bor i en grotta, om jag tycker att det är så viktigt att inte äta kött från djurfabriker med plågade djur.
Men mycket mycket ofta på gemensamma middagar får jag frågan "är du vegetarian?" när jag konsekvent avböjer kött av okänd härkomst. Åtminstone då anser jag att jag har rätt att förklara MIN syn på vad jag väljer (KRAV-märkt kött eller vilt) och vad jag väljer bort (övrigt kött inklusive chark, korv och bacon, rödlistad fisk) och det blir varje gång en party pooper där alla runt bordet tittar ner och raskt byter samtalsämne. Man vill helt enkelt inte veta eller höra mer, för att det är jobbigt och tråkigt. Och DET tycker jag känns mycket frustrerande.
Ett av de stora problemen med det alldeles för billiga importköttet är också att de som "har råd" att alls äta kött överkonsumerar något så otroligt av ren slentrian och lättja. Inte minst när grillsäsongen nalkas, så är det ju "såååå himla mysigt och gott" att grilla var och varannan kväll - och kostar fläskfilén 50 spänn kilot, så vad hindrar en genomsnittsfamilj från att sätta i sig grillad korv, karré och fläskfilé sex kvällar i veckan på semestern? Medan det hade gått precis lika bra att utan risk för varken svält eller proteinbrist strypa grillandet till en kväll i veckan - och då kunna betala 150 kronor kilot.
Samma sak med alla lunchrestauranger som vräker ut kycklingsallader och wokad kyckling och kycklingmackor och kycklingar på längden och tvären för 60-70 kronor per portion. Med konsekvensen att många glufsar i sig kyckling dag ut och dag in för att a) det finns precis överallt och b) det är skitbilligt. Trots att det nästan alltid också finns vegetariska alternativ som hade fungerat bra och som kunde ha varit ett ganska enkelt val OM man bara hade orkat tänka tanken "hur har egentligen den här kycklingen levt och dött, innan den hamnade i min sallad?".
Köttet må vara en helig basvara i mångas liv, men min uppfattning är att importköttet (typexempel danskt griskött samt kyckling) ÄR åt helskotta för billigt.
Och att det vore bättre att subventionera de familjer som verkligen behöver stöd ekonomiskt, så att också de har råd att någon gång ibland äta kött som är producerat under etiskt godtagbara former. Hellre än att vräka ut dessa mängder av djurplågerikött över den stora massan, som handlar på slentrian så länge notan är så låg.
Lösgodis har väl inte riktigt samma "heligstatus" hos gemene man, men är ett annat exempel på att ett pris på 6-7 kr hektot ofta genererar en sjuk överkonsumtion bara på slöhet och slentrian. Höj det till 100 kr hektot så hade alla mått bättre och i bästa fall återgått till -70-talets portionering när man nogsamt valde "en bit av den och två av den och en av den".