Sv: När någon dumpar en häst hos dig
och jag motsätter mig.
att hyra in en häst hos sig är ju en tjänst och det finns inget som förbinder dig att fortsätta utföra den tjänsten om beställaren dör, eller som du skriver, fallerar.
däremot har du ett ansvar att se till att hästen, eller djuret, blir omhändertaget, men just omhändertagandet i sig är du inte ansvarig för.
om du har rätt får du gärna visa källa, jag är nämligen inte helt säker på att det till 100% är som jag skriver.
dessutom, om det är så att hästen ingår i konkursboet, så räknas den som en tillgång, ska värderas och räknas om till pengar. sen ska den säljas, så att det kommer in rena pengar för att beta av på priolistan.
Efter en avslutad konkurs har en enskild person fortfarande ansvar för alla skulder som finns kvar. Den som har en enskild firma, eller är delägare i ett handelsbolag, har också personligt ansvar för skulderna efter en konkurs. Det är bara aktiebolag och ekonomiska föreningar som kan bli av med sina skulder, eftersom bolaget eller föreningen upplöses om det inte finns några tillgångar kvar efter konkursen.
Hästägaren är alltså fortfarande ansvarig för alla skulder.
men!
Om du försatts i konkurs får du inte längre förfoga över din egendom. Du får heller inte sluta avtal om egendomen.
oj, va krångligt det blev nu....
vem förfogar då över den stackars hästen?
TS, hästägaren eller konkursförvaltaren? (
utdrag ur
konkurslagen:
Tillsynen över förvaltningen
25 § Kronofogdemyndigheten är tillsynsmyndighet. Lag (2006:706).
Försäljning av lös egendom
7 § Försäljning av lös egendom som inte sker genom fortsättande av gäldenärens rörelse skall ske på auktion eller på annat sätt efter vad förvaltaren anser vara mest fördelaktigt för boet. Om egendom säljs till konkursgäldenären eller någon denne sådan närstående person som anges i 4 kap. 3 § skall försäljningen ha föregåtts av ett offentligt anbudsförfarande, om särskilda skäl inte gör det obehövligt.
Lös egendom i vilken en borgenär har panträtt eller någon annan särskild förmånsrätt får inte utan hans samtycke säljas på annat sätt än på auktion, om hans rätt är beroende av försäljningen. Även om samtycke inte lämnas, får egendomen säljas på annat sätt än på auktion, om det är sannolikt att högre pris uppnås därigenom och om tillsynsmyndigheten medger det.
kronokalle kan alltså sälja hästen, utan hästägarens medgivande, i förlängningen borde då TS kunna överta hästen OM ett offentligt anbudsförfarande görs.
men nu till pengar då.
för att TS ska kunna kräva HÄ (hästägare
) på pengar som denna är skyldig, måste det kunna bevisas vad som ska betalar varje månad, samt från vilket datum detta gäller.
har TS och HÄ skrivit kontrakt på att stallhyra ink mat och skötsel med XXkr varje månad from ex 1sept och löpande, så är det bara att skriva ut räkning och skicka till HÄ. då blir det otroligt mycket lättare för TS att genom KK få hjälp med att få sina pengar.
är inget kontrakt skrivet blir det lite knepigare!
är hästens ens registrerad på företaget?
det kan du ju enkelt kolla upp
här & sen söka info om häst.
det spelar iofs ingen roll, TS ska gå tillväga på samma sätt i båda fallet.
jag tycker att TS ska ringa KK på måndag och berätta hur det ligger till.
det är nog där hon kommer få bästa hjälpen.