Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej, att det inte är superlätt är jag helt medveten om. Men att jag inte på säg 2-6 mån, för ett pris av 1-2k, skulle kunna få iväg en ev. felaktig sadel, låter osannolikt i mina öron
...
Lättast om du googgla "begagnade sadlar stockholm"
Du gör såklart som du vill men du kan lita på att det alla i tråden säger är sant. På 2-6 månader kan du få sålt en populär sadel till bra pris om du har tur. Inte en som väldigt få vill ha. Den kan du få sålt på ett år eller två, om du har tur, annars aldrig. Det är jättesvårt att sälja sadlar.Alltså, jag skulle ju prova det konceptet med 1, max 2 sadlar.
Mycket av anledningen är just att det knappt finns några "märkesoberoende" sadelprovare här i krokarna, än mindre som sysslar med begagnade sadlar i den prisklassen jag skulle kunna vara seriöst intresserad (upp t.om. 10k). De flesta här är bundna till något av de flashigare märken, och om de öht har begagnade sadlar är dem ändå från åtminstone 10-talet. Därtill har jag flera bekanta som haft en massa krångel med sadelprovare. Jag litar kort och gott inte riktigt på de sadelprovarna som finns här i krokarna, och skulle inte vilja ta ut dem i ett första led iaf.
Just nu dressyrar vi runt i en Kieffer Donau (hoppsadel) utan knästöd. Det är ju inte heller optimalt. I sitt tidigare liv, när han tävlades upp t.om. LA dressyr, hade han givetvis en dressyrsadel. Av de bilder jag sett att döma, så verkar det också vara en Kieffer. Hittar jag då en Kieffer dressyrsadel - av samma "generation" som hans Donau, med på pappret rätt bom- och sitsstorlek, så tänker jag att risken för att den skulle vara helt åt pepparn fel är rätt liten. Sen får jag hellre ta ut någon sadelprovare från *annan del av landet* för att prova ordentligt, och lämna den till ett sadelmakeri för ev. korrigering.
Du gör såklart som du vill men du kan lita på att det alla i tråden säger är sant. På 2-6 månader kan du få sålt en populär sadel till bra pris om du har tur. Inte en som väldigt få vill ha. Den kan du få sålt på ett år eller två, om du har tur, annars aldrig. Det är jättesvårt att sälja sadlar.
Som sagt var så behöver du inte köpa från sadelutprovaren, varken ny eller begagnad. Du betalar för tjänsten utprovning, sedan gör du precis som du vill. När du vet vad som passar dig och hästen så kan du leta begagnat precis var du vill. Att han har haft samma märke förut säger inget alls. Det är många hästar som går med sadlar som inte är optimala och har gjort hela sitt liv. Lås dig inte på ett märke utan hitta en sadel som passar just er som ekipage. Det gör underverk för hela ekipaget att ha en sadel som verkligen fungerar för båda parter.
Det finns säkerligen ett flertal sadelutprovare i Stockholmstrakten som är duktiga. Märkligt vore det annars. Sök på sadelmakare annars. De brukar ha gedigen utbildning och är inte låsta på speciella märken i normalfallet.
Ja såklart vill de sälja, det är ju det de tjänar pengar på. Många har ett fåtal märken och har gått en helgkurs i utprovning av just det märket/märkena liksom. Just därför måste man kolla noga vem man anlitar så att det är någon som verkligen är duktig och har erfarenhet av många olika ryggtyper, ryttare och märken.Tack för informativt svar!
Problemet med sadelprovarna här är som sagt att de mest verkar jobba med nyare märken och modeller, är låsta till vissa märken och ganska "säljiga" som jag förstått. Skulle däremot en sadelmakare fungera bra, så vet jag flera bra! Så en sådan skulle ju kunna titta på den isf.
Vet att det inte är helt lyckat att låsa sig vid ett visst märke, men just Kieffer har han ju haft tidigare, och visst det finns några andra märken som skulle kunna passa, men de verkar vara ännu ovanligare och dyrare på begagnatmarknaden...
Vet att det inte är helt lyckat att låsa sig vid ett visst märke, men just Kieffer har han ju haft tidigare, och visst det finns några andra märken som skulle kunna passa, men de verkar vara ännu ovanligare och dyrare på begagnatmarknaden...
Det är väl ingen hemlighet att jag "lågintensivt" letar efter en dressyrsadel till H.H.
Jag har en tanke om att först titta ut en dito på *insert valfri annonssida*, om bomvidd och ryggprofil stämmer "på pappret" så att säga, köper jag den, för att sedan till att börja med lägga på den och se om den öht ligger någorlunda rätt - om ja, så typ provrida den ca. 5 min, och om fortfarande ja, ta ut en sadelprovare och prova igenom den "på riktigt". Om nej någonstans på vägen, bara sälja den igen för typ lika mycket som jag gav för den.
Till att börja med, hur låter det upplägget? Absolut att man som lekman inte ska börja testa ut sadlar "seriöst" själv, men lägga på den på ryggen säg max 5 min, och om den för ett lekmanna-öga ligger minst okej, testrida den i ca. 5 min, innan man tar ut en riktig sadelprovare och testar igenom den ordentligt, kan väl knappast göra att ryggen tar någon större skada?
Det är väl knappast heller någon hemlighet att jag främst tittar på Kieffersadlar, i synnerhet modellerna Master, München och Wien, dvs. äldre modeller (främst 90-tal, men verkar även ha funnits något år in på 00-talet) med plats för en högre manke, rätt så rak ryggprofil, "flatare" säten och utan några knästöd. Jag blir dock lite oroad när jag ser prisbilden på många av dem. Absolut att det kanske inte är guds mest attraktiva modeller, +/- 20 år gamla och dessutom tvunget i den något udda kombinationen 16-16.5"/33". Men de kostar ju verkligen ingenting! Alltså de få jag sett som stämmer in på ovanstående kostar seriöst 1-3 000 kr, även om skicket är helt okej! Oftast runt 2-2 500 kr. Ska de verkligen vara så billiga?! Jag blir seriöst orolig för att jag ska köpa stöldgods när prisbilden är sådan. Absolut att äldre, "oattraktiva" modeller i udda storlekskombinationer inte ska vara svindyra, men jag trodde ändå ca. 5-8 000 kr var ett normalpris för ovanstående, lite beroende på det exakta skicket? När ska man bli orolig egentligen?
Förutom det där nystartade sadelregistret, finns det något annat sätt att kolla upp om sadeln är stulen?
Du kan inte räkna med att få tillbaka de pengarna nej.
Varför vill du inte ta ut en sadelutprovare?
Ja såklart vill de sälja, det är ju det de tjänar pengar på. Många har ett fåtal märken och har gått en helgkurs i utprovning av just det märket/märkena liksom. Just därför måste man kolla noga vem man anlitar så att det är någon som verkligen är duktig och har erfarenhet av många olika ryggtyper, ryttare och märken.
Om du skulle sätta dig i en sadel som bara känns wow! Skulle du förstå vad jag menar med att inte snöa in på ett visst märke. Det som fungerar och det som känns wow! gör en enorm skillnad. Tillåt dig och hästen att få känna wow! Jag köpte en sadel som var nästan lika dyr som min ena häst. Jag har aldrig någonsin ångrat mig. Att få känna wow varenda gång, att veta att hästen bara älskar den sadeln och kan utnyttja sin fulla potential, det är värt det, jag lovar.
Men varför har du bestämt att du måste ha en 20-30 år gammal sadel? För 10 tusen kan du få en relativt ny och fin sadel, jag köpte en två år gammal prestige roma för 9 tusen...
Det är just det fetade jag syftar på. Det tar oftast lång tid innan man hittar "sin" typ av sadel även om man som jag begåvats med hästar som växer ur, ändrar form och på alla möjliga och omöjliga vis inte kan ha sin sadel längre. Till min ena hade jag 15 sadlar på 18 månader.. Hon gick ifrån rak smal rygg 75 grader vid, till överbyggd och 130 grader vid på den tiden. Till de flesta behöver man såklart inte hålla på och byta så mycket till, den jag syftar på var unghäst då men de flesta har jag fått byta sadel/ändra koppjärn eller annat på någon/några gånger och då inser man hur extremt många olika sadeltyper det finns och hur extremt olika både hästar och ryttare är. Det som passar en passar inte alls en annan även om yttre förutsättningar verkar lika. En sadel som jag förr tyckte var helt okej att rida i skulle jag aldrig ens få för mig att sätta mig i idag nu när jag vet att den inte alls passar min kropp. Ridning är svårt nog ändå, man behöver inte addera en sadel som motarbetar en dessutom.Det är just det, att många här i krokarna verkar vara såna där "helgkursare" och sådana litar jag inte riktigt på.... Men hittar man en sådan person som du beskriver skulle ju det vara guld värt!
Ja, det där "wow"-moment i en dressyrsadel hade ju varit något! Senaste gången jag fick det i sadelsammanhang var förra sommaren när jag skruvade loss knästöden på Donaun, vilken bortsett från att det är en hoppsadel dessutom är alldeles för stor i sitsen för mig. Det säger väl kanske något om mina sadelpreferenser...
Det är just det fetade jag syftar på. Det tar oftast lång tid innan man hittar "sin" typ av sadel även om man som jag begåvats med hästar som växer ur, ändrar form och på alla möjliga och omöjliga vis inte kan ha sin sadel längre. Till min ena hade jag 15 sadlar på 18 månader.. Hon gick ifrån rak smal rygg 75 grader vid, till överbyggd och 130 grader vid på den tiden. Till de flesta behöver man såklart inte hålla på och byta så mycket till, den jag syftar på var unghäst då men de flesta har jag fått byta sadel/ändra koppjärn eller annat på någon/några gånger och då inser man hur extremt många olika sadeltyper det finns och hur extremt olika både hästar och ryttare är. Det som passar en passar inte alls en annan även om yttre förutsättningar verkar lika. En sadel som jag förr tyckte var helt okej att rida i skulle jag aldrig ens få för mig att sätta mig i idag nu när jag vet att den inte alls passar min kropp. Ridning är svårt nog ändå, man behöver inte addera en sadel som motarbetar en dessutom.
Den där strategin hade jag också när jag skulle ha ny sadel i höstas. Efter många månader tröttnade jag, slängde butgeten åt skogen, tog ut den bästa sadelutprovaren vi har i trakterna och köpte en nyDet är väl ingen hemlighet att jag "lågintensivt" letar efter en dressyrsadel till H.H.
Jag har en tanke om att först titta ut en dito på *insert valfri annonssida*, om bomvidd och ryggprofil stämmer "på pappret" så att säga, köper jag den, för att sedan till att börja med lägga på den och se om den öht ligger någorlunda rätt - om ja, så typ provrida den ca. 5 min, och om fortfarande ja, ta ut en sadelprovare och prova igenom den "på riktigt". Om nej någonstans på vägen, bara sälja den igen för typ lika mycket som jag gav för den.
Till att börja med, hur låter det upplägget? Absolut att man som lekman inte ska börja testa ut sadlar "seriöst" själv, men lägga på den på ryggen säg max 5 min, och om den för ett lekmanna-öga ligger minst okej, testrida den i ca. 5 min, innan man tar ut en riktig sadelprovare och testar igenom den ordentligt, kan väl knappast göra att ryggen tar någon större skada?
Det är väl knappast heller någon hemlighet att jag främst tittar på Kieffersadlar, i synnerhet modellerna Master, München och Wien, dvs. äldre modeller (främst 90-tal, men verkar även ha funnits något år in på 00-talet) med plats för en högre manke, rätt så rak ryggprofil, "flatare" säten och utan några knästöd. Jag blir dock lite oroad när jag ser prisbilden på många av dem. Absolut att det kanske inte är guds mest attraktiva modeller, +/- 20 år gamla och dessutom tvunget i den något udda kombinationen 16-16.5"/33". Men de kostar ju verkligen ingenting! Alltså de få jag sett som stämmer in på ovanstående kostar seriöst 1-3 000 kr, även om skicket är helt okej! Oftast runt 2-2 500 kr. Ska de verkligen vara så billiga?! Jag blir seriöst orolig för att jag ska köpa stöldgods när prisbilden är sådan. Absolut att äldre, "oattraktiva" modeller i udda storlekskombinationer inte ska vara svindyra, men jag trodde ändå ca. 5-8 000 kr var ett normalpris för ovanstående, lite beroende på det exakta skicket? När ska man bli orolig egentligen?
Förutom det där nystartade sadelregistret, finns det något annat sätt att kolla upp om sadeln är stulen?
Bara nyfiken, varför så låst vid äldre Kieffer just? Smal kanal som "nyps" längst bak och en balans ofta i bakvikt.Det är väl ingen hemlighet att jag "lågintensivt" letar efter en dressyrsadel till H.H.
Jag har en tanke om att först titta ut en dito på *insert valfri annonssida*, om bomvidd och ryggprofil stämmer "på pappret" så att säga, köper jag den, för att sedan till att börja med lägga på den och se om den öht ligger någorlunda rätt - om ja, så typ provrida den ca. 5 min, och om fortfarande ja, ta ut en sadelprovare och prova igenom den "på riktigt". Om nej någonstans på vägen, bara sälja den igen för typ lika mycket som jag gav för den.
Till att börja med, hur låter det upplägget? Absolut att man som lekman inte ska börja testa ut sadlar "seriöst" själv, men lägga på den på ryggen säg max 5 min, och om den för ett lekmanna-öga ligger minst okej, testrida den i ca. 5 min, innan man tar ut en riktig sadelprovare och testar igenom den ordentligt, kan väl knappast göra att ryggen tar någon större skada?
Det är väl knappast heller någon hemlighet att jag främst tittar på Kieffersadlar, i synnerhet modellerna Master, München och Wien, dvs. äldre modeller (främst 90-tal, men verkar även ha funnits något år in på 00-talet) med plats för en högre manke, rätt så rak ryggprofil, "flatare" säten och utan några knästöd. Jag blir dock lite oroad när jag ser prisbilden på många av dem. Absolut att det kanske inte är guds mest attraktiva modeller, +/- 20 år gamla och dessutom tvunget i den något udda kombinationen 16-16.5"/33". Men de kostar ju verkligen ingenting! Alltså de få jag sett som stämmer in på ovanstående kostar seriöst 1-3 000 kr, även om skicket är helt okej! Oftast runt 2-2 500 kr. Ska de verkligen vara så billiga?! Jag blir seriöst orolig för att jag ska köpa stöldgods när prisbilden är sådan. Absolut att äldre, "oattraktiva" modeller i udda storlekskombinationer inte ska vara svindyra, men jag trodde ändå ca. 5-8 000 kr var ett normalpris för ovanstående, lite beroende på det exakta skicket? När ska man bli orolig egentligen?
Förutom det där nystartade sadelregistret, finns det något annat sätt att kolla upp om sadeln är stulen?
För såpass gamla sadlar låter prisbilden 1-3000 adekvat. Är de så billiga behöver de ofta stoppas om då man i princip ridit så länge det bara varit möjligt och sen när den inte ”passar” längre, sålt sadeln för att bli av med problemet - folk tenderar att inte lägga extraslantar för underhåll på en såpass gammal sadel, så räkna med 18-2500kr för helomstoppning, så blir priset mer rättvisande. Det innebär också att du kan pruta på en sadel där ägaren sen många år inte ens kan svara på när/om de stoppat om sadeln - någonsin.Kieffersadlar, i synnerhet modellerna Master, München och Wien, dvs. äldre modeller (främst 90-tal, men verkar även ha funnits något år in på 00-talet)
För såpass gamla sadlar låter prisbilden 1-3000 adekvat. Är de så billiga behöver de ofta stoppas om då man i princip ridit så länge det bara varit möjligt och sen när den inte ”passar” längre, sålt sadeln för att bli av med problemet - folk tenderar att inte lägga extraslantar för underhåll på en såpass gammal sadel, så räkna med 18-2500kr för helomstoppning, så blir priset mer rättvisande. Det innebär också att du kan pruta på en sadel där ägaren sen många år inte ens kan svara på när/om de stoppat om sadeln - någonsin.
Stroppar slits, kostar ca 300/st att byta, vilket är överkomligt och normalt. Lättåtkomliga sömmar som släppt är också enkelt åtgärdat, och t ex ytliga kattklor kan du pruta en bra slant på utan att tappa funktion.
MEN,
Viktiga punkterna:
Kolla att bommen är hel.
Kolla att bommen inte har vridit sig nämnvärt.
Kolla att bossorna ser ut att vara lika stora (ignorera stoppningen)
Kolla sitsläder, det är dyrt att byta o kan skava om man bara lagar.
Man kan hitta guldklimpar bland äldre sadlar, som hängt o dammat ett tag. Som folk inte orkat fixa stoppning eller stroppar på, eller som inte varit moderna.
Köpte en Passier i oklanderligt skick och såg inte mer än 2-3 år gammal ut, då 20 år gammal men stoppningen ej ridbar längre. Byte av all ull o bomvidd på Passierfabriken, är den fortfarande i tjänst hos mig, nu 7 år senare.
Betalade 1000kr för sadeln + kostnad för omstoppningen. Känns som en god investering. Den håller nog minst 7-10 år till, om jag håller koll på ullen emellanåt.